Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye krizi: Obama 'kırmızı çizgi tüm dünyanın' diyor

Suriye krizi: Obama 'kırmızı çizgi tüm dünyanın' diyor

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarıyla aşıldığı belirtilen "kırmızı çizgileri" kendisinin değil, tüm dünyanın çizdiğini söylüyor.

Rusya'da yapılacak G20 zirvesine giderken uğradığı İsveç'te Başbakan Fredrik Reinfeldt ile basın toplantısı düzenleyen Obama, Suriye'ye askeri müdahale hazırlıklarına değindi.

Obama'ya bir gazeteci, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında Suriye rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine aldığı müdahale kararını Kongre'nin onayına sunmasının "inandırıcılığını riske atıp atmadığını" sordu.

Obama'nın yanıtı şöyleydi: "Benim inandırıcılığım risk altında değil. Uluslararası toplumun inandırıcılığı ve Amerika'nın ve Kongre'nin inandırıcılığı risk altında çünkü bu uluslararası normların önemli olduğunu söyleyip dururuz."

Kimyasal silahların savaş halinde bile kullanımının "dünya nüfusunun %98'ini temsil eden hükümetleri" tarafından yasaklandığını hatırlatan Obama, "Kongre bu anlaşmayı onayladığında bir kırmızı çizgi çizmiş oldu" dedi.

Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale teklifinin önümüzdeki hafta toplanacak olan ABD Kongresi'nde destek bulacağına dair güçlü işaretler var.

ABD, 21 Ağustos'taki saldırıda 426'sı çocuk 1429 kişinin öldüğünü iddia ediyor ve saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutuyor.

Suriye yönetimi ise BM silah denetçilerinin ülkede bulunduğu sırada muhaliflere böyle bir saldırı düzenlemenin mantıksız olacağına dikkat çekerek, saldırıyı isyancıların düzenlediğiniöne sürüyor.

'Fransa'nın onuru, Fransa'nın görevi'

Fransa Parlamentosu da, Suriye’ye yönelik askeri operasyon düzenlenmesi önerisini görüşmek için toplandı.

Fakat Fransa Parlamentosu, İngiltere’nin aksine Suriye’ye askeri müdahaleyi oylamıyor.

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa’nın ortaklarıyla beraber hareket etmesi gerektiğini belirtip “Barbarlıkla karşı karşıya kalındığında hiçbir şey yapmamak seçenekler arasında değildir” dedi.

Ayrault, Suriye’deki iddialar üzerine harekete geçmek “Fransa’nın onuru, Fransa’nın görevidir” yorumunu yapıp Cumhurbaşkanı Hollande’ın koalisyonu bir araya getirmek için çabalarını sürdürdüğünü ekledi.

Fransa Başbakanı, Suriye’ye müdahale edilmemesi durumunda İran ve Kuzey Kore’nin de cesaret kazanacağını şu ifadelerle dile getirdi:

“Bu diğer rejimlere nasıl bir mesaj verir? Ben de sizin gibi İran ve Kuzey Kore’yi düşünüyorum. Onlara verilecek mesaj şu olur: Evet, devam edebilirsiniz.”

Rusya muhalifleri suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, bir uzmana dayandırdığı yazılı açıklamasında, Mart ayında Halep yakınlarında düzenlenen kimyasal saldırıda kullanılan silahların muhaliflerin yaptığı silahlara benzediğini belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Bakanlık, Rusların ortaya çıkardığı bulguların 'gözardı edildiğini' ve Şam yakınlarında geçen ay düzenlenen kimyasal saldırıdan Şam hükümetini suçlayanların, tersi yöndeki kanıtları önemsemediğini ifade etti.

Diğer yandan, Beyaz Saray'ın Kongre'yi müdahaleye ikna çabaları da devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişler Komitesi'nde ikinci gün yaptığı konuşmada da Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına dair inandırıcı kanıtlar bulunduğunu söyledi.

Kerry, Washington'un Irak ve Afganistan'da yapılan hataları tekrarlamayacağını belirtip, istihbarat birimlerinin kanıtları detaylı incelediğini söyledi.

 

BBCTurkish.com, 04.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.