Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Fukuşima'da tehlike seviyesinin yükseltilmesi isteniyor

Fukuşima'da tehlike seviyesinin yükseltilmesi isteniyor

Japonya'nın nükleer enerji kurumu, Fukuşima santralinden radyoaktif suyun sızdığı olayın tehlike seviyesini uluslararası ölçekte birden üçe çıkarmak istiyor.

Pazartesi günü santraldeki bir su deposundan yüksek derecede radyoaktif, tonlarca suyun toprağa sızdığı tespit edilmişti.Tehlike ilk başta birinci seviye olarak sınıflandırıldı. Bu, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği'nde (INES) en düşük seviye anlamına geliyor.
Fakat Japonya'nın nükleer denetleme kurumu, Fukuşima'da ortaya çıkan son durumu yedi basamaklı ölçeğe göre üçüncü seviyede tehlike olarak sınıflandırmak istiyor.
Bu kararın kesinleşmesi için Japon yetkililerin BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan onay almayı beklediği bildirildi.
2011'deki deprem ve tsunami felaketinden bu yana, Japonya'da ilk kez bu hafta INES ölçeğine giren bir tehlike gündeme geldi.
Sızıntı ardından Fukuşima'nın işletmeci firması Toyko Elektrik Şirketi TEPCO'nun hisseleri yüzde 13'e varan oranda değer kaybetti.
2011 yılının Mart ayındaki tsunami, santraldeki reaktörlerin soğutma sistemlerini çalışmaz hale getirmiş ve üç reaktörün erimesine yol açmıştı.

Bu nedenle şu an reaktörler dışarıdan su pompalanarak soğutuluyor, fakat bu da radyasyona maruz kalmış büyük miktarda suyun tesiste depolandırılmasını gerektiriyor.
Muhabirler, bundan önce de su sızıntılarının tespit edildiğini ama son sızıntının bugüne kadarkilerin en tehlikelisi olduğunu bildiriyor.
TEPCO, son olayda yüksek derecede radyoaktif 300 ton suyun sızdığını itiraf etti.
Bu hafta başında Kyodo haber ajansı, Fukuşima'da radyasyon kirlenmesine maruz kalmış bir su birikintisinde saatte 100 milisievert (radyasyon birimi) radyasyon saptandığını bildirdi.
TEPCO genel müdürü Masayuki Ono, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, ''Nükleer santralde çalışan bir işçinin beş yıl içerisinde maruz kalacağı toplam radyasyon miktarı, saatte 100 milisievert'tir. Yani bir saat içerisinde, bir insanı beş yıllık radyasyon dozuna maruz bırakan bir seviye tespit edilmiş.'' dedi.
Fukuşima çalışanları su sızdıran depoyu kum torbalarıyla çevreleyerek, büyük birikintilerdeki suyu boşaltmaya çabalıyor.
Ancak Tokyo'daki BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, bunun zor ve tehlikeli bir iş olduğuna dikkat çekiyor. Sudaki radyasyon oranı çok yüksek olduğundan, işçiler sürekli rotasyon halinde çalışıyorlar.
Muhabirimiz, radyasyonla kirlenmiş suyun büyük kısmının çoktan toprağa sızmış olduğunun anlaşıldığını bildiriyor.

BBCTurkish.com, 21.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.