Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Güreş kararına tepki

Güreş kararına tepki
Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu'nun güreşin Olimpiyat Programı'ndan çıkarılması yönündeki tavsiye kararı tepki çekiyor. Kararın henüz kesinlik kazanmamış olması, lobi faaliyetlerini artırdı.

Güreşin 2020 Olimpiyat programından çıkarılması kararı spor dünyasını şok etti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu'nun tavsiye kararına başta en çok madalyayı toplayan Türkiye olmak üzere tüm dünyadan tepki geldi. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, kararı, “Güreş olimpiyatların omurgasıdır, omurgasız beden de ayakta duramaz” sözleriyle eleştirdi. ABD'de de kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra imza kampanyası başlatıldı. İran ve Rusya kararı protesto etmeye hazırlanıyor. Güreşin geleneksel spor olduğu bir diğer ülke Yunanistan da, olimpiyat oyunlarını ticarileştirildiği suçlamasında bulundu. Olimpiyat Komitesi'nin şu anda tavsiye niteliğinde olan bu kararı Almanya'da da yoğun tepkilere yol açtı. Alman Güreş Birliği (DRB) Genel Sekreteri Karl Martin Dittmann karar karşısında şaşkın olduğunu dile getirdi: “Yüzümüze bir tokat yemiş gibi olduk. Geçtiğimiz aylarda ve haftalarda hep başka sporların Olimpiyat programından çıkarılması olasılığı gündeme geliyordu. Güreşin çıkartılacağı yönünde hiç bir belirti yoktu. Bu karar bizi sarstı.“
 

Aslında tekvandonun listeden çıkarılması bekleniyordu, ancak Kurul güreşte karar kıldı. Alınan karar henüz kesinlik kazanmış değil, zira İcra Kurulu mayıs ayında yapacağı toplantıda hangi spor dallarının çekirdek listeye alınacağına karar verecek. Karl Martin Dittmann, bu kısa sürede komiteyi vazgeçirmeye çalışacaklarını belirtiyor:“Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) ile birlikte hareket ederek, mayıs ayındaki toplantıda yapacağımız sunumda Olimpiyat Komitesi'ne güreş sporunun önemini iyice izah etmeliyiz. Güreş tüm dünyada yaygın bir spor dalı ve en eski olimpik spor. Ayrıca Londra'daki son olimpiyatlarda müthiş karşılaşmalar izledik. Hangi sıklette güreşildiğiyle bağlantılı olarak salon bir gün Asyalılar başka gün Amerikalılar ve diğer uluslardan insanlarla doluyordu. Bu yüzden karar sadece bizi için değil, diğer ülkeleri de hayrete düşürdü.”

Mayıs ayı bekleniyor

Mayıs ayında Rusya'nın St. Petersburg kentinde yapılacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu toplantısında güreşle birlikte, tırmanış, karatenin, baseball/softball, squash, wakeboard, wushu ve paten olmak üzere yedi ayrı spor dalının temsilcilerine de sunum yapma imkânı tanınacak. Ancak, Komite'nin Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği'nin argümanlarını ikna edici bulması halinde, güreş eylül ayındaki Yönetim Kurulu toplantısında olimpiyat programına alınmak üzere oylamaya sunulacak. Nihai kararı da Yönetim Kurulu verecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, olimpiyat programına alınan 25 spor dalını seçerken, aralarında yaygınlık, bilet satışları, reytingler gibi kriterlerin bulunduğu toplam 39 kriteri dikkate alıyor. Alman Güreş Birliği'nden Dittmann söz konusu kriterlere eleştirel yaklaşıyor:“Televizyon reytinglerini değerlendiremem ama Londra'da biletler temelde hepsi satılmıştı. Ayrıca güreş 150 ülkede olmak üzere dünyada yaygın. Londra'da 70 - 80 ülke güreş müsabakalarına katıldı. Bu sporun yaygınlığı ve çeşitliliğini gösteriyor. Bana göre bu kriterler güreşin çıkartılmasının gerekçesi olamaz.”

Alman Güreş Birliği mayıs ayında yapacakları sunumda komiteyi ikna etmeyi umuyor. Birlik lobi çalışmasıyla güreşin 2020 Olimpiyat Oyunları'na dâhil edilmesini hedefliyor.

dw.de, 14.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.