Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ve Mübarek tahliye edildi...

Ve Mübarek tahliye edildi...

Mısır'ın 2011 devriminde koltuğundan olan cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, iki yıllık tutukluluk süresinin ardından serbest kaldı. Bir ambulans helikopter Mübarek'i Tora Cezaevi'nden alarak hareket etti.

Mısır Savcılığı'nın Mübarek'in salıverilmesi kararı hapishane yetkililerine kısa bir süre önce ulaşmıştı. Kararla ilgili haberlerin ajanslara düşmesinden dakikalar sonra bir ise askeri ambulans helikopteri, Mübarek'i Tora Cezaevi'nden alarak hastaneye götürdü.

MURSİ HALEN GÖZALTINDA
Mübarek'in halefi ve Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 3 Temmuz'daki askeri müdahalenin ardından gözaltına alınmıştı. Gözaltı süresi geçtiğimiz günlerde 30 gün daha uzatılan Mursi'nin halen nerede tutulduğu bilinmiyor.

EV HAPSİNDE KALACAK
Cezaevinden çıkan Mübarek, ev hapsine alınacak. Zira hakkında yolsuzluk suçlamasıyla açılan soruşturmaların bir kısmı sürüyor. Başbakan'ın emriyle ev hapsini hastanede geçireceği açıklanan Mübarek'in kalbinde sorun olduğu belirtiliyor

MÜBAREK "HEYECANI"
Mübarek'in tutulduğu Tora Cezaevi'nin önünde kalabalık bir vatandaş ve gazeteci topluluğu eski cumhurbaşkanının tahliye anını bekledi.

Mısır devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde cezaevinin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

MÜBAREK'İN YARGILANDIĞI DAVALAR
Mübarek hakkında verilen şartlı tahliye kararı, 85 yaşındaki devrik liderin 2006-2011 yılları arasında El Ahram gazetesi yöneticilerinden hediye almakla suçlandığı davaya ilişkindi. Bu tahliye kararıyla birlikte Mübarek'in tutuklu yargılanmasına neden olacak koşullar ortadan kalkmış oldu. Zira Mübarek, 2011'deki ayaklanma hareketi sırasında göstericilerin öldürülmesi emrini vermekle suçlandığı davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak bu karar temyize götürülerek davanın yeniden görülmesine karar verilmişti. Ceza mahkemesi, Mübarek'in yasaların izin verdiği azami iki yıllık geçici tutukluluk süresinin tamamlandığını belirterek, "silahsız göstericilere ateş açılması" ile ilgili davadan tutuksuz yargılanabileceğini açıklamıştı.

Bunun dışında Mübarek cumhurbaşkanlığı saraylarının bakımı için ayrılan paraları kendisi ve ailesinin zimmetine geçirme suçlamasıyla hakkında açılan davada aklanmıştı. Mübarek'in avukatı, geçtiğimiz pazartesi günü bir açıklama yaparak müvekkilinin 48 saat içinde serbest kalabileceğini söylemişti.

Mübarek hakkında pek çok yolsuzluk suçlaması bulunuyor. Ancak bu suçlamalar hakkında belirlenmiş duruşma tarihleri yok.

Mısır'ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Mübarek, Nisan 2011'den bu yana tutukluydu.

Hürriyet, 22.08.2013

Mısır: Mübarek ev hapsinde tutulacak
Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün hapisten çıkarak ev hapsine alınması bekleniyor.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Çarşamba günü yolsuzluk suçlamasından aklanan 85 yaşındaki devrik liderin ülkede uygulanmakta olan olağanüstü hal kapsamında ev hapsinde tutulacağı belirtildi.

Mübarek, 2011'de kendisini deviren halk ayaklanması sırasında protestocuların ateş açılması nedeniyle de yargılanıyor.

Temyiz süreci

Mübarek bu davada geçen yıl ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak avukatları kararı temyize götürdü.

Temyiz davası Mayıs'ta başladı ancak Mübarek mahkumiyet öncesi azami tutukuluk süresini doldurdu.

Başbakan Hazım el Biblavi'nin makamından Çarşamba gecesi geç saatlerde yapılan açıklamada, "Başkomutan vekili (Biblavi) olağanüstü hal yasasını gözününe alarak Mübarek'in ev hapsinde tutulması talimatını verdi" denildi.

Mısır'da 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesinden sonraki protestolar kanlı bir şekilde bastırılmış, olağanüstü hal ilan edilmişti.

Geçici yönetim, Mursi'nin de üyesi olduğu yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesini gözaltına almıştı.

Gözaltına alınanlar arasında Müslüman Kardeşler'in şiddete teşvik ve cinayetle suçlanan lideri Muhammed Bedii de var.

Başbakanlığın açıklaması, Mahkeme'nin Mübarek için tahliye kararının hemen ardından yapıldı.

Gözlemciler, Mübarek'in serbest kalması halinde bunun, darbe sonrası oluşturulan geçici yönetimin 2011 öncesine dönüşe yöneldiğine ilişkin güçlü bir işaret olacağını belirtiyor.

BBCTurkish.com, 22.08.2013

Hüsnü Mübarek için tahliye kararı
Mısır'da 30 yıl boyunca oturduğu iktidar koltuğundan 2011 yılında halk devrimiyle indirilen Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılabileceği belirtiliyor.

Mübarek'in yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı mahkeme, eski cumhurbaşkanı için tahliye kararı verdi.

Ancak Mübarek'in bugün serbest bırakılıp bırakılmayacağı henüz bilinmiyor. Savcıların karara itiraz edebileceği belirtiliyor.

Mübarek'in serbest bırakılması, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz'da devrilmesinin ardından çalkantılı günler yaşanan ülkede gerginliği artırabilir.

İki ayrı dava

Mübarek'in avukatı Ferid el Dîb, Reuters'e yaptığı açıklamada, eski liderin "belki yarın" bırakılabileceğini söyledi.

Tahliye kararı veren mahkeme, Mübarek'in devlete ait el Ahram gazetesinden hediyeler alarak yolsuzluk yaptığı iddialarını inceliyor.

Ancak bu Mübarek hakkındaki tek dava değil.

85 yaşındaki eski Mısır lideri, devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler sırasında halka ateş açılması nedeniyle de yargılanıyor.

Mübarek bu davada ömür boyu hapse mahkûm olmuş ve avukatları kararı temyize götürmüştü.

Temyiz duruşmaları Mayıs ayında başladı. Bu arada Mübarek, yasadaki azami 'mahkûmiyet öncesi tutukluluk' süresini doldurdu.

2011 öncesine dönüş mü?

Mübarek'in avukatlarına göre, eski cumhurbaşkanının tahliye edilmesi gerekiyor.

Fakat savcılar tahliyeyi engellemek için itiraz edebilir veya yeni suçlamalar yönelterek tutukluluğun sürmesini sağlayabilir.

Gözlemciler, Mübarek'in serbest kalması halinde bunun, darbe sonrası oluşturulan geçici yönetimin 2011 öncesine dönüşe yöneldiğine ilişkin güçlü bir işaret olacağını belirtiyor.

Mursi'nin göreve dönmesi için düzenlenen ve kanlı şekilde bastırılan gösterilere öncülük eden Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Bedii ise hâlâ gözaltında tutuluyor.

BBCTurkish.com, 21.08.2013

Mısır: Mübarek'in serbest kalma başvurusu görüşülecek
Mısır'da 2011'de halk ayaklanmasıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılması için yapılan başvuru bugün mahkemede görüşülecek.

Mübarek, hakkındaki iki yolsuzluk davasının birinden aklanmıştı. Avukatlarının mahkemeye sunduğu dilekçe kabul edilirse tutukluluğu için yasal dayanak kalmayacağı ve Mübarek'in serbest kalacağı belirtiliyor.

Hüsnü Mübarek'in ayaklanma sırasında göstericilerin ölümündeki rolüyle ilgili olarak yargılandığı dava ise temyiz sürecinde.

AB yardımda kesintiyi görüşecek

Bu arada, Avrupa Birliği dışişleri bakanları bugün Mısır'a yardımlarında kesinti yapıp yapmayacaklarına karar verecek.

Avrupa Birliği 3 Temmuz'da cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren ve sonrasında protestoları kanlı bir şekilde bastıran askeri yönetimi şiddetle kınamıştı.

Mısır'da olağanüstü hal uygulanıyor. Askerlerin desteğindeki geçici hükümet Mursi'nin göreve iadesini isteyen Müslüman Kardeşler üzerindeki baskısını artırıyor.

Mursi'nin devrilmesinden sonra hareketin yüzlerce üyesi gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedii de cinayet ve şiddete teşvik suçlamasıyla gözaltına alındı. Hareket, taraftarlarına protestolara devam etme çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler'in kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi üyesi Halid Hanefi, Bedii'nin gözaltına alınmasının Müslüman Kardeşler'in "yolundan döndürmeyeceğini" söyledi.

'Müslüman Kardeşler yılmayacak'

Hanefi, "Bedii bizim için büyük bir değer ve acı içindeyiz. Fakat Müslüman Kardeşler toplumla her seviyede ittifak halinde faaliyet gösteriyor. Bedii'nin gözaltına alınması bu faaliyetlerimizi ve barışçıl protesto hakkımızı etkilemeyecek" dedi.

Bedii'nin yerine Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi başkanlığına ikinci yardımcısı Mahmud İzzet'in getirildiği belirtiliyor.

İzzet için de tutuklama emri var. Bedii'nin birinci yardımcısı Hayrat el Şatır, Mursi'nin devrilmesinden 3 gün sonra gözaltına alınmıştı.

70 yaşındaki Bedii, başkent Kahire'deki protestolarda önemli rol oynamış, geçici yönetimin baskıyı artırması üzerine kamuoyu önüne çıkmamaya başlamıştı.

Bedii'nin 38 yaşındaki oğlu Ammar Bedii geçen hafta öldürülmüştü.

Mısır'da geçen Çarşamba'dan bu yana yaklaşık 900 kişi hayatını kaybetti.

BBCTurkish.com, 21.08.2013

"Mübarek serbest kalabilir"
Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in avukatı, müvekkilinin 48 saat içinde tahliye edilebileceğini belirtti.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in iki yılı aşkın tutukluluğun ardından bu hafta içinde tahliye olma ihtimali güçlendi. Savcılığın, Mübarek ailesinin kamu kaynaklarını inşaat projelerinde yasadışı şekilde kullandığı suçlamasını geri çekmesinin ardından yolsuzluk davasının düştüğü ve yetkili ceza mahkemesinin Mübarek'in serbest bırakılmasına karar verdiği bildirildi. Buna gerekçe olarak, soruşturmanın dört kişiyi daha kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekliliği gösterildi. Hüsnü Mübarek'in avukatı Farid El Dib, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, savcının Mübarek hakkındaki iki yolsuzluk davasından birini düşürmesinin ardından, müvekkilinin 48 saat içerisinde serbest bırakılmasını beklediklerini kaydetti.

Ancak hakkındaki diğer yolsuzluk davası nedeniyle, Mübarek'in tutukluluk halinin devam edeceği ifade ediliyor. Avukat, “Önümüzde sadece basit bir idari işlem kaldı ki bunun da 48 saatten fazla zaman almaması gerekir. Bu hafta sonuna kadar tahliye edilmesi lazım” şeklinde konuştu. Mübarek, hakkında kamuya ait gazeteler aracılığıyla hediye aldığı suçlamasıyla açılan ikinci davadan da para cezası ödeyerek kurtulmuştı.

85 yaşındaki Hüsnü Mübarek, 2011'deki halk ayaklanması sırasında göstericilere ateş açılması emri verdiği suçlamasından hüküm giyerek müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu karar temyize götürülmüştü. Temyiz mahkemesi ise davanın yeniden görülmesi yönünde karar almıştı. Ancak bu davada Mübarek azami gözaltı süresini hâlihazırda doldurmuş bulunuyor. Mübarek iki yıldan bu yana gözaltı hapsinde tutuluyor.

AB yaptırımları gözden geçirecek

Öte yandan şiddet olaylarının yatışmadığı Mısır'da, ordu ile İslamcılar arasında gerilim sürüyor. AB'ye üye ülkelerin Birlik nezdindeki büyükelçileri bugün biraraya gelerek, çarşamba günü yapılacağı açıklanan Dışişleri Bakanları özel oturumunun hazırlık çalışmalarını yaptı. Aralarında Almanya'nın da bulunduğu çok sayıda AB ülkesi geçtiğimiz günlerde Mısır'a yardımların gözden geçirilebileceği sinyali vermişti. Avrupa Birliği ile Mısır arasında, 2004 yılından bu yana ortaklık anlaşması bulunuyor.

Suudi Arabistan: Kaybı telafi ederiz

Bu arada cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesinin ardından Mısır'a yaptığı cömert malî yardımla dikkat çeken Suudi Arabistan, Batılı ülkelerin yardımları kesmesi durumunda kaybı telafi edeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, resmî haber ajansı SPA'ya verdiği demeçte, "Mısır'a yaptıkları yardımı kestiklerini açıklayanlara, ya da bununla tehdit edenlere söyleyeceğimiz şudur ki, Arap ve Müslüman ülkeler zengindir ve Mısır'a yardım konusunda tereddüt etmeyeceklerdir" dedi.

dw.de, 19.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.