Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Müslüman Kardeşler'de kim kimdir?

Müslüman Kardeşler'de kim kimdir?
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin geçen ay darbeyle devrilip tutuklanmasının ardından Mısır ordusu Müslüman Kardeşler örgütünün lider kadrosuna karşı da harekete geçti. Örgütün önde gelenleri ya firarda, ya da Muhammed Mursi gibi tutuklanmış durumdalar.

Kimi diğer Müslüman Kardeşler üyeleri ise, Mursi yandaşlarının protesto gösterilerinde ve uluslarlarası medyada boy göstererek İslamcı örgütün kameralar karşısındaki yüzü olarak bilinir oldular.

İşte Müslüman Kardeşler'in kilit önemdeki önderleri:

MUHAMMED BEDİİ

Muhammed Bedii, Müslüman Kardeşler'in Rehberlik Konseyi Başkanı ve teoride örgütün lideri olarak görülüyor.

Kahire'nin kuzeyinde 1943 yılında doğan Bedii, veteriner fakültesinde patoloji eğitim aldı. Mısır'da bir dizi üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı.

2010 yılında Müslüman Kardeşler'in ''Genel Mürşit'' (Rehberlik Konseyi Başkanı) ünvanını almadan önce örgütün idari birimlerinde görevler üstlenmiş olan Muhammed Bedii, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden önceki yıllarda siyasi faaliyetleri nedeniyle uzun hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Bedii'nin, ''Mursi'yi devirmek Mekke'de Kabe'yi baltalamaktan daha ağır bir suçtur.'' şeklinde Temmuz sonunda sarfettiği sözleri tartışma yaratmıştı.

Mursi'nin devrilmesini takip eden günlerde Müslüman Kardeşler'in Kahire'deki oturma eylemlerinde en ön sırada yer alan Muhammed Bedii hakkında 10 Temmuz tarihinde Mursi karşıtı göstericilerin öldürülmesini teşvik ettiği iddiasıyla seyahat yasağı ve tutuklama emri çıkartılmıştı.

Bunun üzerine kayıplara karışan Muhammed Bedii 20 Ağustos'ta yakalandı.

Yakalanışından günler önce, Kahire'deki şiddet olaylarında can verenler arasında Muhammed Bedii'nin oğlu Amar da yer alıyor.

HAYRAT EL ŞATIR

Mühendis, işadamı ve İslamcı siyasi aktivist. Kendisine Müslüman Kardeşler'in en güçlü isimlerinden biri olarak bakılıyor.

Hüsnü Mübarek döneminde hapis yatan El Şatır, geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in öne sürdüğü ilk aday olmasına karşın seçim komisyonu adaylığını iptal etmişti.

Rehberlik Konseyi'nin başkan yardımcısı olarak görev yapan Hayrat el Şatır'ın aynı zamanda Müslüman Kardeşler'in baş mali destekçisi olduğu düşünülüyor.

Mursi'nin devrilmesi ardından işbaşına gelen geçici yönetim, 5 Temmuz'da tutuklanan Hayrat el Şatır'ın mali varlıklarını dondurdu.

MUHAMMED EL BİLTACİ

Müslüman Kardeşler'in parlamentodaki uzantısı Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel sekreteri ve eski milletvekili Muhammed el Biltaci, Gazze'ye yardım filosunda Mavi Marmara gemisinde bulunan aktivistler arasındaydı.

10 Temmuz'da hakkında tutuklama emri çıkartılan El Biltaci'nin bundan dört gün sonra mali varlıklarının da dondurulmasına karar verildi.

Fakat halen serbest olan Muhammed el Biltaci, Rabiat'ül Adeviyye'deki oturma eylemi boyunca neredeyse gün kürsüye çıkıp ateşli konuşmalar yapıyordu.

Protestoların bastırılışı sırasında El Biltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma güvenlik güçlerinin açtığı ateşte can verdi.

Mısır medyasında Müslüman Kardeşler'e yöneltilen eleştirilerin odağında, örgütün işlediği iddia edilen şiddet eylemlerinin arkasındaki kişi olarak gösterilen Muhammed el Biltaci yer alıyor.

CİHAD EL HATTAT

KRİZ NASIL TIRMANDI?

  • 3 Temmuz - Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi kitlesel protestolar ardından Mısır ordusu tarafından devrildi.
  • 4 Temmuz - Mursi yandaşları Kahire'de Rabia'tül Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplandı.
  • 8 Temmuz - Cumhurbaşkanlığı Muhafız Güçleri'nin kışlası yakınlarında çıkan olaylarda askerler Mursi taraftarı 51 kişiyi öldürdü.
  • 27 Temmuz - Rabia'tül Adeviyye Meydanı'nda güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada 70'i aşkın protestocu öldü.
  • 11 Ağustos - Mursi yandaşlarının protesto kamplarını dağıtma tehdidinde bulunan ordu, daha sonra bu operasyonu ertelemeye karar verdi.
  • 14 Ağustos - Sabah saatlerinde güvenlik güçleri, Rabia'tül Adeviyye ve Nahda meydanlarını protestoculardan boşaltmak için harekete geçti, yüzlerce kişi öldü.
  • 16 Ağustos - Müslüman Kardeşler, Cuma gününü ''Öfke Günü'' ilan etti, güvenlik güçleri ve protestocular arasındaki şiddet olayları Kahire'nin El Fetih Camii ve çevresinde odaklandı.
  • 20 Ağustos - Müslüman Kardeşler'in en önde gelen ismi olarak bilinen Muhammed Bedii Kahire'de yakalanarak gözaltına alındı.

Mursi'nin dış ilişkiler danışmanı İsam el Hattat'ın oğlu olan Cihad el Hattat, Müslüman Kardeşler'in medya sözcüsü ve üst düzey danışmanı. İngiltere'de De Montfort Üniversitesi'nde eğitim gören Cihad el Hattat çok iyi İngilizce biliyor.

Muhammed Mursi'nin 2011 yılında seçim kampanyasının medya stratejisti olarak görev yapan El Hattat, Müslüman Kardeşler adına BBC, CNN, Sky ve Guardian gibi medya kuruluşlarına sık sık mülakat vermesiyle biliniyor.

Twitter'da da faal olan Cihat el Hattat'ın kullanıcı adı @gelhaddad

AHMET ARİF

Müslüman Kardeşler'in Arapça medya sözcüsü olan Ahmet Arif diş doktoru olmasının yanısıra İslam ve Hristiyanlık konusunda uzman bir ilahiyatçı olarak tanınıyor.

Ilımlı tarzıyla dikkat çeken Ahmet Arif, Mısır televizyonunda yuvarlak masa programlarına düzenli olarak çağrılan, kamuoyunun tanıdığı bir sima

Rabia'tül Adeviyye'deki protesto eylemleri boyunca protestoculara sıklıkla seslenen Ahmet Arif henüz gözaltına alınmadı.

ABDÜLRAHMAN EL BAR

''Müslüman Kardeşler'in Müftüsü'' diye nitelenen El Bar, örgütün dinadamları arasında en üst düzeyde olanı ve Rehberlik Konseyi üyelerinden.

Mursi yandaşlarının oturma eylemleri sırasında sık sık protestoculara namaz kıldıran Abdülrahman el Bar, gözaltına alınmış değil.

BBCTurkish.com, 20.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.