Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kirchner ile Cameron arasında ilginç diyalog

Kirchner ile Cameron arasında ilginç diyalog
Meksika'nın Los Cabos kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in bu fotoğrafı uzun süre hafızalardan silinmeyecek nitelikte.

Cameron ve Kirchner arasındaki diyalog fotoğraflara da yansıdı ancak ikilinin ne konuda konuştukları uzun süre gizemini korudu.

İngiltere'de yayımlanan Daily Mail'e göre, Cameron'ı toplantı arasında yakalayan Kirchner üzerinde Falkland Adaları'nın İspanyolca adı olan "Malvinas" yazılı bir belgeyi teslim etmek istedi.

İngiliz Başbakan ise Kirchner'in uzattığı belgeyi almayı reddetti.

Gazete, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, Cameron'ın Kirchner'e, "Falkland Adaları hakkında detaylı bir tartışmaya girmeyi şu an düşünmüyorum. Ancak ada halkının referanduma gideceğinin farkındasınızdır. Onların görüşlerine saygılı olmanızı umuyorum" dediğini aktardı.

İngiliz Başbakanlık ofisinden bir yetkili ise, "BM'nin Falkland Adaları hakkında ne dediğini bir zarf içinde Arjantin'den almak zorunda değiliz" diyerek, tepki gösterdi. Aynı yetkili, Arjantin'in kendilerine belge vermek istiyorsa G-20'deki ofislerini ziyaret edebileceklerini belirtti.

Cameron ile Kirchner arasındaki bu ilginç diyalog, salonda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gözünden kaçmadı.

30 YILLIK SORUN

Arjantin'in 1833'den bu yana İngiltere'nin kontrolünde olan Falkland Adaları'nı 1982'de işgal etmesi iki ülke arasında savaşa yol açmıştı. 74 gün süren savaş sonrasında ateşkes ilan edilmiş ve İngiltere adalarda kontrolü yeniden ele geçirmişti. Savaşta, Arjantin'den 649, İngiltere'den ise 255 asker ölmüştü.

İngiltere Falkland Adaları'nın statüsünü Arjantin ile müzakere etmeye yanaşmıyor. Falkland Adaları'nda yaşayanların gelecek yıl referanduma giderek adanın statüsü hakkında karar vereceklerini belirten İngiltere, bu karara saygı duyacaklarını açıkladı.

Arjantin ise BM'nin adanın statüsü hakkında iki ülkeyi müzakereye çağıran kararlarına atıf yapıyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Arjantin bu isteğini BM'ye taşımıştı.
 

Hürriyet, 20.06.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.