Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Google Fransız medyasına para ödemeyi kabul etti

Google Fransız medyasına para ödemeyi kabul etti
Google, Fransa'daki medya kuruluşlarının internet operasyonlarını geliştirmelerinde kullanılmak üzere 60 milyon euro büyüklüğünde bir fon yaratmayı kabul etti.

Fransa'daki internet siteleri, dev arama motorunun linklerini kullanmasına izin vermek için telif ödemesi talep ediyor.

İnternet haber siteleriyle Google arasında iki aydır süren görüşmelerde devreye giren Fransız hükümeti de Google'a arama sonuçları kısmında çıkan reklamlardan vergi alabileceği uyarısında bulunmuştu.

Amerikalı şirket de Fransız gazetelerinin haber ve makalelerine sayfalarında yer vermeyi durdurma tehdidini dile getirmişti.

Google, Dijital Yayın Yenilik Fonu oluşturmanın yanısıra Fransız basınına arama motorunun platformlarında daha ucuz maliyetle yer verme taahhüdünde de bulundu.

'Emsal oluşturabilecek'

Fransa Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından, ''Fransa Google'la bu anlaşmaya varmaktan gurur duyuyor, dünyada bir ilk'' dedi.

Medya ve telekomünikasyon alanında raporlar hazırlayan Enders Analysis'ten Ian Maude, ''Google diğer ülkelerin gazetelerinin de benzer bir şey yapabilmesine kapı açmış görünüyor'' dedi.

Maude'ye göre, ''Bu diğer yayıncıların kendi müzakerelerini yürütmelerine yol açabilecek bir emsal oluşturuyor.''

Anlaşmanın açıklanmasının ardından Google'ın blog sayfasında bir açıklaması yayınlanan şirketin yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt, ''Bu anlaşmalar, yatırım ve teknoloji ortaklıkları yoluyla dijital yenilikleri tüketiciler, ortaklarımız ve internetin geneli için için geliştirebileceğinizi ortaya koyuyor'' dedi.

Dev arama motoru, ayrıca Avrupa'da yaşadığı farklı bir uzlaşmazlığı sonuçlandırmak için de bir adım attı.

AB'ye rekabet önerileri

Rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle dosyası Avrupa Komisyonu'nun gündeminde olan Google, Microsoft ve 10'dan fazla şirketin şikayetlerini gidermek için bir dizi öneri sundu.

Avrupa Komisyonu'nun içeriği açıklanmayan önerileri incelemeye aldı.

Ama eğer Brüksel, Google'ın adımlarından tatmin olmazsa şirketin küresel cirosunun yüzde 10 tutarında cezaya hükmetme yetkisine sahip. Böyle bir durumda Google'ın karşı karşıya kalabileceği olası risk 4 milyar doların üzerinde.

BBCTurkish.com, 02.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.