Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > KİK zirvesi sonuçunda beklenen birlik ertelendi

KİK zirvesi sonuçunda beklenen birlik ertelendi
 
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Kurulu 14. İstişare Zirvesi sonucunda beklenen birlik kararı önümüzdeki aylara ertelendi.

Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal ile KİK Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani sonuç bildirgesini okuyarak gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bildiride Yüksek Kurul Dönem Başkanı Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un İşbirliği'nden Birliğe geçme konusu diğer ülke liderleri tarafından memnuniyetle karşılandığı ve bunun bölge halkına olumlu bir şekilde yansıyacağı belirtildi.

Kurul, işbirliğinden, birliğe girme konusu ile ilgi çalışmalar yürütmek için özel bir heyetin kurulmasını kararlaştırdığı ifade edildi.

Bildirinin okunmasının ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, zirvede liderlerin İran'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait adaları karşısındaki kışkırtmacı tutumu, Suriye krizi ve Arap Birliği ile BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın gayretleri gibi bölgedeki siyasi gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Suudi Dışişleri Bakanı basın toplantısında BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye'deki gayretleri konusunda duyulan güvenin hızlı bir şekilde azaldığını belirtti. El-Faysal, Suriye'de çatışmaların ve şiddetin devam ettiğine dikkat çekti.

"Biz bütün KİK üyesi altı ülke (Suudi Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Kuveyt ve Umman) ile birlikte "birliğe" girme konusunda tamamen bir işbirliği içerisindeyiz" diyen Suudili Bakan son olarak "önümüzdeki zirvede altı KİK üyesi ülkenin "birliğe" geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Zaman, 14.05.2012

Suudi Arabistan-Bahreyn birliğine doğru mu?
Leaders of the Gulf Co-operation Council (GCC) are meeting in Saudi Arabia to discuss plans for a regional political, economic and security union.

6 ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, siyasi, ekonomik ve güvenlik içerikli bir bölgesel birlik planını tartışmak üzere Suudi Arabistan'da biraraya geldiler.

Birliğin mahiyeti henüz tam olarak belli değil. Bahreyn Enformasyon Bakanı Samira Rajab Avrupa Birliği modelinin örnek alınabileceğini söyledi.

Birliğin fikir babası Riyad'da yapılan toplantıya da başkanlık eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah.

Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Pazar günü öğleden sonra yaptıkları ön görüşme ile toplantıya hazırlık yaptılar.

Önerinin ilk aşamasında Bahreyn ile altı ülkenin en güçlüsü Suudi Arabistan arasında bir birlik oluşturulması öngörülüyor.

Sünni ittifakı

Sünni bir kraliyet ailesi tarafından yönetilen Bahreyn, 2011 Şubat ayından bu yana, büyük ölçüde nüfusun çoğunluğunu oluşturan ve demokratikleşme talep eden Şiilerin başını çektiği siyasi gösteriler ve protestolara sahne oluyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) geçen yıldan bu yana gösteriler sırasında çıkan olaylarda güvenlik güçleri ve sivil halktan toplam 60 kişinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.

Bir yılı aşkın süredir devam eden olaylarda yüzlerce kişi gözaltına alındı, çok sayıda insan işkence gördü ve askeri mahkemeler tarafından mahkum edildi. 4bin civarında Bahreyn'li gösterilere katıldıkları gerekçesiyle işlerinden atıldı.

Başkent Manama'da yapılan ilk gösteriler Suudi Arabistan ve diğer Körfez İşbirliği ülkeleri askerlerinin 2011 Mart'ında Bahreyn'e girmesiyle bastırıldı.

Suudi Arabistan'ın doğu bölgelerinde de daha az sayıda da olsa Şiiler protesto gösterileri yaptılar.

Şimdi Suudi Arabistan ile Bahreyn arasında bir birlik bölgesel rakip İran ve Şii halka karşı bir Sünni ittifakı girişimi olarak görülüyor.

Bahreyn Kralı Hamad göstericilerin bazı talepleri karşısında, şeffaflığı artırıcı bazı anayasal reformlar yapacağını taahhüt etmişti.

Fakat muhalefet ve insan hakları grupları bunların boş vaadler olduğunu ve muhalefeti bastırma harekatının devam ettiğini söylüyorlar.

BBCTurkish.com, 14.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.