Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mısır: Katliam sonrası sessizlik

Mısır: Katliam sonrası sessizlik

Mısır'da geçici hükümet, dün ülkede ölenlerin sayısının 500'ü geçtiğini kabul etti.

Sağlık Bakanlığı'nın son açıklamasına göre 525 kişi öldü, 3 bin 717 kişi yaralandı.

Resmi kaynaklara göre ölenlerin 137'si Adeviyye Meydanı yakınlarında, 57'si Nahda Meydanı'nda, 29'u Helvan semtinde, 198'i Kahire dışındaki kent ve kasabalarda yaşamını yitirdi. 43 tanesi güvenlik personeliydi.

BBC muhabiri Halit el Arap, henüz sayımı yapılmayan yaklaşık 120 ceset gördüğünü, bunların da sayımıyla resmi rakamların gün boyunca artacağını söylüyor.

Müslüman Kardeşler ise toplam ölü sayısının 2 bini geçtiğini söylüyor.

 

ERDOĞAN ARABULUCU OLMALI: İngiliz Financial Times gazetesi, Mısır'daki gelişmeleri yorumladığı başyazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın krizde arabuluculuk yapabileceğini yazdı.

Yazıda şöyle deniyor:

"Mısır'da çarpışan tarafları müzakere masasına getirme çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. ABD ve AB'nin çabaları da Çarşamba günü kan dökülmesini önleyemedi. Başarının tek yolunun diğerini ezmek olduğuna inananların uzlaşmazlığını kırmak için diplomasiden daha fazlası gerekiyor."

"ABD şimdiye kadar Mısır'a her yıl yaptığı 1,3 milyar dolarlık yardımı askıya almayı reddetti. Şiddet duruncaya ve taraflar masaya oturmaya razı oluncaya kadar bu yapılabilir. Mursi'nin serbest bırakılması da masada olmalıdır."

"Ama Müslüman Kardeşler'e de baskı uygulanmalı. Mısırlı İslamcılar nezdinde girişimde bulunabilecek en uygun konumda olan ülke Türkiye ya da Katar'dır. Erdoğan daha önce darbeyi kınamıştı. Fakat bu, Erdoğan'ın arabuluculuktan dışlanması için bir neden olmamalı. Katar da yapıcı bir rol oynayabilir."

Mısır'da kanlı Çarşamba ve sonrası

BBC Arapça servisinden Muhammed Taha:

"Müslüman Kardeşler kaynakları ölü sayısının 4.312 olduğunu, bazı cenazelerin Adeviyye Meydanı yakınındaki İman Camii'nde bir çoğunun da Kahire'deki bir stadyumda olduğunu söylüyor."

Egypt Independent gazetesinin Reuters ve Mena ajanslarına dayandırdığı habere göre "Müslüman Kardeşler bugün ölümlerin protesto edileceği yürüyüşler başlatmayı planlıyor. Protestocular İman Camii'nden yola çıkacak."

"Yardım edin! Kardeşim Amir Bedier Rabiatül Adeviyye'de polis tarafından öldürüldü. Şimdi de 'doğal ölüm' belgesi olmadığı için cesedini teslim etmiyorlar."

 Malezya'daki Mısır büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriden bir kare: Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Beltaci'nin dün öldürülen 17 yaşındaki kızı Esma'nın resminin basılı olduğu posterler taşıyan göstericiler "Hepimiz Esma'yız" sloganını kullanmış. (Reuters)

BBC Türkçe'nin forum sayfasında, Mısır'daki gelişmelerle ilgili görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Mısır'daki gelişmelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Hiçbir ülkenin, buna Mısır dahil, silahlı kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin sivil halka karşı bu ölçüde, bu şekilde şiddet kullanmasının kabul edilebilir bir tarafı kesinlikle yoktur. Dolayısıyla bu müdahaleleri kınıyoruz."

"Daha önce yaptığımız çağrılar doğrultusunda, geçici yönetimin, Mursi taraftarlarının ve Mursi karşıtlarının, dolayısıyla bütün Mısır halkının içinde olacağı bir diyalog, bir siyasi süreç başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Çarpışa çarpışa demokrasi olmaz; konuşarak, uzlaşarak demokrasinin yolu, kapısı açılır."

"BM Güvenlik Konseyi'nin Mısır'da şiddetin durdurulmasını, demokrasi kapısının ve yolunun açılmasını isteyen bir çağrıda bulunmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz."

Danimarka, Mursi destekçilerinin protesto kamplarında yaşanan "kanlı olaylara" karşılık Mısır'a yaptığı uluslararası yardımları askıya alma kararını açıkladı. 

Uluslararası Yardımdan Sorumlu Bakan Christian Friis Bach, yerel Berlingske gazetesine yaptığı açıklamada, ülkesinin Mısır'la doğrudan iki konuda işbirliği içerisinde olduğunu, bunların da askıya alındığını ifade etti.

Bach: "Kararımız, yaşanan kanlı olaylara ve demokratik gelişmeden sapmaya yönelik bir cevaptır" dedi.

Robert Fisk, The Independent:

"Yüz ölü -200, 300 şehit -sayılar sonucu değiştirmiyor. Bundan böyle, inançları doğrultusunda bir devlet yapılanması arzulayan hangi Müslüman seçim sandığına güvenir? Dün dökülen kanın arkasındaki gerçek hikaye budur.

"Şimdi kim bazı Müslüman Kardeşler destekçilerinin Kahire sokaklarında kalaşnikoflarla görülmesine şaşırabilir? Ya da aynı şekilde ordu ve onun 'geçici hükümeti' yanlılarının, -hem de Kahire'nin orta sınıf mahallelerinde- silah edinip onlarla çatışmaya girişmesine?

"Batılı devlet adamlarımız bu trajediyi öyle resmetmeye çalışacaklar ama olay Müslüman Kardeşler - ordu çatışması değil.

"Dünkü şiddet Mısır toplumunda iyileşmesi yıllar alabilecek sancılı çatlaklara yol açtı: Solcular ve laikler, Kıptiler ve Sünni köylüler, halk ve polis, Müslüman Kardeşler ve ordu arasında."

BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen'ın yorumu: "Mısır'daki çatışmanın iki tarafı da ülkenin kaderinin söz konusu olduğunu düşünüyor. Muhtemelen de haklılar."

Ayrıntılar için tıklayın:

'Mısır'ın geleceğini şekillendirecek mücadele'

Mısır'da dün öldürülen onlarca kişinin cenazesi camilerde sıralanmış halde bekliyor. Camileri dolaşanlar, cenazeleri teşhis etmeye çalışıyor. (AFP)

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a hareket etmeden önce yaptığı, Mısır'daki gelişmelerle ilgili açıklamasından satır başları:

"Kendi oylarının akıbetini öğrenme mücadelesi içinde olan Mısır halkına karşı, askeri darbeyi yapanların çok açık bir katliam yaptıklarını dünya televizyonlarından izledik."

"Şehadete inanmış olan bu insanlar, er veya geç Mısır'da bu demokratik haklarının neticesini de kazanacaklardır diye düşünüyorum. Batı bunu anlamak durumundadır. Eğer Batı demokrasi testinden geçmek istiyorsa bunu anlamak durumundadır."

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin süratle toplanması gerekmektedir."

"Tanklarla, zırhlı araçlarla, sniperlarla orada 300 civarında Mısırlı kendi vatandaşını şehit eden, öldüren böyle bir darbe sözde yönetimine adeta sahip çıkma gayreti içinde olanlar var."

"Bizi 'Mısır'ın iç işlerine niçin karışıyorsunuz' diye itham ettiler. Bize 'Arapların iç işlerine niye karışıyorsunuz' diyorlar. Suriye olunca neden Türkiye'den destek istediniz; Suriye, Arap değil mi? Mısır da bizim komşumuz. Medeniyet ve kültürel olarak bağlarımız var."

"Bir ülkenin ordusunu, askerlerini, polisini, ağır silahlarını kendi halkına çevirmesi, meydanlarda adaleti beklemekten başka hiçbir şey yapmayan kendi halkını toplu halde katletmesi içişleridir diyerek asla görmezden gelinemez."

Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Norveç Mısır'a askeri teçhizat gönderimini dondurma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide Mısır'ın geçici cumhurbaşkanı Hazem Beblavi ile görüştüğünü, protestoculara uygulanan orantısız şiddetten endişeli olduklarını dile getirdiği belirtildi.

Eide "Başbakana Mısır'daki kan gölünü durdurmak zorunda olduğunu ve güvenlik güçlerinin uluslararası insan hakları kurallarına bağlı kalmaları gerektiğini dile getirdim" dedi.

Reuters Haber Ajansı: Mısır'daki gelişmelerin Süveyş kanalının güvenliğini ya da petrol üreten Ortadoğu ülkeleri etkileyebileceği kaygıları, petrol fiyatlarının fırlamasına yol açtı. Kuzey Denizi ham petrolünün varil başına fiyatı 111 dolarla dört ayın rekor seviyesine çıktı.

 Mısır’daki geçici hükümetin Başbakanı Hazem Beblavi, dün gece yaptığı konuşmada yönetimin güvenliği tesis etmesi gerektiğini belirterek müdahaleyi savundu.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve olaylarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.

 Kahire'deki BBC muhabirlerinden Bethany Bell, "Mısırlılar korkutucu ve belirsiz bir geleceğe uyandı" diyor.

Muhabirimiz, dün ilan edilen olağanüstü hal kapsamında gece uygulanan sokağa çıkma yasağının sona ermesine rağmen Kahire sokaklarında, Nil nehri üzerindeki köprülerde ve kent merkezinde çok az insan ve araç göründüğünü söylüyor.

BBC Türkçe'nin canlı anlatımına hoşgeldiniz. Mısır'da dün darbe karşıtlarına yapılan baskınlarda yüzlerce kişinin öldürülmesi ardından, başkent Kahire sokakları şimdilik sakin görünüyor.

Devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve dönmesi talebiyle Kahire'nin iki meydanında toplananlara düzenlenen kanlı müdahalede, resmi sayıma göre en az 464 kişi hayatını kaybetti. Hükümet, ölenlerden 43'ünün güvenlik görevlisi olduğunu ve 3 bine yakın kişinin de yaralandığını söylüyor.

Buna karşılık Müslüman Kardeşler sözcüleri 2 binden fazla kişinin, hareket tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi ise yaklaşık bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Ülkede dünkü gelişmeler ardından, bir aylığına olağanüstü hal ilan edilmişti.

BBCTurkish.com, 15.08.2013

Mısır'da yönetim şiddetli müdahalenin arkasında
Mısır güvenlik güçleri, başkent Kahire'de Muhammed Mursi'yi destekleyen grupların toplandığı iki meydana müdahale etti.

Ülke çapındaki olaylarda hükümete göre 235, Müslüman Kardeşler'e göre 2 binden fazla kişi öldü.

Ülkede olağanüstü hal ilan edilirken geçici hükümetin başbakanı müdahaleyi savundu.

Kontrol güvenlik güçlerinde

El Cezire televizyonu gün içinde, Kahire'deki iki protesto meydanından büyüğü olan Rabiya'tül Adeviyye Meydanı'nda 300'den fazla kişinin öldüğünü, 800'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Müdahale ve gün içindeki çatışmaların ardından kampların bulunduğu alanlar güvenlik güçlerinin kontrolüne girdi.

Mısır’daki geçici hükümetin Başbakanı Hazem Beblavi, yönetimin güvenliği tesis etmesi gerektiğini belirterek müdahaleyi savundu.

İçişleri Bakanı: Polislere ateş açıldı

Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, göstericilerin yüksek binaların tepelerinden güvenlik güçlerine ateş açtığını ve olaylarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.

Müslüman Kardeşler, destekçilerine sokaklara çıkıp gösteri yapma çağrısında bulundu.

Gün içinde Kahire’nin ana yollarından bazıları Müslüman Kardeşler destekçileri, bazıları ise Mısır ordusu tarafından kapatıldı.

Başkent Kahire’ye gelen ve başkentten çıkan tren hatlarındaki tüm seferler durduruldu.

Mursi destekçileri, başta İskenderiye olmak üzere diğer kentlerde de gösteriler düzenledi.

Mısır resmi haber ajansı Mena, Mısır’ın merkezinde Kıpti Hristiyanların yoğun yaşadığı Sohag kentindeki üç kiliseye saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Baradey istifa etti

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey müdahalenin ardından istifa etti.

"Mısır’daki çatışmanın her iki tarafı da ülkenin geleceğinin tehlikede olduğunu düşünüyor. Büyük ihtimalle haklılar."

Jeremy Bowen, BBC Orta Doğu Editörü

İstifa mektubunda ülkedeki siyasi krizi sona erdirmenin barışçı yolları da olduğunu vurgulayan el Baradey, "Kabul etmediğim ve sonucundan korktuğum kararların sorumluluğunu almak benim için zorlaştı. Tek bir damla kanın sorumluluğunu bile üstlenemem."

El Baradey, darbeye olumlu yaklaşmaları için Batı'yı ikna eden isimlerin başında geliyordu.

Bu arada bazı Müslüman Kardeşler yöneticilerinin gözaltına alındığı iddia edildi.

İki gazeteci de yaşamını yitirdi

Olaylarda en az iki gazeteci de öldü.

Sky News, kameramanı Mick Deane'in vurularak öldürüldüğünü doğruladı.

Sky News'in internet sitesinde yer alan haberde Deane'in 15 yıldır Sky News için çalıştığı, Kahire'deki olayları görüntülemek isterken öldürüldüğü belirtildi.

Körfez medyasından Xpress 26 yaşındaki Habiba Ahmed Abdülaziz de yaşamını yitiren bir diğer gazeteci oldu.

İş arkadaşları, Mısırlı gazeteci Abdülaziz'in olaylar çıktığında izinde olduğunu söyledi.

Uluslararası kamuoyundan kınama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır'daki iktidar ve muhalefet liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu.

John Kerry, dünyanın Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirterek, "ABD barışçıl bir yol bulunması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır" dedi.

Basın toplantısının başında, Mısır'daki ‘şiddet olaylarını’ kınayan Kerry, bu "acıklı" olayların Mısır'da kapsayıcı ve barışçıl bir demokrasi kurulması niyetine aykırı olduğunu söyledi.

Daha önce geçici yönetim tarafından ilan edilen ve anayasa değişikliği sonrası seçimlere gidilmesini içeren yol haritasına destek veren Kerry, kutuplaşmanın önlenmesi için muhalefet liderleri dahil tüm Mısırlı siyasi liderlere görev düştüğünü belirtti.

"Şu an için Müslüman Kardeşler, üyelerine yeniden toplanma ve sokağa çıkma emrini vermiş gibi görünüyor. Belirsiz olansa bu durumun daha ne kadar sürebileceği, nereye kadar yayılacağı ve Müslüman Kardeşler destekçilerinin sokaklarda güvenlik güçlerinden daha fazla kalıp kalamayacağı."

Şeyma Halil, BBC Muhabiri

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Mısır'daki ‘şiddeti’ kınadığını duyurdu. BM sözcüsü tarafından duyurulan açıklamada şöyle denildi:

"BM henüz bugünkü olaylarla ilgili kesin bilgileri toplamaktayken, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı anlaşılmaktadır.

Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann ise Mısır'dan gelen ölü ve yaralı haberlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Türkiye’den tepki

Türkiye’deyse Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada 'mevcut kaos ortamından kurtulması için Türkiye'nin Mısır halkına destek vermeyi sürdüreceği' belirtildi.

Başbakanlık ayrıca Mısır'daki geçici yönetimi ‘kanlı eylemleri durdurmaya ve sorumlular hakkında şeffaf bir soruşturma başlatmaya’ çağırdı. Yapılan açıklamada devrik lider Muhammed Mursi dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Mısır'daki olaylar için, "Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar" dedi.

Gül açıklamasında şunları söyledi: "Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahlı müdahale asla kabul edilemez."

Türkiye’de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde Mısır’daki geçici yönetime karşı protesto gösterileri de düzenlendi.

Mısır’da Kitlesel protestolar Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ardından 3 Temmuz’da ordunun darbesiyle devrilmişti.

Ülkede darbe karşıtları, yaklaşık bir aydır Kahire'nin iki ana meydanında oturma eylemi düzenliyordu.

BBCTurkish.com, 15.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.