Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Westerwelle’den Mısır’a ‘diyalog’ mesajı

Westerwelle’den Mısır’a ‘diyalog’ mesajı

Darbenin ardından Kahire’yi ziyaret eden ilk Batılı dışişleri bakanı olan Westerwelle, yönetim ile Müslüman Kardeşler’e diyalog çağrısı yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır'da gerilimin düşmesi ve demokratik geçiş sürecine katkıda bulunmak için Kahire'de temaslarda bulunuyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalar yapan Westerwelle, yönetime çağrıda bulunarak, barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanılmamasını istedi.
“Mısır'da tüm siyasi güçlerin katılacağı seçimler ile yeni bir demokratik süreç” istediklerini vurgulayan Westerwelle, Almanya'nın Mısır'a “demokrasi ve refah yolunda” destek vermeye devam edeceğini kaydetti.


Yönetime adalet çağrısı

Askeri müdahalenin ardından iş başına gelen yönetimin, muhaliflere yönelik politikalarına işaret eden Westerwelle, yargıda keyfi uygulamaların olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Adalet konusunda ayırıcı (selektif) davranılmamasını” istedi.
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ise Westerwelle'nin sözlerine karşılık verirken, “Yargı yoluyla intikam alınması” ya da “adalet konusunda ayırıcı (selektif) davranılmasının” söz konusu olmadığını belirterek, “Sadece bir hukuk var ve bu da herkes için geçerli” ifadelerini kullandı.


Darbe mi, değil mi?
Ortak basın toplantısında, Mısır'daki askeri müdahaleyi darbe olarak görüp görmediği soruları üzerine Westerwelle, bunun tarihi bir sürecin başlangıç noktası olduğunu belirterek, "Şu an devam etmekte olan bir gelişme ile ilgili henüz nihai bir değerlendirmede bulunamayız" dedi.
Diplomatik kaynaklar, ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkenin Mısır'daki gelişmeler için darbe ifadesini kullanmamasının gerisindeki en önemli nedenlerden biri olarak, bu tanımlamanın yasalar gereği Mısır'a yardımların askıya alınmasını beraberinde getirecek olmasını gösteriyorlar.


Mursi ile görüşemedi
Kahire temasları sırasında, 3 Temmuz'daki askeri müdahalenin ardından iş başına gelen yönetimin yanı sıra Müslüman Kardeşler temsilcileri ile de bir araya gelen Westerwelle, Müslüman Kardeşler'i yeni siyasi sürece katılmaya ikna etmeye çalıştı.
Westerwelle'nin devrilen ve halen tutuklu bulunan Devlet Başkanı Muhammed Mursi ile görüşme talebinin ise yönetim tarafından geri çevrildiği kaydediliyor. Buna gerekçe olarak, “Mursi'nin hakkındaki suçlamalar nedeniyle sorgulanmasının devam etmesinin” gösterildiği belirtiliyor.
Westerwelle, Mısır ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

dw.de, 01.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.