Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Çin ve Hindistan'dan sınır sorunlarını aşma vaadi

Çin ve Hindistan'dan sınır sorunlarını aşma vaadi
Hindistan'ı ziyaret eden Çin Başbakanı Li Keqiang, Delhi ile Pekin'in sınır anlaşmazlıklarını çözmek için ikili mekanizmaların geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Li iki ülke arasındaki barış ve sükûnete bağlılığını da dile getirdi.

Çinli lider, Hintli mevkidaşı Başbakan Manmohan Singh ile, başkent Delhi'de ortak bir basın açıklaması yaptı.

Singh ise açıklamada, iki ülkeden özel temsilcilerin kısa süre içinde bir araya gelip bir çözüm arayacaklarını söyledi.

Başbakan Li göreve geldikten sonraki ilk yurt dışı gezisinde ilk olarak Pazar günü Delhi'ye gitti.

Çin ve Hindistan dünyanın en kalabalık iki ülkesi.

Taraflar Pazartesi günkü görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaret anlaşması ve diğer konuları ele alıp sekiz anlaşmaya imza koydu.

Analiz

Andrew North

BBC News, Delhi

Hindistan Başbakanı, Çinli mevkidaşını başkent Delhi'de ağırlarken, 46 derece sıcaklığa rağmen tüm yüzler gülüyordu.

Ancak bu iki Asya devi arasında Çin'in Himalaya sınırına 1962 yılında düzenlediği sürpriz saldırıya dayanan gerilim devam edebilir gibi görünüyor.

İki ülke hala sınır konusunda anlaşabilmiş değil. Delhi, kuzey doğudaki toprakları geri almak isterken, Çin ise daha fazla toprak iddiasında bulunuyor.

Çin'in, bu hafta düzenlenen ziyareti, geçen ayki sınır ihlali ile neden riske attığı henüz net değil, ancak uzmanlar, Pekin'in bölgedeki Hint askeri varlığındaki artışa tepki verdiğini düşünüyor.

Artan ticari ilişkiler, Hindistan'ın Dalai Lama'yı barındırması, Çin'in Pakistan'a verdiği destek ve su dahil olmak üzere, mevcut sorunlara rağmen iki ülkeyi bir araya getirmeye yardımcı oldu.

İki ülkenin de ekonomik büyümede yavaşlama ile karşı karşıya olması, sınır anlaşmazlıkları konusunda verilebilecek tavizleri daha da sınırlıyor. Dolayısıyla, büyük bir anlaşma beklentisi düşük ve gerginliğin devamı olasılığı yüksek.

 

"İki taraf arasında bir sorun olduğunu inkâr etmiyoruz" diyen Başbakan Li, "Sınırla ilgili mekanizmaları geliştirmeli ve daha etkin hale getirmeliyiz" dedi.

Li ayrıca, iki ülke arasındaki ortaklıkların farklılıklardan çok daha fazla olduğuna inandığını da ifade etti.

Başbakan Singh ise Hindistan ve Çin'in "Sınırların çözümü konusunda adil, makul ve her iki tarafın da kabul edeceği bir mekanizma üzerine bir anlaşma zemini bulmak için özel temsilcilerin bir araya gelmesi konusunda mutabakata vardık" dedi.

Singh ayrıca, "Sınırımızdaki barış ve sükûnet korunmalı" şeklinde de konuştu.

İki ülke arasında on yıllardır devam eden sınır anlaşmazlığı, geçen ay Hindistan'ın Çin askerlerinin sınırı geçtiğini iddia etmesi üzerine tırmanışa geçmişti.

Çin ve Hindistan arasında Ladakh bölgesi sınırı konusundaki anlaşmazlık, 1950'li yıllardan bu yana sürüyor.

Singh, dün yapılan gayrı-resmi bir toplantıda geçen ay ki askeri hareketliliğin iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyebileceğini söyledi.

Her iki taraf da sınır anlaşmazlığının, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı engellemeyeceğini söylüyor.

Çin, Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı ve yetkililer iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılına kadar 100 milyar dolara çıkmasına yönelik anlaşmalar imzaladı.

BBCTurkish.com, 20.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.