Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriyeli mülteci sayısı 83 bin 260'a ulaştı

Suriyeli mülteci sayısı 83 bin 260'a ulaştı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, bugün itibariyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 83 bin 260 olduğunu belirterek, "Dün bir tümgeneral daha ülkemize geldi. Firarların sürdüğünü söylemek mümkün" dedi.

Sözcü Ünal, Dışişleri Bakanlığı'ndaki olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ünal, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun New York'ta yaptıkları görüşmelerde ilettiği davet üzerine Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Ünal, İbrahimi'nin Hatay'daki kamplarda Türkiye'ye sığınan ve bugün itibariyle sayıları 83 bin 260'ı bulan Suriyeli sığınmacıların durumunu yerinde inceleyerek, yerel makamlarla da temaslarda bulunacağın söyledi. Ünal, İbrahimi'nin daha sonra Türkiye'den ayrılacağını belirtti.
Sözcü Ünal, dün Suriyeli bir tümgeneralin daha Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, "Firarların sürdüğünü söylemek mümkün" diye konuştu.
Ünal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davetlisi olarak dün Türkiye'de temaslarda bulunun ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile de görüştüğünü kaydetti.

Ünal, bir soru üzerine muhalif saflara katılan Suriye'nin eski Başbakanı Riyad Hicab'ın iki hafta önce İstanbul'da Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğünü ifade ederek, Suriye konusunda kendileriyle görüşmek isteyen herkesle temasa açık olduklarını bildirdi.

Suriye'nin BM'ye gönderdiği mektupları

Ünal, Suriye'nin Türkiye hakkında ithamlar içeren bazı mektupları BM sekreteryasına göndererek Türkiye'yi suçlamasıyla ilgili bir soru üzerine de, bunun yeni bir durum olmadığını belirtti. Ünal, "Bir süreden beri Suriye Dışişleri Bakanlığı oradaki temsilciliği aracılığıyla bu gibi ithamları içeren mektupları, sadece bizim ülkemiz için değil, başka ülkeler için de BM'de dağıtmakta. Biz bunları, gerekli bilgileri de vermek suretiyle ilk başlarda cevapladık" dedi.

Mektupların arkasının kesilmesini beklemediklerini kaydeden Ünal, şöyle konuştu:

"Suriye rejiminin öncelikle kendi halkına, kendi ülkesindeki sivillere yönelik harekatlarını, şiddet kampanyasını durdurması beklenmektedir. Ülkemiz dahil çeşitli ülkeleri şikayet etmek veya asılsız ithamlar yöneltmek yerine öncelikle Suriye'nin kendi içindeki duruma bakması ve buradaki durumu düzeltmek için gerekli adımları atması gerekmektedir."

Ünal, Türkiye'nin bu yöndeki tüm çabaları desteklediğini belirterek, Suriye'nin son mektubuna cevap verilip verilmeyeceği konusunun değerlendirileceğini ifade etti.

Ünal, "Eğer yeni bir unsur yoksa cevaplamamız gereken, cevap vermeye bile gerek duymayabiliriz" dedi.

Türkiye, İran, Mısır Dışişleri Bakanları New York'ta tekrar görüşecek

Ünal, dün Kahire'de Suriye hakkında yapılan ve Türkiye, İran ve Mısır'ın dışişleri bakanları düzeyinde katıldığı toplantıda Suudi Arabistan'ın yer almamasıyla ilgili olarak ise, Suudi Arabistan'ın daha önce teknik düzeyde yapılan toplantılara katıldığını, dünkü toplantıya katılmamalarıyla ilgili açıklamayı da yaptıklarını dile getirdi.

Bu tür toplantıların bölge ülkelerinin bölgedeki sorunlara sahip çıkması bakımından kendi başına çok önemli olduğunu vurgulayan Ünal, dünkü toplantıda her üç bakanın da New York'taki BM Genel Kurulu çerçevesinde bir kez daha bir araya gelmeyi ve temaslarını sıklaştırmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.

Mısır ile Ekim'de üst düzey trafik

Ünal, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Türkiye'ye yakın zamanda bir ziyaret yapıp yapmayacağı sorusu üzerine ise, Mursi'nin en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti. Ünal, taraflar arasında Ekim ayında üst düzey önemli ziyaret ve toplantılar olacağını ancak henüz tarih belirlenmediğini söyledi.

Celili-Ashton görüşmesi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili'nin Türkiye'deki temasları hakkındaki bir soru üzerine Ünal, Celili'nin İran'ın talebi üzerine dün Davutoğlu bugün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatarak, Celili'nin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bugün İstanbul'da bir araya geleceğini belirtti. Ünal, "Bu toplantının daha önce Haziran ayında Moskova'da gerçekleştirilen müzakere turunda varılan mutabakat uyarınca yapılacak bir toplantı olduğunu anlıyoruz. Daha önce de iki teknik düzeyde toplantı tarafların talebi üzerine İstanbul'da yapılmıştı. Bu toplantıların da bir devam niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Bizim anladığımız bu bir kendi aralarında resmi müzakere turu değil" dedi.

Ünal, bir başka soru üzerine ABD ile Türkiye arasında, Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görüşmesinde varılan mutabakat uyarınca ortak çalışma grubu kurulduğunu hatırlatarak, bu sürecin devam ettiğini söyledi. Geçen hafta ABD ve Türkiye arasında müsteşar yardımcılarının başkanlık ettiği toplantıların bu süreç çerçevesinde ele alınabileceğini belirterek, son toplantıda Suriye konusunun ele alındığını, terörle mücadele, kimyasal silahlar ve Suriye'nin geleceği gibi konuların görüşüldüğünü söyledi. Sözcü Ünal, Suriye'de kaçırılan gazeteci Cüneyt Ünal ile ilgili soru üzerine ise, konuyu her kanaldan takip ettiklerini ve Ünal'ın bir an önce serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi. Selçuk Ünal, Türk gazetecinin sağlığından Suriye makamlarının sorumlu olduğunu ifade etti.
 
cnnturk.com, 18.09.2012

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.