Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İran Dışişleri Bakanı'ndan Akçakale yorumu

İran Dışişleri Bakanı'ndan Akçakale yorumu
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Der Spiegel’e verdiği röportajda bölgede son durumu ve Suriye krizini değerlendirdi. Türkiye’nin topraklarına isabet eden Suriye topları karşısında orantılılık ilkesi doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirten Salihi, NATO’nun müdahalesinin de bir hata olacağını belirtti.

İşte Salihi’nin dergiye verdiği röportajdan satırbaşları:

  • Felaketleri önlemek zorundayız. İki tarafa da itidalli olma çağrısı yapıyorum. Suriye’de binlerce kişi Beşar Esad hükümetine karşı savaşıyor ve ellerinde son teknoloji silahlar var. Eğer Türkiye önümüzdeki haftalarda ya da aylarda kapsamlı bir misillemede bulunursa, onların hiç itirazı olmaz. Barış girişimlerini boşa çıkarmak istiyorlar. Tansiyonu yükseltmek istiyorlar.
     
  • Şiddetin faillerini belli bir ülkeyle ya da kurumla bağlantılandırmak istemiyorum. Ama bir tek şey kesin: Suriye’ye sızan askeri güçler çatışmaya uluslararası bir boyut kazandırmak istiyor. Eğer bölge alev alırsa o zaman hedeflerine ulaşmışlar demektir.
     
  • Her ülke saldırıya uğradığı takdirde kendini koruma hakkına sahiptir. Haziran ayında Suriyeliler bir Türk jetini vurduğunda Ankara karşı saldırı düzenlemekten kaçındı. O zaman Başbakan Tayyip Erdoğan’a bu tavrı desteklediğimizi bildirdim – devlet adamı gibi ve bilgece hareket edilmişti. Şimdi de orantılılık duygusu korunmalı, ya da radikallerin tuzağına düşeriz.
     
  • Bu konuda NATO’nun nasıl hareket edeceği konusunda konuşmak bana düşmez ama NATO bir hata yaparak durumu kötüleştirmeyi kaldıramaz.
    Uluslararası hukuk kurallarına göre hareket etmeliyiz. Suriye bir krizin ortasındadır; 14 şehrinden dört ya da beşinde zorluklar yaşanıyor. Esad hükümeti kontrolü büyük oranda elinde tutuyor.
     
  • Suriye’de yaşananlar çok trajik ve sorumlusu sadece hükümetin askerleri değil. Esad bölgeyi ya da dünya barışını tehdit etmiyor. Biz onu eleştirmiyor değiliz; hükümetin de hataları oldu. Başlangıçta sadece demokrasi ve değişim çağrıları vardı, sonradan hareketi yurtdışından kontrol edilmeye başlandı.
     

Hürriyet, 08.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.