Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kyoto Protokolü 2020'ye dek uzatıldı

Kyoto Protokolü 2020'ye dek uzatıldı
Katar'da yapılan BM İklim Değişikliği Konferansında yeniden büyük bir başarısızlığa düşülmesinin önüne geçilerek Kyoto Protokolünün 2020'ye dek uzatılması kararlaştırıldı.

Yaklaşık 200 ülkenin onayını alan karar uyarınca Kyoto Protokolü, küresel ısınmayla mücadelede yasal bakımdan bağlayıcı tek plan olarak yürürlükte kalacak.

Ancak Kyoto Protokolü, yalnızca gelişmiş ülkeleri kapsıyor. Bu ülkelerin küresel düzeyde sera etkisi yaratan gaz salımları ise % 15'ten az.

Etmosferi en çok kirleten ülkelerden ABD, 1997 tarihli asıl protokolü hiçbir zaman onaylamadı. Kyoto Protokolünün mühleti bu yılın sonunda dolacaktı.

Katar'ın başkenti Doha'da 12 gündür süren konferans, zengin ülkelerin, iklim değişikliği yüzünden kayba uğrayan yoksul ülkelere tazminat ödemesi konusunda doğan görüş ayrılıkları yüzünden 24 saatten fazla uzadı.

Fransız Haber Ajansı AFP, sonuçta bugün, 27 üyeli Avrupa Birliği'yle, Avustralya ve diğer birçok sanayileşmiş ülkenin, karbondioksit salımlarında 2020'ye dek kesinti yapmaları öngören maddeyi kabul etmeleriyle, anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Ancak protokolde ABD, Çin ve Hindistan gibi atmosferi en çok kirleten ülkelerin imzası bulunmuyor.

Doha Konferansı'nda ayrıca 2015 yılında, tüm ülkeleri kapsayan ve Kyoto Protokolü'nün yerini alacak daha geniş çaplı bir antlaşma benimsenmesi planı üzerinde de çalışmalar yapıldı.

BBCTurkish.com, 08.12.2012

Katar'da iklim kavgası
Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen iklim zirvesinde, küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler üzerinde anlaşmaya varamadı. Yanıt bulunamayan sorular nedeniyle zirvede pazarlıklar sürüyor.

 

Katar'ın başkenti Doha'da iki hafta önce başlayan BM İklim Değişikliği Konferansı'nda günlerdir süren pazarlıklardan bir sonuç çıkmadı.

Katılımcı ülkelerin küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler konusunda uzlaşma sağlayamaması üzerine cuma akşamı bitmesi gereken zirvenin uzatılmasına karar verildi.

Son dakika pazarlıkları

Ev sahibi Katar, sunduğu yeni uzlaşma önerileriyle zirvenin sonuçsuz bitmesini önlemeye çalışıyor.

 

Bu yılın sonunda süresi sona erecek olan Kyoto Protokolü'nün geçerliliğini 2020 yılına kadar uzatılması konusunda katılımcıları ikna etmeye çalışan Katar, iklimin korunması önlemlerine uymaları için kalkınmakta ve gelişmekte olan ülkelere nasıl mali destek verileceği konusunun da gelecek yılki zirveye ertelenmesini öneriyor.

Gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerden finansman desteği talep ederken, buna karşılık ABD, Kanada, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin ise iklim değişikliği ile mücadele kapsamında denetlenebilir taahhütler üstlenmeleri için gelişmekte olan ülkelere baskı yaptığı ifade ediliyor.Zengin ülkelerin mali yardımlara ilişkin bağlayıcı kararlar alınmasına yanaşmıyor.

 

Yeni iklim antlaşması

Öte yandan Kyoto Protokolü'nün yerini alması hedeflenen yeni bir iklim antlaşmasına ilişkin de katılımcı ülkeler görüş birliği sağlayamadı.

ABD'nin sıkı iklim koruma önlemlerine karşı çıkması bu konuda ilerleme sağlanmasını engelliyor. ABD, yoksul ülkelere iklim koruma önlemlerine uyması için mali yardım konusunda da çekimser bir tutum izliyor.

dw.de, 08.12.2012

 

 

 

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.