Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Analiz: Kraliyet bebekleri, veraset ve unvanlar

Analiz: Kraliyet bebekleri, veraset ve unvanlar
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'ın endişe etmesine gerek yok. Gelecek yıl ülke gündemini meşgul eden konuları bırakıp, kraliyet ailesinin doğumu için hastanelere koşması gerekmeyecek.

Oysa geçmişteki içişleri bakanları bu kadar şanslı değildi.

1926'da, kömür madenleriyle ilgili anlaşmazlık nedeniyle başını kaşıyacak vakti olamayan dönemin İçişleri Bakanı Sir William Joynson-Hicks'in, şimdiki Kraliçe'nin doğumunda hazır bulunması gerekmişti.

İngiltere'de bakanların, önemli anlarda kraliyet ailesi üyelerinin yanında olmasını gerektiren bu eski gelenek 1948 yılında terkedildi.

Bu nedenle de tahtın üçüncü sıradaki varisini dünyaya getirecek olan Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, doğum yaparken bakanların odada hazır bulunmasına tahammül etmesi gerekmeyecek.

Ancak 2011 Nisan'ındaki düğün gibi, bu hamilelik dönemi de gözlerden uzak geçmeyecek.

Gerçi genç çift bu hamileliği bir süre daha gizli tutmayı tercih ederdi. Kate sadece iki aylık gebe. Ancak şiddetli bulantıyla hastaneye kaldırılması gerekince, Prens William bebeği daha fazla saklayamayacaklarını anladı.

Haber tüm dünyaya yayılmadan önce Kraliçe ve Veliaht Prens Charles'a söylenmesi gerekti. 86 yaşındaki Kraliçe İkinci Elizabeth üçüncü kez torun çocuğu görecek.

Prens Charles ise gelecek yıl ortalarında sahip olduğu bir çok unvana bir de "dede" sıfatını ekleyecek.

Charles'ın çevresi, bu kez vereceği tepkinin, oğlu Prens William ile Kate Middleton'ın nişanlandığı zaman söylediği sözlerden daha iyi olmasını umuyor. Zira Galler Prensi o zaman, "tabii ki çok memnun oldum, zaten epeydir prova yapıyorlardı" demişti.

William ve Kate de memnun. Nişanlarının açıklanmasından bu yana bebek sahibi olmaktan söz ediyorlardı.

Dile getirilmiyor ama, bir tarihçinin dediği gibi veliaht eşi olan kadınların ilk "görev ve isteği" gebe kalmak.

Bebek, Prens Charles ve oğlu Prens William'dan sonra tahtın üçüncü sıradaki varisi olacak.

Şimdiki üçüncü varis, yani Prens Charles'ın küçük oğlu olan "müstakbel amca" Prens Harry de haberi Afganistan'da e-mail ile öğrendi.

Bebek kız olursa, kraliyet tarihine geçecek. Zira hükümet, tahta geçişte erkek çocuklara öncelik tanıyan eski yasaları kaldırmayı planlıyor. Buna göre doğacak bebek, cinsiyeti ne olursa olsun bir gün İngiltere tahtının varisi olacak.

Ancak önce yasaların sadece İngiltere'de değiş, Kraliçe'nin devlet başkanı konumunda olduğu 15 ülkede birden değiştirilmesi gerekiyor.

Kraliyet ailesine bebek doğunca düşünülmesi gereken bir konu da verilecek unvanlar oluyor haliyle.

Beşinci George 1917'de "haşmetmeap" ya da "hazretleri" olarak çevrilebilecek "Royal Highness" unvanının sadece hükümdar çocuklarına ve onların en büyük oğullarına verilmesini buyurmuştu.

Bu kurala göre, bebek erkek olursa prens olacak, ama kız çocuk için öngörülen bir unvan yok.

Buckingham Sarayı yine de, bebek kız olursa, prenses deneceğinde ısrarlı.

Bebek ismi düşünmeye sonra sıra gelecek.

Kraliyet çevreleri şimdilik monarşinin geleceğinin bir kuşak için daha güvenceye alındığını umuyor.

BBCTurkish.com, 04.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.