Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ‘En cesur kız’ Beyaz Saray’da

‘En cesur kız’ Beyaz Saray’da

ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle, Pakistan'da kızların eğitim görmesini savunduğu için başından vurulan Malala Yusufzay'ı kabul etti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama ve eşinin, görüşmede Malala'ya ülkesinde kız çocukların da eğitim görmesi için verdiği ilham verici ve tutkulu çalışmasından dolayı teşekkür ettiği kaydedildi.

Michelle Obama'nın kız çocukların eğitiminin önemine işaret ettiği ve onların eğitimine yapılacak yatırımın hem kendi kızları ve torunları için hem de onların ailesi, toplumları ve ülkeleri için en iyi yatırım olduğunu kaydettiği belirtildi. 16 yaşındaki Malala ile görüşmeye Obama'nın büyük kızı, 15 yaşındaki Malia da katıldı.

‘Dünyayı değiştirecek kızlar'

Açıklamada ayrıca Obama'nın Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında yer alan "Kendi kaderlerini seçecek şansı verdiğimiz takdirde, birgün dünya üzerinde uluslara öncülük edecek kızlar var. Eğer onlara hayal kurma özgürlüğünü verirsek, her kıtada, bizim sadece hayal edebileceğimiz şekilde dünyayı değiştirecek kızlar var" ifadelere yer verildi.

16 yaşındaki Malala Yusufzay, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları alanında verdiği Sakharov Ödülü'ne layık görülmüştü.

Taliban başından vurmuştu

Kız çocuklarının eğitim hakkı için mücadele eden ve bu çerçevede kampanya yürüten Yusufzay, geçen yıl okul otobüsündeyken Taliban tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaralanmıştı.

Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un "dünyanın en cesur kızı" olarak nitelediği Malala, aralarında Saharov ve ‘uluslararası çocuk barış ödülü’nün de bulunduğu çok sayıda ödüle layık görülmüştü.

 

dw.de, 12.10.2013

Pakistan'ın cesur kızına ödül

Avrupa Parlamentosu’nun her sene insan hakları alanında verdiği Saharov Ödülü’ne 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay layık görüldü. Yusufzay, yıllardır kız çocuklarının eğitim hakkı için mücadele ediyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, 16 yaşındaki Malala Yusufzay'ın ‘inanılmaz gücü' nedeniyle överek, “Malala bütün çocukların eğitim hakkı için kararlı bir şekilde mücadele ediyor. Bu temel hak çoğunlukla kız çocuklarının elinden alınıyor” dedi.
Pakistanlı Malala, 2009 yılında henüz 11 yaşındayken yaşadığı Svat Vadisi'nde kız çocuklarının eğitim hakkı için mücadele etmeye başlamıştı. Bölgede, Taliban militanlarının kız çocuklarının okula gitmesine engel olduğunu ve hakim olan baskı ortamını bir rumuzla İngilizi haber kuruluşu BBC'de açtığı blogda dile getirmiş ve kısa zamanda uluslararası alanda destek toplamayı başarmıştı. 2012 yılının ekim ayında Taliban'ın kendisine yönelik düzenlediği saldırıda ağır yaralalanan Malala ülkesinde acilen ameliyata alınmıştı. Malala'nın tedavisine daha sonra İngiltere'de devam edilmişti. 16 yaşındaki genç kız o günden bu yana dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının eğitim hakkı konsunda sembol bir isim haline geldi.

Saharov Ödülü, Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov anısında 1988 yılından beri veriliyor. 50 bin euro tutarındaki ödülü genç kız 20 Kasım'da düzenlenen törende teslim alacak. Malala Ysufzay, Nobel Barış Ödülü'nün de en güçlü adayları arasında.

dw.de, 12.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.