Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Uçağın bilgilerini Ankara’ya veririz

Uçağın bilgilerini Ankara’ya veririz
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Jetle ilgili objektif verilerimizi paylaşabiliriz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen hafta Suriye tarafından düşürülen Türk F-4 uçağı ile ilgili gözlem ve objektif verileri bulunduğunu açıkladı. “Bir ya da diğer yöne olacak şekilde durumun daha da zorlaşmasına izin vermemeliyiz” diyen Lavrov, bu bilgileri sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Suriye yönetimi 22 haziranda düşürülen askerî uçağın hava sahalarını ihlal ettiğini savunurken, Türkiye ise jetin isabet aldığı sırada uluslararası hava sahasında bulunduğunu iddia ediyor. Wall Street Journal ’ın, Amerikan istihbaratına dayandırdığı haberinde uçağın Suriye kıyısına çok yakın bir noktadayken düşürüldüğü bilgisinin yer alması ise büyük yankı yarattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, Türk uçağının düşürülmesini provokatif bir eylem olarak görmediklerini açıklamıştı. Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Viktor Bondarev de Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiği öne sürülen Türk jetini, uçaklar kaldırarak vurmadan önce uyarması gerektiğini ifade etmişti.

 

Dışişleri: Rusya’dan istemeyiz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal ise, Lavrov’un açıklamasını Taraf’a değerlendirdi. Ünal bu noktada Türkiye’nin kendi kayıtlarına güvendiğini söyleyerek, “Bugüne kadar yaptığımız açıklamalar geçerlidir” dedi. Ünal ayrıca Rusya’dan bilgilerini sunma veya paylaşma yönünde bir talep olacağını da düşünmediğini kaydetti.

 

Düğmeye Ruslar bastı iddiası

Türkiye’ye ait F-4 uçağının geçen hafta Suriye tarafından düşürülmesinde Rus teknisyenlerin de rolü olduğu iddia ediliyor. İngiliz Sunday Times gazetesinin İsrail hava birliklerindeki kaynağına dayandırdığı haberinde, Türkiye’ye ait F-4 düşürüldüğünde kontrol merkezinde Rus uzmanların da bulunmasının muhtemel olduğu ifade edildi. İsrailli yetkili “Düğmeye basanların da bu Rus uzmanların olması, en azından Suriyeli görevliler bunu yaparken yanında bulunmaları bizleri şaşırtmaz” dedi. Suriye’deki hava savunma sistemleri Rusya’da üretildiği için Rus uzmanların Suriyelileri eğitime tabi tuttuğu ifade ediliyor. Ayrıca aynı haberde Ortadoğu’daki bazı kaynaklar, “Türkiye’ye ait askerî uçağın düşürülme kararının, NATO’ya, Suriye’de bir yılı aşkın süredir süren çatışmaya müdahil olmama mesajını göndermeyi” amaçladığını belirtti.

 

Hava saldırısı için silah sattık

Bu arada Lavrov, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Suriye konulu uluslararası zirve sonrasında düzenlediği basın toplantısında NATO’ya üstü kapalı bir mesaj diye değerlendiren açıklamalarda bulundu. Lavrov, ısrarcı sorular üzerine Rusya’nın Suriye’ye silah satışını “Suriye’ye sattığımız hava savunma silahları muhaliflere karşı kullanılamaz, özellikle de barışçıl protestolardaki göstericilere karşı. Bu silahlar sadece hava saldırılarında kullanılabilir” dedi. Lavrov’un bu açıklaması da Suriye’nin hava saldırılarına karşı kendini koruyacak silahlara sahip olmasına Rusya’nın karşı çıkmadığı şeklinde yorumlandı.

Lavrov ayrıca zirveden çıkan sonucun Suriye lideri Beşşar Esed’in görevi bırakacağı anlamına gelmediğini söyleyerek “Geçiş dönemi hükümetinde kimin yer alıp almayacağı konusunda herhangi bir ön koşul yok” dedi.

Taraf, 02.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.