Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye krizi: Rusya kimyasal silah planını ABD'ye iletti

Suriye krizi: Rusya kimyasal silah planını ABD'ye iletti
Rusya, Suriye'nin kimyasal silah stoklarını güven altına almak için hazırladığı planı ABD'ye sundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Pazartesi günü Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e, Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası kontrol altına alınması yönünde yaptığı öneri, Şam hükümeti tarafından sıcak karşılanmıştı.

Bu girişim nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahale öncesinde diplomasiye zaman tanımaya yöneldi.

Konunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde çetin müzakerelere konu olması bekleniyor.

BM temsilcisi yok

Rus haber ajanslarına konuşan bir Kremlin yetkilisi şöyle dedi: "Suriye'deki kimyasal silahları uluslararası kontrol altına almak için Amerikalılara bir plan sunduk. Bunu Cenevre'de tartışmayı umuyoruz."

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın planı tartışmak üzere İsviçre'de buluşması bekleniyor.

Itar-Tass ajansına konuşan bir Rus yetkili, 'ikili' yapılacak görüşmede BM'den temsilci olmayacağını belirtti.

Rus kaynaklara göre, yarın başlayacak toplantı Cuma akşamına, hatta Cumartesi gününe kadar sürebilir.

Moskova'daki BBC muhabiri Daniel Sandford, Rusya ve Suriye arasında silahların "imha edilmesi" konusunda görüş ayrılığı olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya'nın, planın kabul görebilmesi için uluslararası kontrol altına alınacak silahların imha edilmesini Suriye'ye kabul ettirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Diğer gelişmeler
  • Suriye ordusu, Hristiyan kasabası Maalula'yı silahlı muhaliflerden geri almaya çabalıyor. Suriye'de bulunan BBC Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen, şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtiyor. Malula, hafta sonunda aralarında El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin de olduğu isyancılar tarafından ele geçirilmişti.
  • BM insan hakları uzmanlarının yayımladığı son raporda, 2,5 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye'de işkence ve tecavüzün yaygın olduğu belirtilerek, her iki tarafın da savaş suçları işlediği belirtiliyor.
  • BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye'deki "acımasız suçları" engelleyemeyen BM ve üyelerinin, Suriye'deki durumun "külfetini" paylaşması gerektiğini söyledi.
  • İsrail Başbakanı Benyamin Netahyahu, Suriye'nin kimyasal silahtan arındırılması ve bu silahları kullananların "bedelini ödemesi" gerektiğini ifade etti.

BBCTurkish.com, 11.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.