Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Parayla saadet olur mu?

Parayla saadet olur mu?
UNICEF'in araştırması paranın saadet getirmediğini gösteriyor. Avrupa'da çok iyi sosyal ve ekonomik koşullara sahip Alman çocuklar son derece mutsuzken, ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan’da çocuklar çok daha mutlu.

Kısa adı UNICEF olan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu tarafından yapılan bir araştırma son günlerde Almanya gündeminde ilk sıralara oturdu.

29 sanayileşmiş ülkede yapılan araştırmada, 11-15 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin sağlık ve eğitim durumları, yaşam koşulları ve mutlu olup olmadıkları mercek altına alındı. Araştırma sonuçlarına göre Almanya'da yaşayan çocukların eğitim seviyeleri daha yüksek ve sağlıklarına çok daha fazla dikkat ediyorlar. Genel yaşam koşulları göz önüne alındığında Almanya, en gelişmiş 29 ülke arasında 6’ncı sırada yer alıyor. Listenin son sıralarında Avrupa’da ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan ve İtalya bulunuyor.

Fakat çocukların yaşam koşulları ve hayattan duydukları memnuniyet karşılaştırıldığında sıralama değişiyor. Avrupa'da ekonomik krizden en az etkilenen, yaşam koşullarının daha iyi olduğu Almanya'da çocukların mutluluk oranları oldukça düşük. Çocuk ve gençlerin en mutlu olduğu ülkeler sıralamasında Almanya, 29 ülke arasında 22'nci sırada yer alıyor. Buna karşılık ekonomik kriz yaşayan, işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı İspanya, Yunanistan ve İzlanda gibi ülkeler çocukların kendini en mutlu hissettiği ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

Yedi çocuktan biri mutsuz

Araştırmaya göre Almanya'da yaşayan her yedi çocuktan biri hayatından memnun değil. UNICEF Almanya Komitesi Üyesi Profesör Hans Bertram'a göre çocukların mutsuzluğunun sebebi, sürekli “başarılı olmaları” yönünde yapılan baskılar.

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Joseph Kraus ise "Bence çocuk ve gençlerimizin başarı konusunda maruz kaldığı baskılar da aslında ülkemizde çocuk yetiştirme konusunda yaygın olan, şımartma ve aşırı korumacılığın sonuçları. Çocuklarımızı sürekli aşırı stres altında kaldıklarına inandırıyoruz" açıklamasını yapıyor.

Kraus'a göre Almanya'da çocukların çok fazla şımartılmaları, el üstünde tutulmasının bir nedeni de birçok ailenin tek çocuklu oluşu. Kraus yaşam standartlarının yüksek olmasına rağmen çocukların kendilerini mutsuz hissetmelerini şöyle açıklıyor :

"Çocukların gerçek yaşam şartları ve hayattan beklentiler arasındaki uçurumun sebebi bence tipik bir refah fenomeni. Yaşam koşulları iyileştikçe insanlar kendilerini daha mutsuz hissediyorlar."

'Almanlara özgü'

Kraus‘a göre diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Almanların yaşam koşulları hakkında daha sık şikâyet etmeleri de Almanlara özgü bir durum.

Almanya'da genel olarak çocukların daha iyi ekonomik şartlarda yaşadığını tespit eden UNICEF araştırması diğer yandan ekonomik refahın eşit bir şekilde dağıtılmadığına işaret ediyor. Almanya'da çocuk yoksulluğu önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar bu nedenle özellikle maddi durumu iyi olmayan ve tek başına çocuk büyütmekte olan anne ve babaların desteklenmesi için ulusal bir eylem planının hayata geçirilmesini talep ediyorlar.

dw.de, 13.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.