Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Irak'tan Türkiye'ye hava sahası uyarısı

Irak'tan Türkiye'ye hava sahası uyarısı
Türk savaş uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'yı uyaran Bağdat, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne götüreceğini açıkladı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Irak hükümetinin sözcüsü Ali el Debbağ, Türk savaş uçaklarının defalarca Irak hava sahasını ihlal ettiğini tespit ettiklerini ve bunu kınadıklarını belirtti.

Kabine toplantısının ardından konuşan El Debbağ, "Türkiye'yi hava sahası ve sınır ihlalleri konusunda uyarıyoruz" dedi. Iraklı sözcü, Dışişleri Bakanlığı'na konunun BM Güvenlik Konseyi'ne taşınması için talimat verildiğini sözlerine ekledi.

Irak'ın bağımsızlığını ve vatanı korumanın milli bir görev olduğunu belirten Debbağ, “Irak, bağımsızlığına yönelik bu tür ihlalleri önlemek için gerekli icraatları yapma hakkına sahiptir. Bakanlar Kurulumuz, Dışişleri Bakanlığı'nı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ihlalleri tespit etmesi ve kınama kararı çıkarması için görevlendirdi” ifadesini kullandı.
MURAT YETKİN - Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni

Irak’ın Türkiye’ye hava sahası uyarısı tam da ‘elektrik kesintisi nedeniyle radarın arızalanması’ gerekçesiyle Irak hava sahasının kapatıldığı ve THY uçaklarının Bağdat Havaalanı’nda kaldığı bir sırada geldi. Tesadüf saymanın biraz zor olduğu bu durum, ilk bakışta PKK kamplarına düzenlenen Türk jet akınlarını akla getiriyor. Bu doğru, ama tek neden bu değil; konu çok daha karmaşık.

Ankara ve Bağdat, bir süredir üç nedenden daha karşı karşıyalar: Birincisi, Irak’ın İran’a yakın duran başbakanı Nuri el Maliki’nin yargılanmak üzere geri verilmesini istediği Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hâlâ Türkiye’de bulunuyor. İkincisi, Türkiye’nin Kandil’deki PKK varlığına karşı destek aradığı Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol ticaretini, Bağdat egemenlik haklarını ihlal sayıyor. Nitekim hava sahası uyarısı Ankara’nın Bağdat’ın petrol uyarısını geri çevirmesinden bir gün sonra geldi. Üçüncü ihtilaf konusu ise Suriye… Şii olan Maliki tıpkı İran gibi Suriye’de Beşar Esad yönetimini destekliyor, bu nedenle de Başbakan Tayyip Erdoğan’a itiraz ediyor. THY ile birlikte alanda uçağı mahsur bırakılan bir diğer ülkenin de Suriye konusunda aktif tutum içindeki Birleşik Arap Emirlikleri olması dikkat çekici.

İşin bir boyutu daha var. Irak gibi henüz yapılanmış bir hava kuvvetleri bulunmayan bir ülkenin Suriye ile Türkiye’nin yaşamakta olduğu uçak gerilimi sırasında bu uyarıda bulunması, siyaseten rahatsızlık vermek amacını da gösteriyor.

Bağdat'ın bu açıklaması, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta, özellikle Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarına düzenlediği operasyonlara bir tepki olarak değerlendirildi.

TSK, Kandil'e en son 26-30 Haziran tarihlerinde bir operasyon düzenlemişti.

BU SABAH HAVA SAHASI KAPATILDI

Bugün sabah saatlerinde de Irak'ın hava sahasının kapatıldığı ve Türk uçaklarının Erbil'de mahsur kaldığı bildirilmişti. Daha sonra Ankara'yı harekete geçiren bu kararın nedeninin Kuzey Irak’ta radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi olduğu ifade edilmişti.

Sözcü El Debbağ gaçtiğimiz hafta sonu da sert bir açıklama yaparak, ikili ilişkilerin zarar görmesini önlemek için "Türkiye'nin Kuzey Irak'tan yasadışı petrol ticaretine bir son vermesi gerektiğini" belirtmişti.

Uzmanlar Irak'ın hava sahası uyarısını yorumladı
Türk savaş uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'yı uyaran Bağdat, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne götüreceğini açıkladı. Uzmanlar Irak'ın bu hamlesinin ne anlama geldiğini hurriyet.com.tr için yorumladı.

MURAT BİLHAN - Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı, emekli büyükelçi:
Ortada koordinatları saptanmış belli operasyonlar var. Neticede bağımsız bir ülkenin topraklarına giriliyor. Bu yüzden konu Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelebilir. Ancak geldiği takdirde hiçbir şey olmaz. ABD ve diğer Batılı devletler, hatta Rusya da burada Türkiye karşıtı bir tutuma girmez. Irak bu adımla sadece politik bir mesaj vermek istiyor. Amaç, bu ihlali BM kayıtlarına geçirmek.

Bağdat prensip olarak Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle ilişkilerini yakınlaştırmasından rahatsız.

Türkiye'nin daha önce de Irak hükümetiyle retorik gerginlik yaşadığını ve Suriye konusundaki tutum farklılığını da göz önünde bulundurmak lazım. Irak bu açıklamayla dostane olmayan bir mesaj veriyor. Bu mesajı verirken neye veya kime güvendiği sorusunun cevabını vermek güç. Burada çok bilinmeyenli bir denklem var.

YALIM ERALP - Emekli büyükelçi:
Irak, tamamen Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol almasından ileri gelen rahatsızlığından dolayı bu tutum içine girmiştir. Bir misilleme söz konusu.

Bu konunun, BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmama ihtimali de var. Zira bunun için, barışı ve güvenliği tehdit eden bir olay olması gerekiyor. Bu olayda böyle bir durum yok. Bu ihlaller durup dururken değil, teröristlerin sızması sonucu oluyor.

Hürriyet, 17.07.2012

Irak hava sahası tüm uçuşlara kapatıldı

Irak hava sahasını tüm ülkelerin uçuşlarına kapattı. İlk ulaşan bilgilere göre, Kuzey Irak'ta radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle bu karar alındı. Türk uçakları da dahil 5 uçak Erbil havaalanında bekletiliyor.

Edinilen bilgilere göre, radar arızası nedeniyle, Erbil'de 2'si Türk Hava Yolları (THY), biri de özel havayolu şirketine ait olmak üzere 3 Türk uçağı bekletiliyor. Havalimanında farklı ülkelere ait 2 uçağın daha bekletildiği belirtiliyor.

THY yetkilileri, "Irak'ta yaşanan elektrik kesintisine bağlı olarak radar arızasının yaşandığını" belirtti. Radar arızasının giderilmesi için çalışmalar sürüyor. THY yetkilileri, arızanın 2 saat içerisinde giderileceğini ve uçuşların yeniden başlayacağını söyledi.

Irak hava sahasında bulunan THY'nin Süleymaniye, Erbil, Basra, Musul ve Bağdat seferlerini yapan uçakların öğleden sonra Türkiye'de olması bekleniyor.

cnnturk.com, 17.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.