Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Rusya'dan Suriye'ye: Kimyasal silahları teslim edin

Rusya'dan Suriye'ye: Kimyasal silahları teslim edin
Rusya Suriye'den, kimyasal silah stoklarını uluslararası kontrole açmasını ve daha sonra imha etmesini istiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e ilettiği öneri, olası bir Amerikan askeri müdahalesini önlemeyi amaçlıyor.

Suriyeli yetkililer Rusya'nın bu girişimine sıcak yaklaştıkları mesajları veriyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Avrupalı ve Arap mevkidaşlarından olası bir askeri müdahaleye destek arayışını sürdürüyor.

İlk dile getiren Kerry oldu

Kerry, Londra'da İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague'le görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Esad'ın elindeki kimyasal silah stoklarını bir hafta içinde teslim etmesi halinde bir askeri müdahalenin önüne geçebileceğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha sonra Kerry'nin "sözün gelişi bir argümana" başvurduğunu söyledi.

Ancak Moskova'da Suriye Dışişleri Bakanı Muallim'i ağırlayan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, kimyasal silahların uluslararası kontrole açılmasını ve imha edilmesini önerdiğini söyledi.

Lavrov, daha sonra Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalayabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Rusya'nın önerisini dikkatlice inceleyeceklerini açıkladı.

Suriye'nin geçmişte kimyasal silahlarını imha etmeyi reddettiğini hatırlatan Harf, bunun "zaman çalma" taktiği olduğu yönünde ciddi kuşkularının olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da, kimyasal silahların imhasının "ileriye doğru bir adım" olacağını dile getirirken, bunun bir "dikkat dağıtma taktiği" olabileceğini sözlerine ekledi.

Suriye öneriye 'sıcak' bakıyor

Muallim ise "Suriye'nin Rusya'nın girişimini sıcak karşıladığını" belirtti.

Suriyeli bakan, Rusya'nın olası bir Amerikan saldırısını önleme çabasını takdir ettiklerini ifade etti.

Şam'daki BBC Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen, görüştüğü üst düzey bir Suriyeli yetkilinin, Rusya'nın getirdiği önerinin tüm taraflar için 'kazan-kazan' formülü olduğunu söylediğini aktarıyor.

Beyrut'taki BBCmuhabiri Jim Muir, Şam ve Moskova yönetimlerinin Amerikan kamuoyunu etkilemek için olası bir askeri müdahalenin nasıl 'geri tepeceğine' ilişkin mesajlar verdiğini belirtiyor.

Bunlar; Suriye ve Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın misilleme saldırıları düzenlemesi, Suriye'deki silahlı muhalefet içindeki El Kaide bağlantılı grupların güçlenmesi ve şimdiden 100 binden fazla kişinin öldüğü iç savaşın iyice kızışması gibi senaryolar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de 21 Ağustos'ta meydana geldiği belirtilen kimyasal saldırı olayının arkasında Suriye rejiminin olduğu iddialarını reddetmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise silah denetçilerinin hafta sonuna doğru açıklanması beklenen bulgularında kimyasal silah kullanıldığı sonucu ortaya konursa, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye içinde bu silahların imha edileceği bir bölge oluşturmasını talep edeceğini söyledi.

Konseyin daimi üyesi Rusya, daha önce Suriye hükümeti aleyhine 3 tasarıyı veto yetkisinin yardımıyla engellemişti.

BBCTurkish.com, 09.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.