Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > G.Afrika polisi madencilere ateş açtı: 34 ölü

G.Afrika polisi madencilere ateş açtı: 34 ölü

Güney Afrika'da polisin, Marikana platin madeninde grev yapan işçilerle yaşanan çatışmada işçilere ateş açması sonucu 34 kişinin öldüğü belirtildi.

 

Güney Afrika'da polisin, Marikana platin madeninde grev yapan işçilerle yaşanan çatışmada işçilere ateş açması sonucu 34 kişinin öldüğü belirtildi.

Görgü tanıkları polisin, palalar, sopalar ve mızraklar taşıyan işçilerin bu silahları bırakmayı reddetmesinden sonra ateş açtığını söylüyor.

Lonmin şirketi tarafından işletilen madendeki çalışanlar ücretlerinin arttırılmasını istiyor.

İki rakip sendikanın devreye girmesiyle daha da artan gerilim, grevin geçen Cuma günü başlamasından bu yana 10 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Son çatışmada grevci işçiler, dünyanın üçüncü en büyük platin madenine bakan bir tepenin üzerinde toplandı.

Sendika liderleri ve polisin çabaları, bazıları 'bu tepede ölmeye hazırız' diyen işçilerin dağılmasına yetmedi.

Görgü tanıkları, polisin molotof kokteylleri atan işçilere ateş açarak yanıt verdiğini belirtti.

Yerel radyoya açıklama yapan polis bakanı Nathi Mthethwa ölü sayısını doğruladı ve "çok sayıda kişi yaralandı ve sayı artmaya devam ediyor" dedi.

Bu olay Güney Afrika'da apartheid rejiminin son bulmasından bu yana en kanlı polis operasyonlarından biri.

Binlerce maden işçisinin başkent Johannesburg'un kuzeybatısında bulunan Marikana'da ücret artışı talebiyle toplanmasının ardından, polis müdahale etmek için gönderildi.

'Manasız şiddet'

Polisin neden ateş açtığı henüz netleşmedi. Ancak görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, bir grup protestocunun polise doğru yürümesinin ardından ateş açıldı.

Güney Afrika Sapa haber ajansından görgü tanığı Molaole Montsho polisin başta tayzikli su ve ses bombası kullandığını, ancak daha sonra yaşanan karışıklık arasında yaklaşık iki dakika boyunca silah sesleri duyduklarını söyledi.

Polis Bakanlığı sözcüsü Zweli Mnisi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Jacob Zuma "bu manasız şiddet karşısında şoke olduğunu ve dehşete kapıldığını" söyledi.

Zuma, "işçi hareketini ve işverenleri durum daha da kötüleşmeden hükümetle işbirliği içinde hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.

Zuma, "kolluk kuvvetlerini durumu kontrol altına almaları ve şiddete yol açanları adalet önüne çıkarmaları için görevlendirdiği söyledi.

Son şiddet olaylarını, uzun süredir madende örgütlü Ulusal Maden İşçileri Sendikası'yla, yeni kurulan daha radikal Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası arasındaki mücadelenin tetiklediği düşünülüyor.

Madeni işleten Lonmin şirketi, grevin yasal olmadığını ve bugün işbaşı yapmayan tüm madencilerin işten atılacağını duyurmuştu.

Hürriyet, 17.08.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.