Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > O rapor çıktı, işte Türkiye notları!

O rapor çıktı, işte Türkiye notları!
'İç savaş Türkiye için birinci derecede risk'
 

ABD’li düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu (GMF, German Marshall Fund of the United States) tarafından gerçekleştirilen ”Transatlantik Eğilimler 2012 Araştırması”na katılan Türkler’in yüzde 51’i, Avrupalılar’ın ise yüzde 75’i, ”Amerikan seçimlerinde oy kullanıyor olsalar” Obama’ya oy vereceğini bildirdi.

Alman Marshall Fonu, 11. kez gerçekleştirdiği Transatlantik Eğilimler Araştırması’nın bu yılki sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın, TNS Opinion tarafından, 2 Haziran-27 Haziran 2012 tarihlerinde ABD, Türkiye, Rusya, Almanya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Fransa, İspanya, İsveç, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya ve Slovakya’da
gerçekleştirildiği belirtildi.

Araştırmaya katılan Rusya dışındaki her ülkeden bin kişiye, Rusya’dan ise bin 500 kişiye soru yöneltildiği kaydedildi.

Araştırmanın Türkiye sonuçları

Araştırmanın Türkiye sonuçları şöyle:

”Geçen yıl olduğu gibi 2012’de de Türkler’in çoğu, ABD ile beraber çalışmaktansa, Asya ile çalışmanın ülke çıkarları için daha önemli olduğunu düşünmektedir. Araştırmaya katılan 4 Türk’ten sadece biri, ABD liderliğini istediğini söylerken, yüzde 29’u AB liderliği için olumlu görüş bildirmiştir. ABD ile ilgili olumlu düşünenlerin en az olduğu ülke yüzde 34 ile Türkiye olmuştur.

Öte yandan, ABD’yi destekleyen Türkler’in oranı, 2009 yılından beri yavaş da olsa istikrarlı şekilde artış göstermektedir. Geçen yıla oranla 8 puanlık bir artış
ile Türkler’in yüzde 55’i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ekonomi politikalarını beğenmektedir.

2012’de Türkler, ekonomik krizden kişisel olarak etkilendiklerini daha çok ifade eder hale gelmiştir. Türkler’in yüzde 44’ü AB üyeliğinin, ekonomileri için iyi olacağına inanmaktadır.”

”Obama’nın politikalarını en az beğenen ülke Türkiye”

Türkler’in uluslararası politikaya olan eğilimleri ise araştırma sonuçlarında şöyle ifade edildi:

”Obama’nın uluslararası politikalarının en az beğenildiği ülkelerden biri yüzde 42 ile Türkiye olurken, bu rakam 2008 yılında George Bush için kaydedilen rakama kıyasla beş kat daha yüksektir. Üç Türk’ten biri Obama’nın Afganistan’a istikrarı getirme çabalarından memnunken, dört Türk’ten biri İran ile ilgili tutumunu beğenmekte, yüzde 36’sı Obama’nın Rusya ile ilişkilerini onaylamakta ve yüzde 32’si Obama’nın terörizmle mücadelesini desteklemektedir.

NATO, Türkiye hariç araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde ’halen gerekli’ olarak nitelendirilmektedir. AB vatandaşlarının yüzde 58’i, Amerikalılar’ın yüzde 56’sı NATO’yu desteklerken, geçmiş senelerde olduğu gibi Türkiye yine NATO için kamuoyu desteğinin en düşük olduğu ülke olmuştur. 2010 yılına oranla 8 puan artış göstererek Türkler’in yüzde 38’i NATO’nun halen gerekli olduğunu ifade
etmiştir.”

”İran’ın nükleer silah sahibi olması”

”İran’ın nükleer silah sahibi olmasından en az rahatsızlık duyan ülkenin Türkler olduğu” savunulan raporda, şunlar kaydedildi:

”Ancak bu oran geçen yıla göre 10 puan artış göstererek yüzde 48’e ulaşmıştır. Türkler’in sadece yüzde 4’ü diğer olası çözümlere karşı askeri harekatı tercih etmektedir. İran’ın nükleer silahlanmasını engellemek için askeri olmayan tüm yolların tüketilmesi durumunda askeri harekata karşı çıkanların yüzde 50’si askeri harekattansa nükleer İran’ı tercih edeceklerini söylemiştir.”

Suriye’deki olaylar

Suriye’deki iç savaşın Türkiye için birinci derece güvenlik riski teşkil ettiği kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

”Araştırmanın gerçekleştirildiği Haziran 2012’de üç Türk’ten sadece biri (Yüzde 32’si) ülkelerinin Suriye’ye müdahale etmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 57’si Türkiye’nin bu işin tamamen dışında kalmasını istemiştir.

Amerika ve Avrupa Birliği’nde yanıt verenler, Irak ve Afganistan müdahaleleri konularında anlaşamasalar da Libya’da yapılan müdahaleyi onaylamaktadır. ABD’de (Yüzde 49) ve AB’de (Yüzde 48) çoğu kişi müdahalenin doğru
olduğuna inandığını söylerken, Türkler’in sadece yüzde 20’si bu görüşe katılmıştır. Ancak transatlantik çoğunluk, ülkelerinin Suriye’deki çatışmadan uzak durmasını istemektedir. AB ülkeleri (Yüzde 59), ABD (Yüzde 55) ve Türkiye (Yüzde 57), ülkelerinin tamamen bu çatışmanın dışında kalmasını talep etmektedir.”

Obama’nın popülerliği

Yaklaşan ABD başkanlık seçimleri öncesinde, Avrupalılar’ın yüzde 82’sinin Obama hakkında olumlu düşündüğü, yüzde 38’nin ise Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’i tanımadığı belirtilen raporda, ”Araştırmaya katılan 12 AB ülkesi yüzde 71 oranında Obama’nın uluslararası politikaları ele alış şekline onay vermiştir.

Amerikan seçimlerinde oy kullanıyor olsalar Avrupalılar’ın yüzde 75’i, Türkler’in yüzde 51’i Obama’ya oy vereceğini söylerken, Cumhuriyetçi aday Mitt Romney için bu oran AB’de yüzde 8 ve Türkiye’de yüzde 5 olmuştur” denildi.

ABD’lilerin yüzde 40’nın Başkan Obama için olumsuz düşündüğü, Obama’nın kendi ülkesinde Avrupa’da olduğu kadar popüler olmadığı belirtildi.

Vatan, 12.09.2012

Transatlantik Eğilimler 2012 raporu açıklandı
German Marshall Fund tarafından bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen “Transatlantik Eğilimler 2012 Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

Ankette, AK Parti hükümetinin son durumundan Suriye'ye müdahaleye halkın bakışına kadar pek çok konuda çarpıcı veriler yer alıyor. İşte onlardan bazıları...

ERDOĞAN'A DESTEK DEVAM EDİYOR

TNS Opinion tarafından 2 Haziran ile 27 Haziran 2012 tarihleri arasında ABD, Türkiye, Rusya, Birleşik Krallık ve 12 Avrupa Birliği Üye ülkesinde gerçekleştirilen Transatlantik Eğilimler Araştırması'nın sonuçlarına göre, Türklerin yüzde 55’i Erdoğan hükümetinin ekonomi politikalarını beğeniyor. Bu oran, geçen seneye kıyasla yüzde 8 artış göstermiş durumda.

BU YIL TÜRKİYE'DE KRİZİN ETKİSİ ARTTI

2012 yılında Türkler, ekonomik krizden kişisel olarak etkilendiklerini daha çok ifade eder hale geldi.

ABD YERİNE ASYA

Geçen yıl olduğu gibi 2012’de de Türklerin çoğu, ABD ile beraber çalışmaktansa, Asya ile çalışmanın ülke çıkarları için daha önemli olduğunu düşünüyor. Bu fikirde olanların oranı yüzde 46.

ABD'YE EN GÜVENMEYEN ÜLKE

Araştırmaya katılan her dört Türk’ten sadece biri (yüzde 26) ABD’nin uluslararası alanda lider olmasını istediğini söylerken, yüzde 29 AB’nin liderliği için olumlu görüş bildirdi. ABD ile ilgili olumlu düşünenlerin en az olduğu ülke yüzde 34 ile Türkiye oldu. Öte yandan, ABD’yi destekleyen Türklerin sayısının 2009'dan bu yana yavaş da olsa istikrarlı şekilde artış gösterdiği gözlemlendi. Avrupa'da ise ABD'ye güven artmışa benziyor. Dört Avrupalıdan üçü (yüzde 74) ABD hakkında olumlu görüşlere sahip.

AB ÜYELİĞİ

Türklerin yüzde 44’ü AB üyeliğinin, ekonomileri için iyi olacağına inanıyor.

OBAMA, BUSH'U BEŞE KATLADI

Obama’nın uluslararası politikalarının en az beğenildiği ülkelerden biri yüzde 42 ile Türkiye. Ancak bu rakam, 2008 yılında George Bush için kaydedilen rakama kıyasla beş kat daha yüksek. Üç Türk’ten biri Obama’nın Afganistan’a istikrarı getirme çabalarından memnun, dört Türk’ten biri İran ile ilgili tutumunu beğeniyor, yüzde 36’sı Obama’nın Rusya ile ilişkilerini onaylamakta ve yüzde 32’si Obama’nın terörizmle mücadelesini destekliyor. Türklerin yüzde 51’i mümkün olsaydı Obama’ya oy vereceğini açıklarken, yüzde 5 tercihini Romney’den yana kullandı, yüzde 45 ise yanıt vermedi.

Amerikalıların yüzde 57’si genel olarak başkan ile ilgili düşüncelerinin olumlu olduğunu söylese de, Başkan Obama kendi ülkesinde Avrupa’da olduğu kadar popüler değil. Araştırmaya katılan AB ülkeleri yüzde 71 oranında Obama’nın uluslararası politikaları ele alış şekline onay veriyor. Avrupalıların yüzde 75’inin oyuysa Başkan Obama’ya...

NATO'YA EN DÜŞÜK DESTEK TÜRKiYE'DEN

NATO, Türkiye hariç araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde “halen gerekli” olarak nitelendiriliyor. AB vatandaşlarının yüzde 58’i, ABD'lilerin yüzde 56’sı NATO’yu desteklerken, geçmiş senelerde olduğu gibi Türkiye yine NATO için kamuoyu desteğinin en düşük olduğu ülke oldu. Türklerin yüzde 38’i NATO’nun hala gerekli olduğunu düşünüyor.

'NÜKLEER İRAN' ÜRKÜTMÜYOR

İran’ın nükleer silah sahibi olmasından en az rahatsızlık duyan ülke Türkiye. Ancak bu oran geçen yıla göre 10 puan artış göstererek yüzde 48’e ulaştı. Türklerin sadece yüzde 4’ü diğer olası çözümlere karşı askeri harekâtı tercih ediyor. İran’ın nükleer silahlanmasını engellemek için askeri olmayan tüm yolların tüketilmesi durumunda askeri harekâta karşı çıkanların yüzde 50’si askeri harekâttansa nükleer İran’ı tercih edeceklerini söyledi.

TEHDİT LİSTESİNDE BİR NUMARA SURİYE

Suriye’deki iç savaş Türkiye için birinci derece güvenlik riski teşkil ediyor. Araştırmanın gerçekleştirildiği Haziran 2012’de üç Türk’ten sadece biri (yüzde 32) ülkelerinin Suriye’ye müdahale etmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 57’si Türkiye’nin bu işin tamamen dışında kalmasını istiyor.

AB vatandaşları da Türkler gibi, Suriye çatışmasından kaçınmak istiyor.

KRİZ, 2012'DE DAHA ÇOK VURDU

Dünyada ekonomik krizden etkilenenlerin sayısı 2011’de 21 puan düşmesine rağmen, 2012’de 14 puan artarak yüzde 69’a yükseldi.

AVRUPALILAR ROMNEY'Yİ TANIMIYOR

Avrupalıların yüzde 82’si Obama hakkında olumlu düşünüyor, yüzde 38’i Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’i tanımıyor.

EURO ARTIK SEVİLMİYOR

Avrupalıların yüzde 61’i ekonomik krize rağmen, AB üyeliğini hala ekonomileri için iyi bir şey olarak nitelendirirken, euroyu sevmiyor, yüzde 57’si euronun ekonomileri için kötü olduğunu veya kötü olacağını düşünüyor.

MERKEL FAVORİ

Avrupalıların yüzde 52’si Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ekonomik krizle mücadele etme şeklini beğeniyor. Fransızların yüzde 64’ü, Almanların yüzde 63’ü ve İsveçlilerin yüzde 61’i Merkel’i beğenirken, beğenmeyenlerin en fazla olduğu ülkeler ekonomik krizin en sert vurduğu İtalya (yüzde 63), İspanya (yüzde 63) ve Portekiz (yüzde 61) olarak sıralanıyor.

DÜNYADA RUSYA ALGISI

Bu yıl Rusya’ya dair görüşler Atlantik’in iki yakasında da olumludan olumsuza döndü. ABD'lilerin yüzde 42’si, Avrupalıların yüzde 37’si ve Türklerin yüzde 32’si Rusya hakkında olumlu görüşleri olduğunu söylemiştir. Rusların yüzde 50’si ABD hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğunu belirtirken, üç Rus’tan ikisi AB için aynı şeyi ifade ediyor.

Hürriyet, 12.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.