Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kızılhaç Suriye'deki felaketle baş edemiyor

Kızılhaç Suriye'deki felaketle baş edemiyor
Kızılhaç, Suriye'de hükümet güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle kötüleşen durumla "baş edemediğini" belirtiyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer, "Operasyonun çapının genişlemesine karşın, insani durum kötüleşiyor" diyor.

Maurer'in söylediğine göre, halkın ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda "birçok eksiklikler var".

Bu arada, yeni bir liderlik altında birleşmek amacıyla Katar'da hafta başında toplanan isyancı ve muhalif grupların bugün bir karara varması bekleniyor.

Halep'e yardım ulaştırılamıyor

Kızılhaç Başkanı Maurer, geçen yıl Mart ayından bu yana devam eden çatışmaların giderek daha fazla can kaybına neden olduğunu ve Kızılhaç'ın mağdurlara ulaşmasının zorlaştığını dile getirdi.

Maurer, ihtiyaç duydukları yardıma ulaşamayanların sayısından emin olamadıklarını sözlerine ekledi.

Kızılhaç, Suriye içinde faaliyet gösterebilen tek uluslararası yardım kuruluşu.

Fakat kuruluşun görevlileri, son aylarda sert çatışmaların yaşandığı ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te faaliyet gösteremiyor.

Maurer'e göre, Humus kentinin bazı kısımlarına geçen hafta ulaşabilmeleri ise büyük başarı.

Kızılhaç, sürekli değişen durum nedeniyle yardım dağıtımını planlamak yerine, günlük olarak önüne çıkan fırsatları değerlendiriyor.

Kızılhaç'ın açıklaması, BM diplomatları ve yardım kuruluşu temsilcilerinin Suriye içine yardım ulaştırmanın yollarını tartışmak için Cenevre'de bir araya gelmesinin arifesine rastlıyor.

Cenevre'deki BBC muhabiri Imogen Foulkes'a göre, Suriye'deki bazı sağlık görevlileri, ülkeye gönderilen tıbbi yardımın yüzde 95'inin hükümet güçlerinin eline geçtiğini iddia ediyor.

Ancak Kızılhaç, bu iddianın doğruyu yansıtmadığını savunuyor.

Muhalifler birlik arayışında

Önde gelen muhalefet grubu Suriye Ulusal Konseyi'nin diğer isyancı ve muhalif gruplarla kaynaşma çabası, bugün Katar'da bir sonuca ulaşabilir.

Hafta başından beri Katar'da bulunan muhalefet liderleri, bugün Arap Birliği'nin himayesi altında buluşacak.

Batı ülkeleri ile Türkiye'nin başını çektiği Suriye Halkının Dostları Grubu da temaslarda yer alıyor.

Doha'daki BBC muhabiri Jim Muir, bu temaslardaki amacın, "Suriyelilerin yegâne meşru temsilcisi" olarak tanınabilecek, ülke içinde kök salmış birleşik bir muhalefet liderliği oluşturmak olduğunu söylüyor.

İsyancı ve muhalif grupların hemen tek çatı altında birleşmesi mümkün görünmüyor ancak bugünkü toplantı bunun ilk adımı olarak görülüyor.

BBCTurkish.com, 08.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.