Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriyeli muhalifler: "Kimyasal saldırıda yüzlerce kişi öldü"

Suriyeli muhalifler: "Kimyasal saldırıda yüzlerce kişi öldü"
Suriye'de muhalif güçler, Beşar Esad rejimine bağlı birliklerin başkent Şam yakınlarında kimyasal saldırı düzenlediğini ve yüzlerce kişinin öldüğünü söylüyor.

Suriye resmi haber ajansı ise haberlerin "asılsız" ve ülkede bulunan Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin "dikkatlerini dağıtma" amaçlı olduğunu belirtiyor.

Suriyeli yetkililere göre amaç, muhalefet güçlerinin son zamanlarda verdiği ağır kayıpları örtbas etmek.

Bölgeden gelen ilk haberlerde, muhalifler, başkent Şam'ın doğusundaki Huta bölgesinde kimyasal silah başlıklı füzelerle düzenlenen saldırıda onlarca kişinin öldürüldüğünü iddia etmişti.

Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu şimdi 1.000'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

Video paylaşım sitesi YouTube'da yayınlanan görüntülerde, bir klinikte yere yatırılan çok sayıda cesedin yanı sıra, kurulan geçici sağlık merkezinde birçok insanın tedavi edilmesine çalışıldığı görülüyor.

Aralarında bebeklerin, çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın havale geçirdiği, bazı insanların hareketsiz yattığı ve nefes almakta zorlandığı görülüyor.

Cesetlerde ise kurşun ya da patlayıcı izi görülmüyor.

Suriye ordusu bir açıklama yayınlayarak kimyasal silah iddialarını "ciddi" diye niteledi, ancak ordunun "terörle mücadele" hakkının bulunduğunu da vurguladı.

BBC de video klibindeki iddiaları kesinlikle doğrulatamadı ancak yaptırdığı araştırmalar filmin gerçek olduğu kanısını güçlendiriyor.

Bu son olayda öldüğü söylenenlerin sayısı, daha önce gündeme gelen kimyasal saldırı iddialarına kıyasla çok daha fazla.

ABD: Endişe verici

Saldırı haberleri, Birleşmiş Milletler'den bir kimyasal silah uzmanlarının ülkeye yaptığı denetleme ziyaretine rastladı.

Heyet, aralarında Han al Assal'ın da bulunduğu üç farklı bölgede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını incelemek üzere Pazar gününden beri Suriye'de incelemelerde bulunuyor.

BM silah denetçileri heyetinin başkanı İsveçli uzman Ake Sellström, TT haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada saldırı görüntülerini televizyondan izlediğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Sellström, Huta'da da incelemelerde bulunmaları gerektiğini ifade etti.

İsveçli uzman, "Bizim ilgilenmemiz gereken bir durum gibi görünüyor. Bu, herhangi bir BM üyesi devletin Genel Sekreterliğe gidip bizim bu olayı incelememiz yönünde talepte bulunmasına bağlı" dedi.

Suriye devlet televizyonu da resmi bir kaynağa dayanarak "söz konusu haberlerde hiçbir doğruluk payı bulunmadığını ve bu haberlerin, ülkeyi ziyaret eden BM denetçilerinin dikkatini başka bir noktaya çekmeyi amaçladığını" bildirdi.

Buna karşılık İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yazılı açıklamasında, "Aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin Şam yakınlarında muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlenen hava saldırısı ve kimyasal silah saldırılarında öldüğüne ilişkin haberler endişe verici" yorumunu yaptı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada “ABD, Suriye hükümetine bağlı birliklerin Şam yakınlarında kimyasal silahların da kullanıldığı iddia edilen saldırılarda yüzlerce Suriyeli sivilin öldüğüne dair haberlerden derin endişe duymaktadır” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, BM’den yeni iddiaların derhal araştırılması için resmi talepte bulunduklarını ifade etti.

Rusya: İddialar provokasyon

Hague, İngiltere'nin detaylı bilgi toplamaya çalıştığını belirtip 'iddiaların doğrulanmasının, Suriye'de kimyasal silah kullanımının tırmandığına işaret edeceğini' söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da BM denetçilerine bölgeye giriş izin verilmesi çağrısında bulunup, iddiaları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gündeme getireceklerini duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal da "Güvenlik Konseyi'nin üyeleri arasındaki fikir ayrılıklarını giderip sorumluluğu üstlenmesinin ve bu insanlık krizine bir son verilmesi için acil toplantı düzenleyip uluslararası topluma olan güveni inşa etmesinin vakti geldi" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Beşar Esad’a bağlı birliklerin kimyasal silah kullandığı iddialarının ‘provokasyon olabileceğini belirtip adil ve profesyonel bir soruşturma yapılması’ çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Lukaşeviç yazılı açıklamasında, BM denetçilerinin ziyareti sırasında ortaya atılan iddiaların zamanlamasına dikkat çekip “önceden planlanmış bir provokasyon” olabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansı, diplomatlara dayandırdığı haberinde BM Güvenlik Konseyi’nin iddiaları görüşmek için acil toplanacağını duyurdu.

Sahte olabilir mi?

Bir süredir hükümet birliklerinin muhalifleri Şam civarından tamamen sürmek için bölgeyi yoğun bombardımana tuttuğu biliniyor.

Muhalif aktivistlere göre bombardımanda İrbin, Duma and Muadamiya ve başka bölgelerde can kaybı oldu.

Muhalif kaynakların videosunu inceleyen BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen görüntülerin sahte olma ihtimalinin küçük olduğunu, ancak iddiaların 'cevaplardan çok yeni sorular doğurduğunu' söyledi.

Güvenlik muhabirimiz Frank Gardner ise "Uzmanlar çocuk ve bebekler dahil bu kadar çok sayıda ölü ve yaralı gösteren sahte videolar üretmenin neredeyse imkansız olduğuna, cesetlerde kurşun izi görülmediğine, pekçok cesetteki şaşkın, donmuş ifadenin klasik sinir gazı saldırısı belirtisi olduğuna dikkat çekiyor, bu görüntülerin Saddam Hüseyin'in 1988'de Halepçe'deki Kürtlere yaptığı saldırıyı anımsattığını söylüyor." diyor.

Suriye'de rejim birlikleri ve muhalifler sık sık birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçluyor.

Fakat bu iddiaları bağımsız kaynaklara doğrultmak mümkün değil.

Suriye'nin büyük miktarda hardal gazı ve sinir gazı stoklarına sahip olduğu düşünülüyor.

BBCTurkish.com, 21.08.20113


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.