Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mısır: Askerler cumhurbaşkanlığının önünü boşaltıyor

Mısır: Askerler cumhurbaşkanlığının önünü boşaltıyor
Mısır ordusu Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki göstericileri ve medya ekiplerini uzaklaştırıyor.

Gece boyunca anayasa taslağını protesto eden gruplarla Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda 5 kişi öldü, 644 kişi yaralandı.

Göstericilere bölgeyi boşaltmaları için yerel saatle 13.00'e kadar süre verilmişti.

Bu arada en önemli dini kurumu cumhurbaşkanına, kendisine geniş yetkiler veren kararnamesini askıya alma çağrısı yaptı.

El Ezher Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada cumhurbaşkanı muhalifleriyle koşulsuz diyaloğa başlamaya da çağırıldı.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne Sünni İslam'ın en itibarlı kurumlarından birinden gelen bu çağrının Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi üzerindeki baskıyı iyice artırdığını söylüyor.

Bununla beraber muhabirimiz, Cumhurbaşkanı Mursi ile karşıtları arasında bir uzlaşma bulunabileceğinin kuşkulu olduğuna da dikkat çekiyor.

Mursi konuşacak

Bugünün ilerleyen saatlerinde ulusa hitaben bir konuşma yapması beklenen Cumhurbaşkanı Mursi 22 Kasım'da yayınladığı bir kararname ile kendisine geniş yetkiler tanımış ve kararlarını yargı denetiminden muaf kılmıştı.

Mısır'da Haziran ayında yapılan ilk serbest cumhurbaşkanlığı seçimlerini az farkla kazanan Mursi yeni anayasa onaylandığı zaman kendisine tanımış olduğu olağanüstü yetkilerden vazgeçeceğini söylüyor.

Fakat anayasa taslağı konusu da tartışmalı.

Muhalifler taslağın parlamentodan doğru dürüst tartışılmadan geçirildiğini, anayasada siyasi görüş, inanç özgürlüğü ve kadın haklarının yeterince güvence altına alınmadığını savunuyorlar.

Hükümet ise kitlesel gösteriler ve büyük tepkilere rağmen anayasa taslağının bu ay referanduma sunulacağında ısrar ediyor.

Muhalefet sadece sokakla da sınırlı değil. Dün Mursi'nin 4 danışmanı protesto mahiyetinde istifalarını verdi. Geçen hafta başka danışmanların istifa haberleri gelmişti.

En kuvvetli tepki gösteren kesim ise yüksek yargı ve yargıçlar oldu. Temyiz mahkemeleri geçen hafta süresiz olarak kendilerini kapattıklarını açıkladılar.

Dün gece yaşanan şiddetli çatışmalar ardından bu sabah Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde tanklar ve askerlerin konuşlandığı görülmüştü.

Mübarek taktiklerini anımsattı

Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı askeri güçlerin oraya Mursi karşıtları ve yandaşlarını ayırmak için gönderildiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı ile askeri komutanlar arasında yapılan bir toplantıdan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünün boşaltılması kararı alındı ve bölgede protesto yapmanın yasaklandığı açıklandı.

Fakat Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı General Muhammed Zeki güvenlik güçlerinin gösterileri bastırmanın bir aracı olmayacaklarını kaydederek, "Mısırlılara karşı zor kullanılmayacak" dedi.

Muhabirimiz dün gece Mursi karşıtları ve yandaşları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların muhtemelen Mısır'da yaşanan siyasi krizde şu ana kadar meydana gelen en tehlikeli gelişme olduğuna işaret ediyor.

Muhalefetin Mursi'nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler hareketi tarafından örgütlendiğini söyledikleri dün geceki şiddet, muhabirimize göre, Tahrir meydanındaki ilk gösterilere karşı eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kullandığı taktikleri anımsatıyor.

Mısır'ın bir çok kentinde sokaklar hareketli ve İsmailiye ile Süveyş'de Müslüman Kardeşler bürolarının saldırıya uğradığı bildiriliyor.

BBCTurkish.com, 06.12.2012

Kahire'de cumhurbaşkanlığı önüne tanklar yerleştirildi
Mısır'da üç kişinin öldüğü, en az 350 kişinin yaralandığı çatışmaların ardından ordu Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayı önüne bir tank birliği yerleştirdi.

Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde cumhurbaşkanlığı sarayı önünde en az üç tankın ve iki zırhlı personel taşıyıcının bulunduğunu belirtiyor.

Dün çatışmalara sahne olan Kahire sokaklarının bugün gergin bir sükunet içinde olduğu belirtiliyor.

Dün cumhurbaşkanlığı sarayı önünde eylem yapan gruplar taş ve molotof kokteyleriyle çatışmıştı.

Muhalefet, olayları iktidardaki Müslüman Kardeşler'in kışkırttığını savunuyor.

Hükümet protestolara rağmen, anayasa taslağının önceden planlandığı gibi 15 Aralık'ta referanduma sunulacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki, diyaloğa açık olduklarını söyleyerek taslakta değişiklikler yapılabileceği mesajını verdi.

Anayasa taslağını protesto edenler düzenlemelerin kimseye danışılmadan aceleyle meclise getirildiğini, siyasi ve dini özgürlüklerle kadın haklarının güvence altına alınmadığını söylüyor.

Anayasa taslağı, Muhammed Mursi'nin yetkileri artırmasıyla başlayan öfke dalgasını daha da büyüttü.

Dört danışmanının Mursi'ye tepki olarak istifa ettiği açıklandı. Mursi'nin üç danışmanı da geçen hafta istifa etmişti.

Mursi'yi destekleyen binlerce kişi, Müslüman Kardeşler'in çağrısı üzerine cumhurbaşkanlığı önünde toplandı.

'Mursi'nin meşruiyeti var'

Muhalefet sarayın önünde Salı gününden bu yana oturma eylemi yapıyor.

AFP ajansına göre, Mursi yanlısı grup, protestoculara "Halk meydanı temizlemek istiyor" , "Mursi'nin meşruiyeti var" diye bağırdı.

Kalabalığın muhaliflerin çadırlarını sökmeye çalışırken molotof kokteyli ve taşların atıldığı ve silah sesleri duyulduğu belirtildi.

Diğer kentlerde de protesto eylemleri düzenlenirken İsmailiye ve Süveyş'te Müslüman Kardeşler'in parti binalarının saldırıya uğradığı haber veriliyor.

Muhalefet liderleri ortak bir açıklama yayımlayarak çatışmalardan Muhammed Mursi'yi sorumlu tuttu.

Açıklamada 30 yıl iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in geçen yıl devrilmesine atıf yapılarak 'Devrim bunun için yapılmadı. Özgürlük, demokrasi ve insanlık onuru için yapıldı" dendi.

Muhalefet liderleri, Mursi'nin yetkilerini artıran kararnamenin iptal edilmesi ve referandumun ertelenmesi koşuluyla görüşme masasına oturabileceklerini söyledi.

BBCTurkish.com, 06.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.