Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Güney Kıbrıs, dünyanın en militarize 6. ülkesi

Güney Kıbrıs, dünyanın en militarize 6. ülkesi
Güney Kıbrıs'ın ABD ve Türkiye'yi geçerek, dünyanın en militarize 10 ülkesi arasında 6'ncı sıraya yerleştiği bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesiminin en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros "Kıbrıs Dünya Çapındaki 6'ncı En Militarize Ülke... Yunanistan'la birlikte Türkiye ve ABD'den Çok Daha Üst Sıralarda Bulunuyoruz" başlıklı haberinde dünya genelindeki askeri durumla ilgilenmekte olan Alman BICC (Bonn International Center for Conversion) kurumu tarafından yayımlanan rapora dayanarak Güney Kıbrıs'ın bugün İsrail, Singapur, Suriye, Rusya ve Ürdün'den sonra en militarize ülke haline geldiğini yazdı.

Habere göre ilk 10 sıralamasında Güney Kıbrıs'ı Azerbaycan, Bahreyn ve Suudi Arabistan izliyor. ABD 689 milyar dolarlık savunma bütçesine sahip olmasına karşın BICC listesinde 30'uncu sırada bulunuyor. Dünya Militarizasyon Göstergesi'ne (Global Militarization Index) göre Yunanistan14'üncü, Türkiye 24'üncü sırada bulunuyor.

BICC'in kendi, Stockholm'ün SIPRI Enstitüsü, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve IISS Enstitüsü gibi diğer kaynaklardan aldığı yeni verilerle güncellenmiş göstergesinin birkaç gün önce yayınlandığını belirten gazete özetle şöyle devam etti:

"2012'ye ait güncellenmiş dünya militarizasyon göstergesi 2011 (yani ulaşılabilen en son veriler) verilerine dayanılarak hazırlandı ve savunma harcamalarının GSMH ve sağlık harcamalarına oranı ve asker sayısının doktor sayısı ve ülke silahlı kuvvetlerinin ağır silah sayısıyla karşılaştırılmasından oluşuyor. 2011 verilerine göre dünyanın en militarize 10 ülkesinden 6'sı Orta Doğu'da (Kıbrıs hesap edilmeden) bulunuyor. Afrika ve Latin Amerika ülkeleri ilk 10 arasında bulunmuyor. 2010'a göre dikkat çekici değişiklikler Yunanistan ve Güney Kore'nin ilk 10 listesinden çıkması ve yerlerine Bahreyn ile Azerbaycan'ın girmesidir.

BICC raporunda Kıbrıs-Yunanistan-Türkiye üçgeniyle ilgili olarak 'Yüksek düzeydeki militarizasyonu Kıbrıs'ı (6'ncı sırada) ve borçlu olduğu Yunanistan'ı (14'üncü sırada) öne çıkardığı ve yakın komşuları Türkiye'nin (24'üncü sırada) militarizasyon oranının daha düşük olduğu vurgulanıyor. 2011 yılı raporunda Kıbrıs ve Yunanistan'da yüksek militarizasyon düzeyi Kıbrıs sorunuyla ve Türkiye'yle olan anlaşmazlığa bağlanmış 'Kıbrıs'taki çözülmeyen sorun süregelen yüksek militarizasyonu (1990: 3'üncü sırada, 2000'de 5'inci, 2009'da 7'nci sırada) yansıtıyor' ifadesi kullanılmıştı.

Geçen yılki raporda 'geçmişteki büyük silah sistemi satın alımları için kullanılan bu yüksek savunma harcamaları, ekonomik krizin sebeplerinden biri olabilir' ifadesine de vurgu yapıldı.

Yunanistan ve Kıbrıs'la ilgili ifadeler raporda, Almanya'daki durumla bağdaştırılıyor. 2011 raporunda Kıbrıs sorununun varlığı Kıbrıs ve Yunanistan için militarizasyon düzeyinin yüksek olmasına sebep gösterilmesi tesadüf değil çünkü hemen ardından, Almanya'da, birleşmeden hemen sonra savunma harcamalarının düştüğü ve ülkenin 36'ncı sıradan 86'ncı sıraya gerilediği belirtildi.

Bu yılki raporda, Alman hükümetinin Federal Silahlı Kuvvetlerin (Bundeswehr) bütçesini 2015'e kadar 8,3 milyar Euro'ya düşürme hedefiyle azaltma tedbirlerinden söz edilmesi de Almanların, zor ekonomik durumda bulunan ülkeler konusundaki (Kıbrıs ve Yunanistan) genel çıkarımlarıyla alakalıdır."

Zaman, 17.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.