Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Obama nükleer silahları azaltmayı önerdi

Obama nükleer silahları azaltmayı önerdi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Almanya'da yaptığı konuşmada, ülkesinin ve Rusya'nın nükleer cephaneliğini üçte bir oranında azaltmasını önerdi.

Bir zamanlar Doğu ve Batı Almanya'yı ayıran Brandenburg Kapısı'nda yaptığı konuşmada Obama, Avrupa'da konuşlandırılan taktik savaş başlıklarının azaltılması çağrısında bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak Almanya'ya yaptığı ilk ziyarette Obama, öğrenciler ve hükümet yetkililerinden oluşan dinleyicilere, ağırlıklı olarak 'özgürlükler' temalı bir konuşma yaptı.
Obama, Brandenburg Kapısı'nın sembolik önemine vurgu yaptı ve "Hiç bir duvar, insanın yüreğinde yanan adalet özleminin önünde duramaz" dedi.
"Bugünün tehditleri yarım yüzyıl öncekiler kadar şiddetli değil. Ancak özgürlük, güvenlik ve insan onuru için mücadele hâlâ sürüyor" diyen Başkan Obama "Artık küresel yok olma korkusuyla yaşamıyor olabiliriz ama nükleer silahlar var oldukça, tam anlamıyla güvende olmayacağız" dedi.
'İndirim mümkün'
Başkan Obama hem Amerika Birleşik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliğini güvence altına alacak caydırıcı bir gücü muhafaza edip hem de konuşlandırılmış nükleer silahları üçte bir oranında azaltmanın mümkün olduğuna inandığını kaydetti.

Barack Obama, nükleer silah stoğunu Soğuk Savaş döneminin altına çekmek için Rusya'yla müzakerelere başlamak istediğini ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya'yla 2010 yılında yaptığı START 2 Anlaşması uyarınca tarafların stoğunda en fazla 1550 nükleer başlık ve 700 fırlatma rampası bulunabiliyor.
Bu anlaşma, 1991'de imzalanan ilk anlaşmadaki fırlatma rampası miktarını yarıdan fazla azaltmıştı.
Başkan Barack Obama, NATO'yla işbirliği içinde, Avrupa'da konuşlandırılmış olan taktik silahlarda 'keskin azaltmaya' gitmek istediğini ve barışçı nükleer gücün kullanımı konusunda da yeni bir uluslararası çerçeve anlaşma hazırlanmasını istediğini söyledi.
Obama, konuşmasında, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer silah gücüne sahip olmasını kabul etmediğini de yineledi.

Rusya yanaşmıyor
Başkan Obama'nın konuşmasından kısa süre önce Moskova kaynaklı haberler, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in 'Stratejik caydırıcılığa sahip sistemlerde bir azaltmaya ya da etkisizleştirmeye izin vermeyeceği' yolunda bir açıklama yaptığı bildirildi.
Putin'in üst düzey danışmanlarından Yuri Ushakov, nükleer silahlara sahip diğer ülkelerin de benzer indirimlere gitmemesi durumunda bu planın işlemesinin mümkün olmadığını söyledi.
Ushakov, "Durum 1960'lar ya da 1970'lerde olduğu gibi, sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın konuşmasıyla karara bağlanabilecek gibi değil. Artık daha geniş kapsamlı düşünmeli, daha geniş bir katılımla bu konuyu görüşmemiz lazım" dedi.

BBCTurkish.com, 19.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.