Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kıbrıs'ta kriz, mülkiyet sorununa ilaç oluyor

Kıbrıs'ta kriz, mülkiyet sorununa ilaç oluyor

Güney Kıbrıs'ı iflasın eşiğine getiren ekonomik krizin vurduğu Rumların Kuzey'deki malları için Taşınmaz Mal Tazmin Komisyonu'na başvuru sayısı rekora gidiyor.

Avrupa Birliği (AB) ile 2.5 yıldır donan ilişkiler yeniden hareketleniyor. Uzun bir süre sonra ilk defa 35 fasıldan biri daha açılmaya hazırlanıyor. 
Ancak AB üyeliğinin önündeki en büyük engel tabii ki Kıbrıs sorunu. O konuda da yeni bir dönem kapıda. Güney Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerini Annan Planı’na “evet” diyen DİSİ Lideri Nikos Anastasias kazandı. İlk açıklamalarından biri de çözüm konusunda oldu. 
Kıbrıs sorunun çözümünde ise en temel sorunlardan biri mülkiyet sorunu. Türkiye’nin açılacak tazminatlarla 30 milyar dolarları bulacağı korkusuyla çekindiği mülkiyet konusunda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. 

Bu konuda 2006’da önemli bir adım atıldı. KKTC’de mülkiyet sorunu konusunda iç hukuk oluşturma hedefiyle 2005’te kabul edilen mülkiyet yasası uyarınca Mal Tazmin Komisyonu oluşturuldu. 

Komisyon, Kuzeyde kalan Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü kılındı. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 2006’da bu komisyonu kabul etti. 

Rum yönetimine göre komisyon yasadışıydı. Hükümet Kıbrıslı Rumlardan Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmamalarını istedi. 

Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mart 2010’da önemli bir karar verdi. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun “etkin iç hukuk yolu” olarak açıkladı. 8 Kıbrıslı Rum’un Türkiye aleyhinde AİHM’de açtığı davaları da reddetti. 

İşte bu gelişmeden sonra başvurular yoğunlaştı. Yaklaşık 1.5 milyon dönümü olduğu tahmin edilen mallardan 200 bin dönümü gerek gönüllü anlaşmalar, gerekse mahkemeler kanalıyla anlaşma sağlandı. 

Mal Tazmin Komisyonu, geçen haftalarda 4 Şubat 2013 itibariyle başvuru rakamlarını açıkladı. Komisyon Başkanı Güngör Gürkan’la konuştuk. Komisyona bugüne kadar toplam 4.531 adet başvuru yapılmış. Bunlardan 316’sı gönüllü, 9’u ise duruşma yoluyla sonuçlandırılmış. Ödenen para 101 milyon 326 bin İngiliz Sterlini yani yaklaşık 290 milyon TL. 

Gürkan, bu rakamın Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’ta terk etmek zorunda kaldığı toplam mal varlığının yüzde 13’üne denk geldiğini söylüyor. 
Gürkan, 2013’e ise hızlı bir giriş yaptıklarını anlatıyor. Sadece ocak ayı içinde 164 başvuru gelmiş. 

2013 sonuna kadar başvuru sayısının 6 bini aşacağı da öne sürülüyor. Ülkeyi iflasın eşiğine getiren ekonomik krizin tetiklediği bu gelişme Güney Kıbrıs’ın da tartışma konularından biri. Güney Kıbrıs medyasında ekonomik durumu bozulan Rum ailelerin bu yıl içinde komisyona binlerce başvuru yapabileceği belirtiliyor. 

Gürkan, bu gelişmelerin ciddi bir anlaşma zemini yaratacağı görüşünü savunuyor. Ayrıca bu durumu Türkiye’yi de rahatlatacak bir gelişme olarak yorumluyor. 

Yani sessiz sedasız ilerleyen bu gelişmeler oldukça ilginç sonuçlara gebe. Rum halkının kesin bir anlaşmayı bekleyecek taakati kalmamış. Kuzey’de de yapılan yatırımlar mülkiyet sorununun çözümünü zorluyor. 

Kıbrıs sorununu ‘de facto’ olarak iki toplum halklarının çözmeye başladığını söylemek çok da yanlış olmaz sanırım! 
 

Endeavor’da başkanlık Murat Özyeğin’e geçiyor

Endeavor Türkiye’de girişimcileri desteklemek üzere 6 yıl önce kuruldu. Bugün şirket sayısı 32’ye, temsil ettikleri ciro ise 250 milyon dolara ulaştı. Ali Koç, Ali Sabancı, Murat Özyeğin gibi Türkiye’nin önemli işkadınları ve işadamlarının desteklediği Endeavor, önceki akşam 2013 planlarını açıkladı. 

Her toplantının bir ev sahibi olur. Bu kez ev sahibi ise Armani’nin dizayn ettiği Maçka Residences’ın sahibi Vedat Aşçı idi. Aşçı, iki yıl sonra taşınacağı 700 metrekarelik penthouse dairesinde ilk misafirlerini ağırladı. Endeavor’da önümüzdeki günlerde yapılacak genel kurulla Özcan Tahincioğlu başkanlığa veda edecek. Yerine ise Türkiye’nin girişim denilince ilk akla gelen isimlerinden Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin gelecek. 

Özyeğin, ilk 6 yılında 32 şirketi destekleyen oluşuma, bu yıl 10 yeni şirketin daha ekleneceğini söylerken, “Bu, nereden baksanız yüzde 30’luk bir büyüme demektir. Sonraki yıl da 20 yeni şirket daha eklemek istiyoruz. Endeavor bünyesine giren şirketlerin işleri ortalamada yüzde 50-60 büyüdü, ama yüzde 300 büyüyen de var” diyor. 

Aşçı ile Maçka Residences’ta konuştuk. Projedeki konutların tamamının satıldığını söylüyor. Komşusu ise Galatasaray’ın son dönemdeki önemli transferlerinden Wesley Sneijder olacakmış. 
 


Jale Özgentürk

Radikal, 28.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.