Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 2 yılda 70 bin ölü

2 yılda 70 bin ölü

Deraa kentinde ilk protesto gösterisinden bu yana geçen iki yılda Suriye’de muhalefetin mücadelesi silahlı çatışmaya döndü. Esad rejimi devrilmedi, 70 binden fazla insan öldü

Arap coğrafyası içerisindeki devrim rüzgârı Tunus, Mısır, Libya ve Yemen’de iktidar değişikliği getirirken Suriye’yi çözülmesi zor bir kaosun içine çekti. 15 Mart 2011’de ülkenin güneyindeki Deraa kentinde “Öfke Cuması” eylemiyle Beşar Esad rejimine karşı başlayan barışçıl gösteriler şiddetle bastırıldı. Uluslararası sistemde nüfuzlarını korumak ya da genişletmek isteyen devletlerin iki tarafa yaptığı askeri ve mali yardımlarla iç savaş kanlı boyutlara ulaştı. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 70 binden fazla kişi öldü. Başta Ürdün, Lübnan ve Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığınmak için ülkeyi terk edenlerin sayısı da 1.1 milyona ulaştı. Şam yönetiminin silanlı muhaliflerle bile masaya oturmaya hazır olduğunu açıklamasına rağmen ufukta diyalog gözükmüyor. Muhalifler Ulusal Koalisyon adlı çatı örgütlenme oluştursa da bölünmüşlük sürüyor.

‘Esad gidene kadar savaşırız’
İsyanın ikinci yıldönümünde konuşan Özgür Suriye Ordusu lideri Selim İdris, ordudaki askerlere ‘özgürlük ve demokrasi için savaşmaları’ çağrısında bulunurken kendi askerlerinin ‘pes etmeyeceğini’ vurguladı. Öte yandan başkent Şam’da yıldönümünün kutlanmaması için güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı.

 
 

Milliyet, 16.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.