Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İran'ın yol haritası

İran'ın yol haritası
İran'ın nükleer programıyla ilgili Cenevre'de başlayan müzakerelerin ilk gününde Tahran yönetimi üç aşamalı bir yol haritası sundu. Görüşmelerde 'olumlu' bir atmosferin hâkim olduğu belirtiliyor.

İran’ın tartışmalı nükleer programına ilişkin uluslararası müzakerelere Cenevre’de yeniden başladı. Birleşmiş Milletler’in beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa Çin ve Rusya’nın yanı sıra Almanya’nın temsilcilerini Tahran yönetimi ile bir araya getiren buluşma AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yönetildi.

Görüşmelerin ilk gününde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, uzlaşmak için taraflara üç aşamalı bir yol haritası sundu. İran’ın bir saatlik PowerPoint sunumu ile yol haritasını anlattığını belirten Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, planın nükleer krizin bir yıl içinde sonlandırılmasını öngördüğünü dile getirdi.

Mann, "Gereksiz Krizi Sonlandırmak ve Yeni Bir Ufuk Açmak" adlı sunumun içeriğine dair ayrıntı ise vermedi. Sözcü, 5+1 Grubu temsilcilerinin İran’ın önerisini en kısa sürede inceleyeceklerini belirtti.

Olumlu atmosfer

Mann "Buraya çok temkinli bir iyimserlik ve büyük bir kararlılıkla geldik, çünkü artık ulaşılabilir sonuçlara ulaşmanın zamanı geldiğine inanıyoruz" diye konuştu. Mann, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yönetimindeki müzakerelerin eski görüşmelere oranla "çok farklı" bir atmosferde geçtiğini de sözlerine ekledi.

Bir ABD’li temsilci de görüşmelerin ilk kez İngilizce yapılmasının, Tahran yönetiminin dünyaya açılma isteğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı da Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görüşmelerde çok iyi ve olumlu bir atmosfer hâkimdi. Her iki taraf da çözüm istediğini ciddi bir şekilde gösterdi" diye konuştu. Arakçı, İran’ın 5+1 Grubu’na sunduğu yeni önerinin şimdilik gizli tutulacağını belirtti.

İran'a yönelik yaptırımlar

İranlı yetkililer de Tahran yönetiminin bir yıl içinde uzlaşmaya varılmasını hedeflediğini, bunun ilk aşamasına 1-2 ay içerisinde ulaşılabileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı’nın yaptığı sunumunun ardından görüşmelere İran heyeti adına Abbas Arakçı yönetiminde devam ediliyor. Cenevre’deki görüşmeler, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılıyor. Ancak Zarif, en kısa zamanda görüşmelerin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilmesini istiyor.

ABD’li üst düzey bir hükümet yetkilisi ise Cenevre’deki görüşmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, müzakerelerde İran’a yönelik yaptırımların yumuşatılmasının “hedeflenmesi” gerektiğini, ancak bunun Tahran yönetiminin atacağı adımlara “orantılı” yapılacağını kaydetti.

dw.de, 15.10.2013

Nükleer anlaşmazlık: İran tekrar pazarlık masasında
İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana, dünya liderleri Tahran yönetimiyle ilk kez tekrar resmi nükleer pazarlıklara oturuyor.

Ilımlı bir lider olarak tanınan Ruhani İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmazlığı altı aya kadar çözüme kavuşturmak istediğini söylüyor.

Cenevre'de başlayan görüşmelerin ilk etabını oluşturan önümüzdeki iki gün içerisinde sürpriz bir ilerleme beklenmiyor ama İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bir ''yol haritası'' üzerinde anlaşmaya varılmasını umduğunu belirtti.

Batılı ülkeler ve İsrail, İran'ın nükleer programının silah üretimini amaçladığından şüpheleniyor.

Bu yöndeki suçlamaları reddeden Tahran ise tesislerini tamamen barışçıl amaçlarla kurduğunu söylüyor.

Cenevre görüşelerinin arefesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İran üzerindeki baskıyı hafifletmenin tıklayın ''tarihi bir hata'' olacağı uyarısında bulundu.

Cenevre'de İranlı yetkililer, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD'nin yanısıra Almanya'nın temsilcileriyle bir araya geliyor.

İran heyetinin başında Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif var fakat fiilen pazarlıkların çoğunu Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı'nın yürüteceği anlaşılıyor.

Zarif, Cenevre toplantısından önce Facebook sayfasına ''Zorlu ve nispeten zaman alıcı bir yola çıkıyoruz.'' mesajını yazdı.

'Kırmızı çizgi'

BBC'nin Cenevre'deki muhabiri James Reynolds, pazarlık masasında İran'dan gelecekte asla nükleer silah üretmeyeceğini garantileyecek somut önlemler almasının isteneceğini belirtiyor.

İran heyeti, nükleer tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetinin elektrik üretimi ve tıbbi araştırma dışında hiçbir amaç gütmediğini ve Birleşmiş Milletler nezdinde ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması gerektiğini savunuyor.

Batılı ülkelerin taleplerinden biri İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun bir kısmını İran dışında üçüncü bir ülkeye sevketmesi.

Ancak İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı Pazar günü yaptığı açıklamada bunu asla kabul etmeyeceklerini kaydetti.

İran resmi medyası, Bakan Yardımcısı Arakçı'nın, "Bu bizim kırmızı çizgimizdir" açıklamasında bulunduğunu bildiriyor.

BBCTurkish.com, 15.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.