Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Nesli tükenen hayvanların haritası çıkarıldı

Nesli tükenen hayvanların haritası çıkarıldı

Bilim adamları ilk kez dünyadaki en nadir ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan hayvanların yaşadığı bölgelerin haritasını çıkardı.

Harita, bu bölgelerin sadece çok ufak bir bölümünde hayvanların koruma altında olduğunu gösterdi.

Araştırmada memeli hayvanlarla, hem karada, hem de suda yaşayabilen hayvan türleri ele alındı.
Haritada yerleri gösterilen hayvanlar arasında Meksika semenderi, Sunda pangolini ve siyah beyaz tüylü, Madagaskar maymunu da denilen lemurlar da bulunuyor.
Konuya ilişkin araştırma Plos One adındaki dergide yayınlandı.
Londra Zooloji Derneği, bir süredir evrimi açısından farklı olan ve dünya çapında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek için bir proje yürütüyor.
Proje çerçevesinde hazırlanan haritada bu hayvanların en yoğun yaşadığı ve koruma çabalarının odaklanması gereken bölgeler gösteriliyor.
Londra Zooloji Derneği'nden Prof. Jonathan Baillie, BBC'ye verdiği demeçte "evrim tarihinde diğerlerinden farklı hayvan türleri, genelde Güney Amerika'da ortaya çıkıyor" diyor.
"Ama karşı karşıya oldukları tehlikeyi hesaba katarsanız, o zaman öncelikli olarak Güney Doğu Asya'ya bakmak gerekiyor. Bölgede arazideki değişiklik o kadar hızlı ki, bu hayvan türlerinin çoğu tehdit altında."
Harita, memeli hayvanlarla, hem suda hem karada yaşayabilen 'amfibi' hayvanların korunmasına öncelik tanınması gereken alanların farklı olduğuna dikkat çekiyor.

Ayrıca bu hayvanların korunduğu bölgelerin ne kadar kısıtlı olduğunu gösteriyor. Memeli hayvanlar açısından öncelik taşıyan alanların yalnız yüzde 5'i koruma altında. Amfibi, ya da yüzergezer hayvanların korunması gereken alanların ise sadece yüzde 15'i.
Prof. Baillie, "insanların çoğunun hiç duymadığı, ya da haklarında birşey yapmadığı düşünmediği tehlike altındaki türlere dikkat çekmek istedik" diyor.
"Örneğin, pangolin küçük bir köpek büyüklüğünde güzel bir hayvan. Vücudu pullarla kaplı ve ağaçlarda yaşıyor ve geleneksel Çin ilaçları için avlanıyor."
Haritada gösterilen hayvanlardan biri de Madagaskar maymunu olarak da bilinen lemur, ya da makilerin siyah beyaz tüylü olanı. Bu hayvanların doğal yaşama ortamı madencilik ve kerestecilik yüzünden azalmış durumda.
Araştırmacılar, yüzergezer hayvanların neslinin tükenme oranının da büyük bir hızla arttığını belirtiyorlar. Bu hayvanlar omurgalılar arasında en büyük tehlikeyle karşı karşıya bulunanlar.

Meksika semenderi kentleşmenin, kirliliğin ve yavrularını yiyen balık türlerinin kurbanı oluyor.
Haritada gösterilen hayvan türlerinin karşılaştığı tehlikelerin çoğunu ortadan kaldırmak son derece güç görünse de bazen küçük değişiklikler büyük fark yaratabiliyor.
Prof. Baillie, buna örnek olarak Kenya'daki, solucan benzeri Sagalla caecilian adındaki küçük bir hayvan türünü veriyor.
Bölgenin yerel ağaç türlerindeki azalma yüzünden doğal ortamını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu hayvan, 6000 ağaçlık bir ağaçlandırma projesi sayesinde yeniden hayat bulmuş.
Baillie, "bu tür basit önlemler, bazı hayvan türlerinin yüzyıllarca daha yaşamasını sağlayabilir" diyor.

BBCTurkish.com, 19.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.