Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Füze savunma sistemine onay

Füze savunma sistemine onay
ABD’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, Rusya’nın itirazına rağmen radarları Kürecik’e yerleştirilen füze savunma sisteminde ara aşamanın hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Avrupa'da kurulması planlanan füze savunma sistemine ilişkin önemli bir adım atıldı.

Zirvede, radarları Malatya'ya bağlı Kürecik Köyü'ne yerleştirilen füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirileceği ilan edildi.

 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kurulacak sisteme ilişkin olarak "Bu, Avrupa-Atlantik bölgesi dışından gelecek tehditlere karşı kendimizi savunmamızı mümkün kılacak" şeklinde konuştu.

2020'ye kadar tamamlanacak

Avrupa'yı 3 bin kilometreye kadar orta menzilli füzelere karşı koruyacak ve parçaları farklı ülkelere yerleştirilecek olan sistemin 2020 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Sistemin ilk aşamasında savunma sistemi ile donanımlı bir Amerikan gemisi İspanya'daki Amerikan üssünde konuşlandırılırken, Türkiye'deki Kürecik Köyü'ne de radar işlevini görecek parçaları yerleştirilmişti.

 

Sistemin ana kumandası ise Almanya'nın Ramstein kentindeki Amerikan hava üssünde olacak.

Rusya'nın itirazı

Sistemi ulusal güvenliğine karşı bir tehdit olarak gören Rusya'nın itirazı ise sürüyor. Füze savunma sistemi için ilk adımın atıldığı 2010 yılındaki Lizbon zirvesinde, Rusya'nın endişeleri nedeniyle Moskova ile işbirliği kararı alınmıştı.

Ancak Moskova, NATO'dan daha bağlayıcı bir güvenlik garantisi talebinde bulunarak alınan işbirliği kararının yeterli olmadığını belirtiyor.

 

NATO devlet ve hükümet başkanları, zirvede yaptıkları ortak açıklamada Moskova'nın kaygılarına değinerek füze savunma sisteminin Rusya'yı hedef almadığına vurgu yaptı.

Müttefik ülkeler, NATO füze savunmasını desteklemek için gereken komuta, kontrol ve iletişim altyapısına 1 milyar dolardan fazla yatırım yapma taahhüdünde bulundu.

dw.de, 21.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.