Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ABD: Suriye küresel kırmızı çizgiyi geçti

ABD: Suriye küresel kırmızı çizgiyi geçti
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin "kimyasal silah kullanarak küresel kırmızı çizgiyi geçtiğini" söyledi.

Kerry Suriye'ye olası bir müdahaleye destek toplamak için çıktığı Avrupa turunda, Paris'te Arap Birliği dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

John Kerry görüşmeden sonraki açıklamasında bakanların kırmızı çizginin geçidliği konusunda kendileriyle hemfikir olduğunu belirtti.

Arap ülkeleri Suriye'ye müdahale konusunda bölünmüş durumda.

Paris'te bulunan BBC muhabiri Hugh Schofield Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeleriin müdahaleye destek verirken Suriye'nin komşuları Ürdün ve Lübnan'ın daha ihtiyatlı olduklarını ve savaşın kendi topraklarına sıçramasından kaygı duyduklarını aktarıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanı bu görüşmeden önceki açıklamasında operasyona destek veren ülkelerin sayısının "çift haneli rakamlara çıktığını" söyledi. Amerikan Dışişleri Bakanı bu ülkelerin adını açıklamadı.

Fransa, Esad yönetiminin geçen ay Şam'da kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından Suriye'ye müdahaleye güçlü bir şekilde destek veriyor.

Ancak Paris harekete geçmek için Suriye'de incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler uzmanlarının raporunun beklenmesi gerektiği görüşünde.

Bu arada, isyancı güçlerin Şam'ın kuzeyindeki Hristiyan kasabası Maalula'nın denetimini ele geçirdikleri haber veriliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif gruptan Abdül Rahman, AFP ajansına Beşar Esad'a bağlı güçlerin kasabadan çekildiğini söyledi.

'Harekete geçme zamanı'

Dört günlük bir Avrupa ziyareti kapsamında Paris'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile bir araya geldi. İki bakan da ülkelerinin Suriye'ye müdahale konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.

1930'larda Nazi Almanya'sını durduramayan "Yatıştırma Politikası"na gönderme yapan Kerry, "Biz ve Fransız ortaklarımız, bunun katliam karşısında sessiz kalınacak bir zaman olmadığını biliyoruz. Şimdi Beşar Esad gibi diktatörlere saldırıları nedeniyle sınırlı ama açık ve etkili bir yanıt verme zamanı" dedi.

ABD, 21 Ağustos'ta Beşar Esad'a bağlı güçlerin başkent Şam civarında düzenlediği "kimyasal saldırıda" aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu 1429 kişinin öldüğünü savunuyor.

Suriye'ye müdahalenin en koyu taraftarlarından biri olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, BM uzmanlarının ön raporun gelecek hafta sonu yayımlanabileceğini açıkladı.

Rusya'daki G20 zirvesinde Suriye'ye müdahale konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Baracak Obama'nın kimyasal saldırıyla ilgili iddialarını reddetti. Putin isyancıların kimyasal silah kullandığını savunuyor.

Obama, "Suriye hükümetini yeniden kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmaktan caydırmayı ve bu kapasitesini azaltmayı hedefleyen olası bir operasyonun dar kapsamlı ve sınırlı süreli olacağını" söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Suriye'de 2,5 yıldır devam eden savaşta 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
 

BBCTurkish.com, 08.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.