Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Günter Grass'ın İsrail'i eleştiren şiirine yoğun tepki

Günter Grass'ın İsrail'i eleştiren şiirine yoğun tepki
Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass, İran'a saldırı tehditlerini kınayan ve İsrail'in nükleer silahlarının dünya barışına tehdit olduğunu savunan bir şiir yazdı.

"Söylenmesi Gereken" başlıklı şiirde 84 yaşındaki yazar Batı'yı nükleer programlar konusunda ikiyüzlü davranmakla suçluyor.

Grass hem İsrail'in nükleer silahlarının hem de İran'ın nükleer tesislerinin uluslararası bir kuruluş tarafından sürekli olarak denetlenmesi çağrısı yapıyor.

Yazar ayrıca İsrail'in tehdit altında olduğu gerekçesiyle İran'a "önleme vuruşu" yapma hakkından söz etmesini kınıyor; İran halkının ise bir palavracının baskısı altında yaşadığını kaydediyor.

"Konuşmak için yarın çok geç olabilir" diyen Günter Grass bu şiiri Alman hükümetinin İsrail'e denizaltılar satma kararı ardından yazdığını söylüyor; bu denizaltının "tek bir atom bombasının varlığının kanıtlanamadığı yere, her şeyi yok eden savaş başlıkları gönderebileceğini" kaydediyor.

Almanya, İsrail'e nükleer başlıklı füzeler taşıma kapasitesine sahip Yunus tipi denizaltılardan altı tane daha satmayı kabul etmişti.

İsrail nükleer silahlara sahip olduğu iddialarını ne red ne de teyit ediyor; bu konuda bir belirsizlik politikası sürdürmeyi tercih ediyor.

İran ise nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu söylüyor ancak Batılı hükümetleri ikna edemiyor.

'Nefret broşürü'

Şiirin Almanya ve İtalya'da bazı gazetelerde yayınlanmasının ardından Günter Grass yoğun tepkiler aldı.

Alman Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann, şiiri bir "nefret broşürü" diye niteledi.

Almanya'daki Yahudi toplumun eski liderlerinden Charlotte Knobloch da İsrail'in bölgedeki tek demokrasi ve dünyada varlık hakkı sorgulanan tek ülke olduğunu belirtti; dünya barışına asıl tehdidin İran olduğunu söyledi.

Başbakan Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert ise "Almanya'da sanatçılar özgürdür. Hükümet de her sanat eseri hakkında yorum yapmamakta özgürdür." dedi.

Ancak Merkel'in partisinden, meclisin Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, büyük bir yazar olmakla beraber Grass'ın "siyasetten bahsettiğinde hep zor durumda kaldığını ve genelde hatalı olduğunu" söyledi.

Polenz bir Alman gazetesine verdiği demeçte "Bizi kaygılandıran ülke İran'dır ve onun şiiri de dikkatleri dağıtmaya hizmet ediyor." diye konuştu.

Günter Grass 1959'da yayınladığı Teneke Trampet ile uluslararası üne kavuşmuş, 1999 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü almıştı.

BBCTurkish.com, 04.04.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.