Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 2012 Cenevre İcatlar Fuarı

2012 Cenevre İcatlar Fuarı

İsviçre’nin Cenevre kentinde bu yıl da 18 - 22 Nisan tarihleri arasında İcatlar Fuarı düzenleniyor. Basit, ama işlevsel buluşlar hayatımızı fark ettirmeden hayli kolaylaştırıyor. İşte basit, ama günlük hayatımızı kolaylaştıran dahice buluşlardan bazıları...


Ataş


Ataş, basit ancak etkisi büyük buluşlara en güzel örneklerden biri. 1890’dan beri evrakları bir arada tutmaya, yarayan ataş endüstriyel olarak ilk kez İngiltere’de üretildi. Büro işlerini kolaylaştıran birçok basit ancak dahice buluşun kırtasiye alanında olması da dikkat çekici bir nokta.

 

Seloteyp

Seloteyp de bürodaki çalışmalar için tasarlanmış bir ürün. Seloteypin şeffaflığı sayesinde yapıştırıldığında altında kalan yazılar da kapanmıyor. Seloteyp 1906 yılında Alman Beiersdorf firması tarafından geliştirildi.

Silgi

Beethoven’ın zamanında silgi pek bilinmiyordu. Ünlü besteci nota defterinde hata yaptığı yerleri jiletle kazırdı. Bu da zaman zaman kağıdın delinmesine neden olurdu. Lastiğin kurşun kalem izlerini silebildiği ise Beethoven’ın doğduğu yıl olan 1770’de İngiliz Edward Bairne tarafından tesadüfen keşfedildi. Silgi daha sonra yavaş yavaş hayatımıza yerleşti.

Prezervatif

1855’te ABD'li Charles Goodyear plastikten ilk prezervatifi üretti. Ancak 1912 yılında Alman plastik firması Fromm’un prezervatifi tek parçadan üretecek bir yöntem geliştirmesiyle buluş, güvenilir bir doğum kontrol aracı olarak insanların hayatına girdi. Prezervatif bugün AIDS’den korunmada önemli rol oynuyor. Sağlık yetkilileri sık sık ücretsiz prezervatif dağıtımı yapılmasını sağlıyor ve kullanılmasını tavsiye ediyor.

Kulak çöpü

Esnek bir plastik çubuk ve her iki ucuna sarılı küçük pamuklar. Kulak çöpü tüm dünyada satılıyor. 1932’den beri anneler, çocuklarının ve kendilerinin kulaklarını bunlarla temizliyor. O yıllarda, Amerikalı Leo Gerstenzag karısının evde temizlik yaparken dar yerler için ucuna pamuk sarılı kürdanlar kullanmasından esinlenerek ilk kulak çöpünü piyasaya sundu.

Çengelli iğne

Kumaş gibi yumuşak materyalleri geçici olarak bir araya getirip tutturmak için çengelli iğne vazgeçilmez bir araç. Terzilerin dikiş öncesi kumaşı bir arada görmek ya da sökülen bir yeri acil olarak tutturmak için akla ilk gelen işte bu dahice buluş. Çengelli iğnenin atalarından biri de Bronz Çağ döneminde kullanılmaya başlanan elbise kopçasıydı. Modern çengelli iğneyi ise 1849’da New York'lu Walter Hunt geliştirdi.

Fermuar

Elbiseyi tek parça olarak bir araya getirmek için en kalıcı çözümlerden biri de fermuar. İki sıra karşılıklı metal dişlerin birbirine geçirilmesi prensibine dayanan fermuarı kimin icat ettiği tam olarak bilinmiyor. Ancak bununla birlikte 1917’den itibaren ABD’de su geçirmez giysiler için üretilmişti.

Kot

Kot pantolonu birkaç modeli dışında fermuarsız düşünmek imkansız. Amerikalı kumaş tüccarı Levi Strauss’un sağlam bir fikri vardı. Önce kenevirden daha sonraları pamuktan yapılma yelken bezlerini pantolon şeklinde diktirdi. 1850’lerin San Francisco’sunda altın madeni işçileri için bu dayanıklı pantolonlar vazgeçilmez oldu.

Cırt cırtlı bant

Çeşitli materyalleri bir araya getirmenin bir başka pratik yolu da cırt cırtlı bantlar. Fikir, 1948’de İsviçreli mühendis George de Mestral’ın köpeğini gezdirdiği sırada tüylerine yapışan bir pıtrağı çıkarırken aklına gelmiş. Pıtraktaki dikenlerin yapışkanlığını farkeden Mestral, buradan hareketle cırt cırtlı bantı yarattı.

Japon yapıştırıcısı

Japon yapıştırıcısı gösterişsiz ama tehlikeli. Materyalleri anında ve sağlam bir şekilde yapıştırma özelliğine sahip. Amerikalı kimyager Harry Coover'ın şeffaf plastik üretmeye çalışırken bu kuvvetli yapıştırıcıyı tesadüfen keşfettiği söylenir.

Naylon çorap

20'inci yüzyılda plastiğin icadı birçok yararlı buluşun kapısını açsa da çevreye zararlı, göz zevkine hitap etmeyen ürünler de piyasaya çıktı. Ancak bir buluş var ki pratik kullanımının yanı sıra estetik ihtiyaca da cevap verdi; Naylon çorap. İpek çoraptan daha ucuz ve her bedene uygun. O kadar popüler ki gelişmekte olan bazı ülkelerde takas aracı olarak bile kullanılıyor.

 dw.de, 18.04.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.