Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ABD istihbaratı telefon takibatını savundu

ABD istihbaratı telefon takibatını savundu
ABD Milli İstihbarat şefi James Clapper, telefon kayıtlarının ve internetin izlendiği yönünde çıkan haberler karşısında yapılan takibatı savundu.

Clapper, telefon kayıtlarının izlenmesi ile ilgili gizli mahkeme kararının deşifre edilmesinin "tamiri mümkün olmayan zarara" neden olduğunu açıkladı.

Clapper, dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girilmesi iddiasını da kınadı.

İnternet şirketleri ise hükümet yetkililerinin veri tabanlarına girmesine izin verdikleri iddialarını yalanladı.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, önceki günkü haberinde, gizli mahkeme kararı gereğince Verizon adlı telefon firmasının abonelerin günlük telefon trafiğine ilişkin bilgileri Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'ya ilettiğini açıklamıştı.

Bu haberin hemen ardından ise yine Guardian gazetesi Washington Post ile birlikte Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiği haberini yayınlamıştı.

'ABD dışı istihbarat'

NSA milyonlarca telefon kaydını gizlice topladığını doğruladı.

Ancak İsithbarat şefi Clapper, "Bu olayın deşifre edilmesi, ülkemize yönelik tehditleri ortaya çıkarma olanağına büyük zarar vermiştir" dedi.

Prizma programı ile ilgili yayımlanan haberlerin hatalı bilgiler içerdiğini ifade eden Clapper, internet firmalarından bilgi toplandığını doğruladı, ancak hedef alınan kişilerin "Amerikan vatandaşı" olmadığını açıkladı.

11 Eylül saldırısının ardından dönemin devlet başkanı Geroge W Bush'un uygulamaya koyduğu ve mahkeme kararı olmaksızın iç takibata izin veren program kapsamında Prizma 2007'de başlatıldı.

Bu programın kullanıcı bilgisi toplamadığı, bilgi akışı içerisinde belli terimleri hedef alarak veri biriktirdiği ifade ediliyor.

Clapper, programın "ABD dışındaki kişilerle ilgili dış istihbarat bilgileri toplamak için tasarlandığını" söyledi.

Washington Post, toplanan bilgilerin istihbarat raporlarının yedide birini oluşturduğunu ve devlet başkanına verilen günlük brifinglerde kullanıldığını vurguladı.

Gazete, programda adı geçen şirketlerin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğunu açıkladı.

Sözkonusu şirketler ise kullanıcıların özel bilgilerine erişim izi vermediklerini, sadece yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

BBCTurkish.com, 07.06.2013

ABD'de gizli emirle milyonlarca telefon takip altında
 

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA), on milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını izlediği ortaya çıktı.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre, gizli bir mahkeme kararıyla Verizon adlı telekom şirketine bütün abonelerinin elektronik bilgilerini ve yapılan bütün yurt içi ve uluslararası aramaların kayıtlarını iletmesi emredildi.

İnsan hakları kuruluşları haberin ayrıntılarında "hayret verici" bilgiler bulunduğunu ifade etti.

ABD hükümeti ve Verizon olayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

ABD Anayasal Haklar Merkezi, bu olayın "bugüne kadar verilmiş en geniş kapsamlı izleme emri"ne işaret ettiğini açıkladı.

Gizli İstihbarat İzleme Mahkemesi'nden Yargıç Roger Vinson tarafından 25 Nisan'da imzalanan izleme emri 19 Temmuz'a kadar geçerliliğini koruyor.

Telefon konuşmalarının içeriğine, isim ve adres bilgilerine ihtiyaç duyulmadığı ifade ediliyor.

Gizli emir ayrıca istihbarat örgütü FBI ve NSA'nın bu izleme emrinin hiçbir şekilde deşifre edilmemesini de içeriyor.

Guardian gazetesi bu belgelerin "ilk kez Obama yönetimi altında, şüpheli olduklarına dair hiçbir veri olmaksızın milyonlarca Amerikan vatandaşının iletişim bilgilerinin toplu bir şekilde izlendiğini" gösterdiğini belirtti.

BBCTurkish.com, 06.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.