Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Alternatif Nobeller sahiplerini buldu

Alternatif Nobeller sahiplerini buldu
Alternatif Nobel olarak adlandırılan Doğru Yaşam Ödülleri sahiplerini buldu. Kimyasal silahların imhası için mücadele eden Amerikalı Paul Walker ödüle layık görülen hümanistler arasında.

Alternatif Nobel olarak adlandırılan Doğru Yaşam Ödüllerini (Right Livelihood) kazananlar açıklandı. Ödüller ABD’li, Filistinli, İsviçreli ve Kongolu hümanistlere gitti. Kimyasal silahların imhası Suriye bağlantılı olarak dünyanın gündeminde baş sıraya otururken, bu konuda yirmi yıldır mücadele eden Amerikalı Paul Walker, Alternatif Nobel’le ödüllendirildi. Right Livelihood Vakfı ödül jürisinın açıklamasında Paul Walker’ın, ‘'Dünyanın kimyasal silahlardan arındırılması için bitmez tükenmez bir enerjiyle sürdürdüğü mücadele nedeniyle'' ödüle layık görüldüğü belirtildi. Right Livelihood Vakfı Başkanı Ole von Uexkull da basın toplantısındaki konuşmasında Paul Walker’ın başını çektiği mücadele sayesinde bugüne kadar 55 bin ton kimyasal silahın imha edilmiş olduğuna dikkat çekti.

Ödül kazananların açıklamasından sonra İsveç Radyosu şu sırada Afrika'da bulunan Paul Walker’la Suriye’deki kimyasal silahların imhasıyla ilgili bir röportaj yayınladı. Paul Walker, kurallara uyulduğu takdirde zaman alsa da kimyasal silahların imhasının sorun olmadığını belirterek, öncelikle Suriye’nin silahlarla ilgili envanteri vermesi gerektiğini söyledi. Envanterin verilmesinden sonra bir yıl içinde bütün silahların imha edilebileceğine işaret eden Paul Walker, gelişmeler konusunda umutlu konuştu.

Filistin, Kongo ve İsviçreli hümanistler

ABD’li Paul Walker’ın yanı sıra Alternatif Nobel Ödüllerini kazananlar, insan hakları, adalet ve sürdürülebilir yaşam için verdikleri mücadelelerden dolayı Filistin'den Raji Sourani, Kongo’dan Denis Mukwege ve İsviçre’den Hans R. Herren. Böylelikle ilk kez Filistinli ve İsviçreli hümanistlere ödül verilmiş oldu.

Filistinli Raji Sourani, ‘’Çok zor koşullarda insan hakları ve hukuk devleti için vermiş olduğu kararlı mücadele nedeniyle’’ ödüle layık görüldü. Right Livelihood Vakfı Başkanı Ole von Uexkull, Gazze'deki, İnsan Hakları Merkezi’nin öteden beri adalet arayanların başvurduğu bir kurum olduğuna dikkat çekerek, Raji Sourani’nin yönettiği bu kurumun hukuk devletinin işlemesi için örnek bir mücadele verdiğini söyledi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Denis Mukwege de Afrika’da çatışmalı bölgelerde cinsel tacize uğramış kadınlara yardımları ve saldırılara yol açan koşullara dikkat çekici çalışmaları nedeniyle ödüllendirildi. Jüri açıklamasında ve Ole von Uexkull’un konuşmasında Denis Mukwege’nin mücadelesi cesaret örneği olarak nitelendirildi.

Biyovizyon Vakfı’nın kurucusu İsviçreli Hans R. Herren de, sürdürülebilir, güvenli gıda üretimi konusunda uyguladığı yeni yöntemler nedeniyle ödüllendirildi. Hans R. Herren, bitkilere musallat olan böceklere karşı kimyasal ilaç yerine bu böcekleri imha eden sinekleri kullanarak sürdürülebilir ve sağlıklı tarım üretimi yapılmasını sağladı.

Right Livelihood Vakfı 1980’de Ole von Uexkull tarafından kuruldu. Vakıf kuruluşundan beri insan hakları, adalet ve sürdürülebilir yaşam konusunda mücadele eden hümanistleri ödüllendiriyor. Nobel Ödüllerinden farklı bir felsefesi olduğundan basın ve kamuoyu saygınlığı her yıl biraz daha artan Doğru Yaşam Ödülü, Alternatif Nobel olarak nitelendiriliyor. Bugüne kadar 64 ülkeden 153 kişiye ödül verildi. Siyanürlü altına karşı mücadelesiyle 2000'de Birsel Lemke ve 2012'de Tema Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca’nın ödülü kazanmasıyla Alternatif Nobel iki kez Türkiye’ye gitti. Bu yıl dört ödül sahibine toplam 230 bin euro para ödülü verilecek. Ödül töreni 2 Aralık’ta İsveç Parlamentosu’nda yapılacak.

dw.de, 26.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.