Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Dakka enkazı: 17 gün sonra bir kadın canlı kurtarıldı

Dakka enkazı: 17 gün sonra bir kadın canlı kurtarıldı
Bangladeş ordusu, Dakka'da 17 gün önce çöken binanın enkazından bir kadının canlı kurtarıldığını açıkladı.

Daily Star gazetesi, sekiz katlı binanın bodrum katında ulaşılan kadının adının Reşma olduğunu duyurdu.

Gazeteye göre, ciddi bir yarası bulunmayan kadına kurtarma ekiplerince gıda ve su verildiği belirtildi.

Öte yandan ölü sayısının ise bini aştığı bildirildi.

24 Nisan'da çöken sekiz katlı Rana Plaza adlı binada çöküş sırasında kaç kişinin olduğu bilinmiyordu.

Yetkililer çökme sonucu 2 bin 500 kişinin yaralandığını, 2 bin 437 kişinin de kurtarıldığını belirtiyor.

Enkazdaki arama çalışmalarının bugün sona ermesi bekleniyor. Daha sona enkaz buldozerlerle kaldırılacak.

Yetkililer bu sabah itibariyle enkazda bulunan ölü sayısının 1021 olduğunu açıkladı.

Yüzbaşı Şahnevaz Zekeriya "Bulduğumuz cesetlerin çoğu tanınmaz halde. Ama ceplerindeki telefonlar ya da personel kartlarıyla kimlikleri tespit edilebiliyor. Ölenlerin büyük çoğunluğu kadın tekstil işçileri" dedi.

Çökme anında işçilerin sığındığı bir merdiven altında çok sayıda ceset bulunduğu belirtildi.

Bölgedeki gazeteciler, enkazın etrafındaki sessizliğin sık sık ölenlerin kimlikleri tespit edildikçe yakınlarından yükselen ağlama sesleriyle bozulduğunu söylüyor.

Olay nedeniyle aralarında binanın sahibinin de bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı ve ölüme sebebiyet vermekle suçlandı.

Jeneratörlerin rolü

Çökmeden sadece bir gün önce duvarlarda oluşan çatlaklar nedeniyle bina boşaltılmış, ama sonra işçiler yine binaya sokulmuştu.

Hükümetin başlattığı soruşturmadaki ilk bulgularda, binanın üst katlarındaki dört dev jeneratörden kaynaklanan titreşimlerin binanın çökmesi tetiklemiş olabileceği belirtildi.

Bangladeş dünyanın en büyük tekstil sektörlerinden birine sahip ve Rana Plaza'da üretilen giysiler bazı Batılı markalar için yapılıyordu.

Çalışma koşulları ve güvenliğiyle ilgili kaygılar yükselirken, hükümet güvenlik nedeniyle 18 tekstil fabrikasının kapatıldığını duyurdu.

Önceki gün de başkent Dakka'daki bir tekstil fabrikasında çıkan yangın en az sekiz kişinin ölümüne yol açmıştı.

BBCTurkish.com, 10.05.2013

Dakka'daki fabrikada ölü sayısı 800'ü aştı
Bangladeş'te 24 Nisan'da çöken ve pekçok tekstil atölyesini barındıran sekiz katlı fabrika binasında ölenlerin sayısının 804'e ulaştığı açıklandı.

Rana Plaza adlı binanın enkazında aramalar hâlâ sürerken, yetkililer, bu binanın çöküşünden bu yana, güvenli olmadıkları gerekçesiyle, 16'sı başkent Dakka'da olmak üzere 18 tekstil fabrikasının kapatıldığını bildirdi.

Bangladeş Tekstil Bakanı Abdüllatif Sıddıkî, koşulların Uluslararası Çalışma Örgütü şartlarına uygun hale getirileceğini belirtti ve "Kendilerini Bangladeş'in kurallara en uygun fabrikaları olarak tanımlayan işletmelerin, yapı ve inşaat kurallarına uymadıklarını gördük" dedi.

Hafta başında hükümet, tekstil fabrikalarını barındıran binaların yasalara uygun olup olmadığını inceleyecek bir heyet kurulacağını açıklamıştı.

Ülkede yaşanan en büyük felaketlerinden birisi olarak kabul edilen olayda enkaz altında pekçok ceset olduğu tahmin ediliyor.

Yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında binanın sahibinin de bulunduğu çok sayıda kişi tutuklandı.

Yetkililer, çöken binada iki bin beş yüz kişinin yaralandığını, 2437 kişinin de kurtarıldığını açıkladı.

Benzer atelyelerde çalışan işçiler, binanın çöküşünden bu yana hergün protestolar düzenleyerek meydana gelen felaketin sorumlularının cezalandırılmasını ve bu tür işletmelerde çalışan kişilerin güvenliğinin sağlanması için yeni önlemler alınmasını talep ediyorlar.

BBCTurkish.com, 08.05.2013

Bangladeş'te ölü sayısı 700'ü aştı
Bangladeş'in başkenti Dakka'da çöken sekiz katlı fabrikada ölenlerin sayısının 700'e ulaştığı açıklandı.

Açıklama, enkaz kaldırma çalışmalarını sürdüren işçilerin, yığın altında onlarca cesede daha ulaşmasının ardından yapıldı.

Beş tekstil atölyesinin bulunduğu binanın enkazında hâlâ çok sayıda kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

Bangladeş polisi, çöken binayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bina sahibinin de aralarında bulunduğu bir grup kişiyi gözaltında tutuyor.

24 Nisan'da çöken binada enkaz altından bu güne kadar 2437 kişinin kurtarıldı.

ABD'de düzenlenen 11 Eylül saldırıları dışarda bırakıldığında, yakın zamanda meydana gelen bu tür en büyük felakette, 1995 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de Sampoong Alışveriş Merkezi çökmüş, 502 kişi yaşamını yitirmişti.

Bangladeş'teki ölü sayısı ise son olarak 705 olarak açıklanırken, yetkililer, kayıp sayısını tam olarak tespit edemediklerini söylüyor.

Kayıp sayısının net olarak belirlenememesinin nedeni ise, binada bulunan fabrika sahiplerinin çalışanların sayısını net olarak açıklayamaması.

Çalışma koşulları

Benzer atelyelerde çalışan işçiler, binanın çöküşünden bu yana hergün protestolar düzenleyerek meydana gelen felaketin sorumlularının cezalandırılmasını ve bu tür işletmelerde çalışan kişilerin güvenliğinin sağlanması için yeni önlemler alınmasını talep ediyorlardı.

Ölenlerin çoğunun, bazı katları kaçak olarak inşa edilmiş binada bulunan tekstil atölyelerinde çalışan işçiler oldukları belirtiliyor.

Binanın enkazından dört gündür sağ çıkarılan olmadı ancak kayıpların yakınları hâlâ enkaz çevresinde beklemeye devam ediyor.

BBCTurkish.com, 07.05.2013

Bangladeş'te çöken binada ölü sayısı 654'e çıktı

Bangladeş'in başkenti Dakka'da iki hafta önce çöken iş merkezinde yaşamını yitirenlerin sayısının 654'e çıktığı bildirildi.

Yetkililer, arama kurtarma ekiplerinin 24 Nisan'da çöken sekiz katlı Rana Plaza'nın enkazında 44 cesede daha ulaştığını açıkladı.

Enkaz altından 2 bin 437 kişi kurtarılmıştı.

Yasa dışı yollardan üç kat eklendiği belirlenen Rana Plaza'da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İş merkezinin enkazı altında hala yüzlerce kişinin olduğu sanılıyor.

Plazanın sahibi Muhammed Sohel Rana, Hindistan'a kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Yasa dışı inşaat, ihmal ve işçileri tehlikeli koşullarda çalışmaya zorlamak suçlamalarıyla mahkeme önüne çıkarılacak Rana'nın en fazla 7 yıl hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

Kaza, konfeksiyon sektörü tarihindeki en büyük felaketler arasında yer alıyor. 1911'de New York'taki bir hazır giyim fabrikasında çıkan yangında 146 işçi ölmüştü. Pakistan'daki bir konfeksiyon fabrikasında geçen yıl çıkan yangın 260 kişinin ölümüne neden olmuş, Bangladeş'teki fabrika yangınında yine 2012'de 112 yaşamını yitirmişti.

Hürriyet, 06.05.2013

Bangladeş'te ölü sayısı 580'e yükseldi

Bangladeş'te 11 gün önce çöken iş merkezinde ölenlerin sayısının 580'e yükseldiği bildirildi.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 11 gün önce çöken iş merkezinde yaşamını yitirenlerin sayısının 580'e yükseldiği bildirildi.

Bölgede hava sıcaklığının 32 dereceyi bulmasıyla enkazdaki cesetlerden kokular geldiği, kurtarma ekiplerinin çalışmalara devam etmek için koku giderici kullandığı belirtildi.

Yetkililer, ölenlerden bazılarının kimliklerinin, üzerlerinde bulunan kartlar sayesinde tespit edildiğini kaydetti.

Yasadışı yollardan 3 kat eklendiği belirlenen Rana Plaza, 24 Nisan sabahı çökmüştü.

İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu. Enkaz altında bine yakın kişinin daha olduğu sanılıyor.
 

cnnturk.com, 05.05.2013

Bangladeş'de çöken binada ölü sayısı 547'ye çıktı

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 10 gün önce çöken iş merkezinde yaşamını yitirenlerin sayısının 547'ye yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, enkaz bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Hava sıcaklığının artmasıyla enkazdaki cesetlerden kokular geldiği, kurtarma ekiplerinin çalışmalara devam etmek için koku gidericiler kullandığı kaydedildi.

Yasadışı yollardan 3 kat eklendiği belirlenen Rana Plaza, 24 Nisan sabahı çökmüştü. İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu.

İş merkezinin enkazında çok sayıda kişinin olduğu sanılıyor.

cnnturk.com, 04.05.2013

Bangladeş'te ölü sayısı 500'ü aştı

Bangladeş'in başkenti Dakka'da çöken sekiz katlı fabrikada ölenlerin sayısının 501'e ulaştığı açıklandı.

Enkaz kaldırma çalışmalarını sürdüren ordu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, dün gece enkaz altından 20 ceset daha çıkarıldı.

Beş tekstil atölyesinin bulunduğu binanın enkazında hâlâ çok sayıda kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

Bangladeş polisi, çöken binayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün akşam bir mühendisin daha tutuklandığını açıkladı. Meydana gelen felaketle ilgili olarak, bina sahibinin de aralarında bulunduğu toplam dokuz kişi gözetim altında tutuluyor.

Çöken Rana Plaza'nın sahibi Muhammed Sohel Rana'ya danışmanlık yaptığı belirtilen ve dün tutuklanan Abdürrezzak Khan'ın ve binaya kaçak olarak kat eklediğinden şüpheleniliyor.

Bangladeş basını, Khan'ın, bina çökmeden bir gün önce, meydana gelen çatlakları incelemek üzere binaya çağırıldığını belirtiyor.

11 Eylül terör saldırıları dışında, yakın zamanda meydana gelen bu tür en büyük felakette, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Sampoong Alışveriş Merkezi çökmüş, 502 kişi yaşamını yitirmişti.

Abdürrezzak Khan, binanın çöküşü ardından bir özel televizyon kanalında yaptığı açıklamada, sahiplerine, binanın boşaltılması gerektiğini söylediğini savundu.

Bekleyiş sürüyor

Binanın enkazından dört gündür sağ çıkarılan olmadı ancak kayıpların yakınları hâlâ enkaz çevresinde beklemeye devam ediyor.

Yetkililer, 24 Nisan'da çöken binadan 2437 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdüren yetkililer, atölye sahiplerinin kesin rakamlar verememesi nedeniyle kayıp sayısını tam olarak bilmediklerini belirtiyor.

Benzer atelyelerde çalışan işçiler, binanın çöküşünden bu yana hergün protestolar düzenleyerek meydana gelen felaketin sorumlularının cezalandırılmasını ve bu tür işletmelerde çalışan kişilerin güvenliğinin sağlanması için yeni önlemler alınmasını talep ediyorlardı.

Tüm Bangladeş'te tekstil atölyeleri Perşembe günü yeniden çalışmaya başladı.

BBCTurkish.com, 03.05.2013

Bangladeş'te ölü sayısı 400'ü aştı

Bangladeş'in başkenti Dakka'da çöken tekstil atölyeleriyle dolu binada ölenlerin sayısının 400'ü aştığı açıklandı.

Üst düzey bir ordu yetkilisi, 149 kişinin yakınlarının da kayıp başvurusu yaptığını bildirdi.

Bu arada, başkentteki 1 Mayıs yürüyüşünde binlerce kişi binanın ve binadaki atölyelerin sahiplerine ölüm cezası verilmesini talep eden sloganlar attı.

Beş farklı tekstil atölyesine ev sahipliği yapan Rana Plaza adlı bina geçen Çarşamba günü çökmüştü.

Bir Ordu Sözcüsü AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ölü sayısının 402'ye çıktığını söyledi.

Çöküntü nedeniyle 600 tonluk bir enkaz oluştuğu ve bunun 350 tonunun temizlendiği bildiriliyor.

'Katilleri asın'

Dakka'daki 1 Mayıs gösterisinde toplanan 20 bin kişi "Katilleri asın, Atölye sahiplerini asın" yazılı pankartlar taşıdı.

Bangladeş Tekstil İşçileri Birliği Başkanı Kamrul Anam, "Bu trajedinin sorumlularına en ağır cezanın verilmesini istiyoruz" dedi.

Binanın sahibi Muhammed Sohel Rana gözaltına alındı.

İhmalle suçlanan fabrika sahipleri ve mühendislerden oluşan toplam sekiz kişi de polis gözetiminde.

Çökmeden bir gün önce binada çatlaklar görülmüş, ancak buna karşın işçilerin atölyelere çağrıldığı belirtilmişti.

Öte yandan, Avrupa Birliği, Bangladeş'teki tekstil sektöründe çalışma koşullarının düzeltilmesi için "uygun önlemleri" değerlendirdiğini açıkladı.

Bu önlemler arasında, Bangladeş yapımı ürünlerin AB pazarına vergi ve kota olmadan girmesinin de bulunduğu belirtildi.

Tekstil sektörü Bangladeş'in ihracatının yüzde 80'ini oluşturuyor.

Sektör dört milyon kişiye istihdam sağlıyor.

Ancak, düşük ücret, kısıtlı işçi hakları ve tehlikeli çalışma koşulları nedeniyle ülkedeki tekstil sektörüne eleştiriler yöneltiliyor.

BBCTurkish.com, 01.05.2013 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.