Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İskoçya'da bağımsızlık referandumu 2014'te yapılacak

İskoçya'da bağımsızlık referandumu 2014'te yapılacak
İskoçya'nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını isteyen bölgesel hükümetin başkanı ile İngiltere başbakanı referandum ile ilgili anlaşmayı bugün imzaladılar.

Başbakan David Cameron ile bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond'ın Edinburg'da bir araya gelerek imzaladıkları anlaşma, İskoçya bölgesel parlamentosunu bağımsızlık referandumu düzenlemeye yetkili kılıyor.

Bağımsızlık oylamasının 2014 yılının sonbaharında yapılması planlanıyor.

Referandumda İskoçyalılara 'evet' ya da 'hayır' diyebilecekleri tek bir soru sorulacak.

Belge, İskoçya'da 16 ve 17 yaşındakilerin de referandumda oy kullanabilmesini öngörüyor.

Alex Salmond bu anlaşma sayesinde, referanduma "İskoçya'nın damgasını vuracağını" bildirirken, Başbakan Cameron kendi önceliğinin Birleşik Krallık'ın bütünlüğünün korunması olacağını vurguladı.

Referandumda yöneltilecek sorunun cümlesinin hazırlanmasında Seçim Kurulu kilit rol üstlenecek; benzer bir şekilde seçimin mali çerçevesi çizilirken de kurulun önemli bir rolü olacak.

Referandumda İskoçya yönetimine daha geniş yetkiler verilmesiyle ilgili ikinci bir soru daha sorulması gündeme gelmişti ancak bu seçenek iptal edildi.

İskoçya söz konusu ikinci soru ile ilgili tavizi, referandum tarihinde istediği değişikliğin kabul edilmesi karşılığında verdi.

İngiltere hükümeti oylamanın gelecek yıl yapılmasını istiyordu.

İskoçların tarihi kararı

Görüşme öncesinde açıklama yapan Alex Salmond, geçen yılki seçimde İskoç halkının, İskoçya'nın geleceği ile ilgili 2014 yılında bir referandum yapılması için, bölgesel hükümete açık bir görev verdiğini söyledi.

Salmond "Anlaşma sadece İskoçya'da referandum yapılabilmesini değil, aynı zamanda İskoç halkının kendi geleceğini belirleme hakkına saygı gösterilmesini de güvenceye alıyor." dedi.

Anlaşma müzakerelerini yürüten İngiltere hükümetinin İskoçya işlerinden sorumlu bakanı Michael Moore ise İskoç halkının tarihinin en önemli kararını bu oylamada vereceğini söyledi.

Moore "İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın (İngiltere) parçası olarak kalmasının yararlarının tam olarak ifade edilebildiği ve bunu savunan yaklaşımların sunulabildiği zengin bir tartışma ortamının olmasını istiyorum." dedi.

"Birleşik Krallık'ın bu haliyle devam etmesi için sağlam ve elle tutulur savları ortaya koyma sorumluluğu bize aittir. Üzerimize düşeni yapacağız ama nihayetinde buradaki en büyük sorumluluk İskoç halkına düşecektir."

BBC muhabiri bugünkü anlaşmanın öneminin, iki liderin referandumun kuralları üzerinde anlaşmaya varmış olmalarından ve üstü kapalı olarak sonucuna saygı göstermeyi taahhüt etmelerinden kaynaklandığını söylüyor.

Cameron ile Salmond arasında varılan anlaşma, referandumun sonucu ne çıkarsa çıksın, İskoç halkının yararı doğrultusunda çalışılması taahhüdünde de bulunuyor.

BBCTurkish.com, 15.10.2012

İskoç-İngiliz 'çatışma hattı' çiziliyor
İskoçya'nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını isteyen bölgesel hükümetin başkanı ile İngiltere Başbakanı referandum ile ilgili temel anlaşmayı bugün imzalayacak.

Başbakan David Cameron ile bölgesel hükümetin başkanı Alex Salmond Edinburgh'da bir araya gelecek.

İngiltere ve İskoçya hükümetleri arasındaki anlaşma İskoçya bölgesel parlamentosunu bağımsızlık referandumu düzenlemek için yetkili kılıyor.

Bağımsızlık oylamasının 2014 yılının sonbaharında yapılması bekleniyor.

Referandumda İskoçyalılara evet ya da hayır diyebilecekleri tek bir soru sorulacak.

İki lider arasında imzalanacak kapsamlı belgede, İskoçya'daki 16 ve 17 yaşındakilerin de oy kullanabilmesini öngörüyor.

Referandumda yöneltilecek sorunun cümlesinin formule edilmesinde Seçim Kurulu kilit rol üstlenecek; benzer bir şekilde seçimin mali çerçevesi çizilirken de kurulun önemli bir rolü olacak.

İskoçya yönetimine şu var olan daha geniş yetkiler verilmesiyle ilgili "ikinci bir soru" iptal edildi.

İskoçya söz konusu ikinci soru ile ilgili tavizi, oylama tarihinde istediği değişikliğin kabul edilmesi üzerine verdi.

İngiltere hükümeti oylamanın gelecek sene yapılmasını istiyordu.

Buluşma öncesinde açıklama yapan Alex Salmond, geçen seneki seçimde İskoçya'nın geleceği ile ilgili 2014 yılında bir referandum yapılması için İskoç halkının bölgesel hükümete açık bir görev verdiğini söyledi.

Salmond, "Başbakan ile son halini onaylamamızı beklediğim anlaşma sadece İskoçya'da referandumun yapılabilmesini değil, aynı zamanda İskoç halkının kendi geleceğini belirleme hakkına saygı gösterildiğini de ifade ediyor."

İngiltere hükümetinin İskoçya işlerinden sorumlu bakanı Michael Moore anlaşmanın hazırlanması sırasında müzakereleri yürüttü.

Moore, İskoç halkının tarihinin en önemli kararını bu oylama sırasında vereceğini söyledi.

Moore devamla "İskoçya'nın Birleşik Krallığın (İngiltere) parçası olarak kalmasının yararlarının tam olarak ifade edilebildiği ve bunu savunan yaklaşımların sunulabildiği zengin bir tartışma ortamının olmasını istiyorum" dedi.

"Birleşik Krallığın böyle devam etmesi için sağlam ve elle tutulur savları ortaya koyma sorumluluğu bize aittir. Üzerimize düşeni yapacağız ama nihayetinde buradaki en büyük sorumluluk İskoç halkına düşecektir."

BBC muhabiri bugünkü anlaşmanın öneminin iki liderin referandumun kuralları üzerinde anlaşmaya varıyor olmalarından ve üstü kapalı bir şekilde sonucuna saygı göstermeyi taahhüt etmelerinden kaynaklandığını söylüyor.

BBCTurkish.com, 15.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.