Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Romney dış politikada değişim istiyor

Romney dış politikada değişim istiyor

ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney, Başkan Barack Obama'yı eleştirdi ve Orta Doğu'daki dış politika stratejisinin değiştirilmesi gerektiğini savundu.

Virginia'da bir konuşma yapan Romney, Beyaz Saray'ı Libya'da Amerikan büyükelçisinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırı ile ilgili olarak da eleştirdi.

Virginia Askeri Enstitüsünde konuşan Romney, İran'ı nükleer planları ile ilgili olarak ''uyaracağını'' söyledi ve Suriyeli isyancılara silah yardımı yapılması çağrısında bulundu.

Seçimlere dört hafta kala anketler Obama'nın dış politika konusunda rakibinin önünde olduğunu gösteriyor.

Bu konuşma Romney'nin Çarşamba günü rakibiyle yüz yüze katıldığı münazaradan sonraki ilk önemli siyasi konuşması oldu.

Birçok kişi Başkan Obama'nın, Denver'deki münazarada ''kaybettiğini'' düşünüyor. Obama'nın münazarada başarısız olarak algılanması tedirgin davranmasına bağlanıyor.

Başkan yardımcılığı için yarışan Joe Biden ve Paul Ryan da, Perşembe günü karşı karşıya gelecek.

Romney, Başkan'ın dış politika stratejisini sert bir şekilde eleştirdi ve Obama'nın ABD'nin yurtdışında saygınlık kaybedip güçsüz görünmesine neden olduğunu iddia etti.

Başkan adayı konuşmasında ''Yaşanan trajik olaylar karşısında daha geniş bir perspektif sunmayı'' istediğini söyledi ve ''daha özgür, daha zengin, daha barışçıl bir dünya'' konusundaki vizyonunu paylaşmak istediğini belirtti.

Romney Bingazi'deki diplomatik temsilciliğe yapılan saldırıyı Başkan'ın dış politika stratejisine bağladı ve hükümetin verdiği tepkiyi eleştirdi.

Cumhuriyetçi aday ''Geçen ay Amerika'ya yöneltilen saldırılar rastgele olaylar olarak görülmemeli. Bunlar Orta Doğu'nun daha geniş bir coğrafyasında yaşanan, daha geniş bir çatışmanın göstergeleriydi. Bu bölge neredeyse yüz yıldır en temel değişimlerin merkezi'' dedi.

Romney sözlerine ''Libya'daki saldırı, hükümetin bizi ikna etmek için gösterdiği yoğun çabaya rağmen, İslam'ı aşağılayan o menfur videoya bağlanamaz'' diyerek devam etti.

İlk aşamada saldırının Amerikan yapımı İslamiyet karşıtı filme karşı düzenlenen protestoların sonucunda gerçekleştiği düşünülmüştü.

Ancak daha sonra Obama yönetimi, Libya'nın Bingazi şehrinde gerçekleşen ve ABD'nin Libya büyükelçisi Chris Stevens'ın hayatını kaybetmesine neden olan saldırının, ''El Kaide ile bağlantılı olan ya da bu örgüte yakınlık duyan bazı kişilerle ilişkili olduğunu'' bildirdi.

Romney, hükümetin ''bu korkunç saldırıları düzenleyenlere sempati duyarmış gibi göründüğünü'' söyleyerek eleştirilere hedef olmuştu.

Beyaz Saray saldırının ardından Bingazi'deki güvenlik durumu ile ilgili birçok soruyla karşı karşıya kaldı.

Amerikan medyası bugün, Libya Büyükelçisi Stevens'ın, Libya elçiliğine atanan özel güvenlik timinin, Ağustos ayından sonra da görevine devam etmesini istediğini; ancak elçilik çalışanlarına ''azla idare etmelerinin'' söylendiğini duyurdu.

Ancak daha sonra ABC News'e açıklama yapan bir dışişleri yetkilisine göre, elçilikteki güvenlik sorumlusu, özel güvenlik ekibinin daha uzun süre kalmasını talep etmedi ve elçiliğin güvenlik personeli sayısında da bir azalma olmadı.

Suriye muhalefetine silah yardımı

Dış politika strateji ekibinde Cumhuriyetçi partinin "yeni muhafazakar" ve "realist" kanatlarından birçok temsilci bulunan Romney, Virginia konuşmasında Başkan adayı Obama'yı birçok kez dış politika konusunda yumuşak davranmakla suçladı.

Romney özellikle Obama'nın Orta Doğu politikasını hedef aldı ve ''Umut bir strateji değildir'' dedi.

Romney "ABD'nin değerlerini Orta Doğu'daki yeni müttefikleri ile paylaşmak için tarihi bir imkanı kaçırdığını ve bölgede Amerikan liderliği için özlem olduğunu'' söyledi.

İran konusunda ise Romney ''İran'a yaptırım uygulamakta tereddüt etmeyeceğini'' ve yapılan askeri yardımı daha fazla koordine etmek için İsrail ile birlikte çalışacağını söyledi.

Başkan adayı ''Barış için sadece kelimelerle değil, yaptırımlarla İran'a nükleer planlarına tahammül etmeyeceğimizi göstermeliyiz'' dedi.

Suriye konusunda ise, Romney, yönetiminin ''müttefikleri ile birlikte, Suriye'deki, Amerikan değerlerini paylaşan isyancıları belirlemek ve örgütlemek için çalışacağını, onlara Esad'ın tanklarını, helikopterlerini ve savaş uçaklarını yenebilmeleri için silah yardımında bulunacağını'' söyledi.

Romney'nin konuşması sırasında BBC, Suudi Arabistan ordusu için yollanan silahların Halep'teki isyancılara aktarıldığını ortaya çıkardı.

Muhabirimiz Ian Pannel, üzerlerinde Suudi Arabistan Ordusu'na gitmeleri gerektiği yazan Ukrayna yapımı üç kutu silahın Suriye'de isyancılar tarafından kullanıldığına tanık olduğunu söyledi.

Romney, konuşması sırasında ABD'nin savunma bütçesinde yapılması beklenen kesintiyi de eleştirdi ve ABD donanmasının gemi yapımını hızlandırması gerektiğini, her yıl en az 15 gemi ve 3 denizaltı üretmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmanın öncesinde Başkan Obama bir reklam yayınlayarak Romney'nin bu yaz gerçekleştirdiği gaflarla dolu uluslararası gezisine ve Libya'daki saldırıya verdiği tepkiye dikkat çekmişti.

Obama'nın seçim kampanyasının sözcüsü Jen Psaki, bugün ''Dış politika konusunda tam anlamıyla bir felaket olan birinin bize akıl öğretmesine izin vermeyeceğiz'' dedi.

BBCTurkish.com, 08.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.