Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye: 'ABD, Suriye'ye müdahale ısrarından vazgeçecek'

'ABD, Suriye'ye müdahale ısrarından vazgeçecek'

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Rusya'nın itirazı üzerine Suriye'yle ilgili olarak Birleşmiş Milletler'den çıkacak kararın askeri güçle desteklenmesinde ısrar etmeyeceği haber veriliyor.

Amerikalı ve Rus diplomatlar, Cenevre'de üçüncü gününe giren, Suriye'nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili görüşmelerde uzlaşmaya yakın olduklarını söylüyor.

Diplomatların silahsızlandırma sürecine ilişkin detaylar üzerinde çalıştıkları kaydediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de incelemelerde bulunan BM uzmanlarının, ülkede geçen ay zehirli gaz kullanıldığını "güçlü bir şekilde" doğrulayacağını söyledi.

Genel Sekreter, 21 Ağustos'ta Şam'ın doğusunda düzenlenen bu saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda yorum yapmadı.

BM Genel Sekteteri: Esad insanlığa karşı suç işledi

Ancak Ban Ki-mun BM Uluslararası Kadın Forumu'nda yaptığı ve BM televizyonunda yayımlanan konuşmasında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın "insanlığa karşı pek çok suç işlediğini' söyledi.

BBC New York muhabiri Nick Bryant'a göre Genel Sekreter, muhtemelen bu sözlerinin yayımlandığının farkında değildi.

Esad yönetimini 21 Ağustos saldırısında aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu 1400'den fazla kişiyi öldürmekle suçlayan ABD, Suriye'ye askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili bir öneri sunmasından sonra Kongre'de müdahaleyle ilgili olarak yapılacak bir oylamayı iptal etti.

Rusya'nın önerisi Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime açılmasını ve bunların imha edilmesini öngörüyor.

Plana onay veren Suriye, kimyasal silah üretimini ve kullanımını yasaklayan Kimyasal Silah Konvansiyonu'na taraf olmayı kabul ettiğine ilişkin belgeleri BM'ye göndermişti.

BBCTurkish.com, 14.09.2013

Suriye: Cenevre görüşmeleri 'yapıcı'
Rus ve ABD Dışişleri Bakanları'nın yetkililerinin Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası denetime açılmasına ilişkin öneriyi ele aldıkları kritik görüşmelere devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, müzakereleri 'yapıcı' diye tanımladı.

Kerry ve Rus mevkidaşı Lavrov'un bugünkü görüşmelerine BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi de katıldı.

Brahimi'yle birlikte yapılan görüşmede, kimyasal silahların deneteminden öte, genel olarak Suriye'de barış ele alındı.

Kerry ve Lavrov'un kimyasal silahların denetimiyle ilgili görüşmelerinin haftasonuna sarkabileceği belirtiliyor.

Cenevre'deki görüşmeleri izleyen BBC Muhabiri Paul Adams, bakanların görüşmeleri olumlu tanımlamasına karşın, aşmaları gereken büyük engeller olduğunu söylüyor.

Brahimi'yle yapılan görüşmeden sonra kısa bir basın toplantısı düzenleyen John Kerry, bu ay New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarında yeniden biraraya geleceklerini ve uzun süredir ertelenen İkinci Cenevre Konferansı'nın tarihini belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

Kerry: New York'ta başarı, Cenevre'ye bağlı

Lavrov'la şu ana dek yaptığı görüşmelerin 'yapıcı' geçtiğini belirten Kerry, buna karşın New York'ta ilerleme sağlanmasının, Cenevre'deki görüşmelerde kimyasal silahlar konusunda 'önümüzdeki saatlerde, günlerde başarı kazanma potansiyeline' bağlı olduğunu vurguladı.

ABD ve Rusya'nın 'müzakereler yoluyla çözüme derinden bağlı' olduğunu vurgulayan Kerry, hem kendisinin, hem de Lavrov'un 'bunu gerçekleştirmek adına ortak bir zemin bulmak için çok çalıştığını' vurguladı.

Lavrov da, 'daha uzun vadeli bir amaç' olan Suriye'de barış konusunu görüşmekten memnun olduğunu ve şimdi Suriye'nin Uluslararası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne imza atmasıyla 'sorunun, çabuk, profesyonelce ve pratik bir şekilde çözülmesi adına bir yol haritası çizmek gerektiğini' söyledi.

Bu arada Suriyeli muhalifler, Beşar Esad yönetiminin kimyasal silahlardan vazgeçmesinin ölümleri durdurmayacağını belirtti.

Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Luay Mukdad, rejim güçlerinin elinde hala çok fazla konvansiyonel silah olduğunu vurguladı ve Esad'ın Rusya'nın yardımıyla 'zaman kazanmaya çalıştığını' savundu.

Öte yandan, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi için Kırgızistan'da buluşan Suriye'nin en önemli müttefikleri Çin, Rusya ve İran'ın liderleri Şam'ın kimyasal silahların kullanımını ve üretimini yasaklayan uluslararası sözleşmeye imza atma kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Putin: Esad'ın niyeti ciddi

Rusya lideri Vladimir Putin, Suriye'nin kararının 'ülkedeki krizin çözümünde önemli bir adım' diye tanımladı ve Esad'ın 'bu yolu takip etmeye ciddi anlamda niyetli olduğunu gösterdiğini' söyledi.

Cenevre'deki görüşmelerde uzlaşma sağlanırsa, ABD silahsızlanma süreci konusunda bir BM Güvenlik Konseyi Kararı çıkartılmasını umuyor.

Ancak Rusya, askeri müdahale tehdidi bulunan ya da Şam'daki kimyasal saldırıdan Suriye hükümeti güçlerini sorumlu tutan hiçbir BM kararını kabul etmeyeceğini söylüyor.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un üç aşamada uygulanması öngörülen planında şu maddeler yer alıyor;

  • Suriye, kimyasal silahların üretimini ve kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmeye taraf olacak.
  • Suriye kimyasal silah stoklarının yerlerini ve silah programının detaylarını açıklayacak.
  • Uzmanlar, alınabilecek ayrıntılı önlemleri belirleyecek.

BBCTurkish.com, 13.09.2013

ABD söz değil icraat istedi
Cenevre'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Şam yönetiminden tüm kimyasal silahların bir an önce imha edilmesini talep etti.

Sözlerin tek başına yeterli olmadığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne katılımın ardından 30 gün içinde kesin adımlar atılmasını öngören genel prosedürün Suriye’nin durumunda geçerli olamayacağını kaydetti.

Kerry, Suriye lideri Esad'ın sözlerini icraatların izlememesi halinde, ABD'nin askerî müdahale baskısını sürdüreceğini belirtti.

Suriye hükümeti Cenevre'deki ABD-Rusya buluşmasının hemen öncesinde New York'taki Birleşmiş Milletler Merkezi’ne Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne katılım başvurusunda bulunmuştu.

Kerry "Bu bir oyun değil, gerçek bir durumla karşı karşıyayız" uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov zirve öncesinde Suriye'nin sözleşmenin hükümlerine kesin olarak uyacağını ve bunun barış konferansı için iyi bir temel oluşturacağını vurgulamıştı.

dw.de, 12.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.