Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Obama: Nükleer silahsız dünya için çalışacağız

Obama: Nükleer silahsız dünya için çalışacağız
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için Rusya ve Çin ile birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Güney Kore'de yapılacak nükleer güvenlik zirvesinden önce konuşan Obama, ABD'nin sahip olduğu nükleer silahları azaltarak da stratejik caydırıcılığı sürdürebileceğini söyledi.

Seul nükleer terörizm riskini azaltmayı amaçlayan ve 50'den fazla ülkenin liderinin katılacağı zirveye ev sahipliği ediyor.

Zirve vesilesi ile Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile bir araya gelen Obama, her iki ülkenin çıkarının da İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda çözüm sağlanmasında yattığını belirtti. Obama görüşme öncesinde de Pekin yönetimine komünist müttefikine faaliyetlerini sınırlama konusunda telkinde bulunma çağrısı yapmıştı.

Güney Kore'nin Hankuk Üniversitesinde bir konuşma yapan Obama, nükleer silaha başvurmuş tek ülkenin lideri olarak, nükleer silahsızlanma hedefine bağlı olduklarını da kaydetti.

Obama, Mayıs ayında Rusya'da başkanlığa seçilen Vladimir Putin ile nükleer silahların daha da azaltılması için görüşmeyi dört gözle beklediğini kaydetti.

İki ülke arasında 2010 yılında imzalanan son anlaşma, ABD ve Rusya'nın konuşlandırılmış durumdaki nükleer başlıklarını yüzde 30 azaltarak 1.550'şer başlığa çekiyordu. Putin-Obama görüşmesi ardından bu sayının daha da düşürülmesi umuluyor.

Obama-Erdoğan görüşmesi

Obama, Güney Kore'deki zirve öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü.

Erdoğan, basın toplantısı dâhil olmak üzere 2 saat 15 dakika süren görüşmede ağırlıklı olarak Suriye konusunun konuşulduğunu söyledi.

Obama'nın Suriye'ye ilk etapta silahlı müdahaleye sıcak bakmadığını belirten Erdoğan, ABD'nin Suriye’deki muhalif gruplar ve halka ilaç, gıda gibi lojistik destek yapmaya başladığını da kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Obama ile görüşmesinde PKK konusunun da gündeme geldiği, örgütün Türkiye dışındaki varlığına yönelik işbirliğini sürdüreceklerini de ifade etti. Anadolu Ajansı Erdoğan'ın örgütün 'siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur' dediğini aktardı.

Taraflar Kıbrıs, Somali ve Irak konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydettiler.

Obama, zirve öncesinde Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeyi de ziyaret etti.

Obama'dan Kuzey Kore'ye uyarı

Amerikan Başkanı, Kuzey Kore'nin gelecek ay planladığı roket fırlatma girişiminin Pyongyang hükümetini yeni yaptırımlarla karşı karşıya bırakabileceğini de söyledi.

Güney Kore de roketin hava sahasına girmesi halinde vurulabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore'nin Nisan ayında uzun menzilli bir roketi fırlatmaya hazırlandığı, roketin rampaya sevkedildiği bildiriliyor.

Kuzey Kore, roketin uzaya bir uydu taşıyacağını belirtiyor.

Ancak ABD ve müttefiki Güney Kore, Kuzey'in asıl amacının balistik füze denemesi olduğunu iddia ediyorlar.

Obama, sınır yakınlarında konuşlanmış Amerikan askerlerine hitaben bir konuşma yaptıktan sonra gözlem amacıyla silahsızlandırılmış bölgeye girdi.

Kuzey ve Güney Kore, üç yıl süren bir savaşın ardından 1953 yılındaki ateşkesi barış anlaşmasıyla sonuçlandırmadığı için şu an kağıt üzerinde halen savaş durumunda bulunuyor.

Kore savaşının ardından ABD, Güney Kore topraklarına askerlerini konuşlandırmıştı. Bölgede halen yaklaşık 28.500 Amerikan askeri bulunuyor.

Gözlemciler, iki ülke sınırında 4 km genişliğindeki silahsızlandırılmış bölgeyi dünyanın muhtemelen en sıkı korunan sahası olarak tanımlıyorlar.

İran için zaman daralıyor

Obama, İran'ın nükleer programına da değindi ve krizin diplomasi yoluyla çözülebileceğini belirtmekle beraber bunun için zamanın daraldığını vurguladı.

Ülkenin şimdiye dek yadsımaya, hile ve kandırmacalara başvurduğunu savunan Obama, dünyanın İran ile görüşmeye hazırlandığını belirtip İranlı liderlere seslendi; "İran anın gerektirdiği ciddiyet ve aciliyet doğrultusunda hareket etmeli" dedi.

İran nükleer programının askeri bir boyutu olmadığını savunsa da, batılı güçler ülkenin asıl amacının silah geliştirmek olduğuna inanıyor.

Obama zirve sırasında Rusya ve Çin liderleri ile yapacağı görüşmeler ile İran'ın yükümlülüklerini yerine getireceği bir karar çıkarmaya çalışacaklarını belirtti.

İki gün sürecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne devlet ve hükümet başkanları ve uluslararası örgütlerin yöneticilerinden oluşan 53 kişilik bir lider kadrosu davetli.

Görüşmelerin 'kirli bomba' denilen ve terör amacıyla patlayıcılara yerleştirilmesiyle radyoaktif kirlenme yaratan malzemeleri de kapsayacağı açıklandı.

Zirvede nükleer santrallerin güvenliği de tartışılacak. Ancak gözlemciler tüm santralların düşük düzeyde zenginleştirilmiş yakıt kullanmasını şart koşan bir anlaşmaya varılmasını fazla olası görmüyor.

Nükleer güvenlik alanında tek bir standartta uzlaşılması da beklenmiyor. Çünkü bazı ülkeler bu standartların sağlandığını denetlemek için yapılacak teftişlere kapılarını açma fikrinden hoşnut değil.

BBCTurkish.com, 26.03.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.