Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Afrika, geleceğini Türkiye ile inşa edecek

Abant Platformu başladı

Afrika, geleceğini Türkiye ile inşa edecek
 

Abant Platformu’nun düzenlediği “Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika” temalı uluslararası forumun ilk gününde Türkiye-Afrika ilişkileri konuşuldu.

Afrika’nın sömürgecilik döneminin prangalarından kurtuluşu ve demokrasi tecrübesini derinleştirmesi noktasında Türkiye ile yaptığı işbirliğinin önemine dikkat çekildi. Türkiye’nin son yıllardaki ticarî ve diplomatik Afrika açılımı ile kıtanın dört bir yanında gönüllülerin kurduğu eğitim kurumlarının bu işbirliğine katkısı vurgulandı. Oturuma, Türkiye’den çok sayıda aydının yanı sıra Afrikalı üst düzey siyasetçi, sivil toplum temsilcisi ve gazeteci katıldı.

Bir mesaj göndererek organizatör ve katılımcıları tebrik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 21. yüzyılın ikinci yarısının Afrika’nın hızlı yükselişine şahit olacağını, kara kıtanın bugün Türkiye dış politikasının “en dinamik ve öncelikli alanlarından birini” oluşturduğu belirtti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden başkent Kinşasa şehir-eyaleti Çevre Bakanı Therese Olenga Kalonda ise böyle bir toplantının tertip edilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Birbirimizden öğrenimlerimiz ancak bu tarz yakın insani temaslarla olabilir.” Afrika Birliği bünyesinde insan hakları uzmanı olarak çalışan Salih Sıddık Hammad da, “Yeni Afrika”nın kıtanın Avrupalı sömürgeci güçlerden bağımsızlığını elde etmesinin üzerinden geçen süreye işaret ederek “henüz yalnızca 50 yaşında” olduğunu söyledi, “Artık hiçbir başka kıtanın arka bahçesi değiliz.” dedi. Türk işadamlarına ise bu bölgedeki faaliyetlerini artırma çağrısında bulundu: “Sizleri evimizde saygıyla karşılıyoruz çünkü Afrika-Türkiye ilişkileri kendine has bir şekilde karşılıklı saygıya dayanmaktadır.” Senegal Parlamentosu eski üyesi Muhammed Niasse ise sömürge döneminin oluşturduğu tahribatı işaret ederek Afrika’nın eskiden bir barış ve istikrar havzası olduğunu, savaşlar ve şiddetin dışarıdan ihraç edildiğini söyledi.

Forumun ilk günündeki oturumlarda dün Afrika hakkındaki yaygın yanlış kanaatler ve hakikatlerin yanı sıra Afrika toplumları sosyal değerlerinin evrensel birlikte yaşama kültürüne katkısı konuşuldu. Bugün yapılacak oturumlarda Afrika’da eğitim ve sağlık konuları ele alınacak, pazar günü ise fikir alışverişlerinin merkezinde iktisadi kalkınma ve sürdürülebilir büyüme yer alacak. Pazar günü katılımcılar ayrıca bir sonuç bildirgesi de hazırlayarak kamuoyu ile paylaşacak.

Afrika’yı fedakâr öğretmenler aracılığıyla tanıdık

Dünkü oturumlarda söz alan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Türk halkının Afrika’yı bu bölgede açılan okullarda çalışan “fedakâr öğretmenler” sayesinde tanıdığını söyledi. Kara kıtadaki ilk Türk okulunun 1995 yılında açılmasına rağmen gerek nitelik gerekse nicelik olarak çok hızlı mesafe kat edildiğini belirterek yine Türk gönüllüleri tarafından Nijerya’da açılan Nil Üniversitesi’ni örnek verdi. Bu kurumlarda çalışan Türk öğretmenlerin yerelleşmede de büyük muvaffakiyet gösterdiğini vurgulayan Tekalan, öğretmenlerin bazılarının artık yaygın yabancı diller dışında yerel Afrika dillerine de hâkim olduğunu anlattı.

Zaman, 29.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.