Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > "Türkiye'de kayıtlı 16 bin Suriyeli sığınmacı var"

"Türkiye'de kayıtlı 16 bin Suriyeli sığınmacı var"
BM'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak için atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu üyeleri, Lübnan'da 15 bin, Türkiye'de ise 16 bin kayıtlı Suriyeli sığınmacının bulunduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Brezilyalı Profesör Paulo Sergio Pinheiro, üyeler Profesör Yakın Ertürk ve Amerikalı Karen Koning Ebuzeyd, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'ne sundukları iki raporla ilgili BM'de basın toplantısı düzenlediler.

Pinheiro, ilk raporlarında daha çok büyük insan hakları ihlalleri üzerinde durduklarını belirterek, ikinci raporlarında insan hakları dışında askeri operasyonların artmasıyla birlikte insani yardımın önemi ve Suriye'deki halkın haklarının nasıl korunabileceği konusuna da yoğunlaştıklarını anlattı.

Pinheiro, Lübnan'da 15 bin, Türkiye'de ise 16 bin kayıtlı Suriyeli sığınmacının bulunduğunu söylerken, Amerikalı Karen Koning Ebuzeyd Lübnan'daki sayının daha yüksek olabileceğini, ancak bazı Suriyelilerin nerede olduklarının bilinmemesi için kayıt olmadıklarına işaret etti. Ebuzeyd, Suriye içinde de çok sayıda yerlerinden olmuş kişiler bulunduğunu kaydetti.

EYLÜL'E KADAR ÜÇÜNCÜ RAPOR
BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görev sürelerinin Eylül ayına kadar uzatıldığını belirten Pinheiro, o zamana kadar komşu ülkelere sığınanlardan bilgi toplayıp yeni bir rapor yazacaklarını anlattı.

Suriye'nin içine girmelerine Suriye hükümeti tarafından izin verilmediğini, bu yüzden görevlerini Suriye'den kaçanlarla yapılan görüşmeler sonucu yaptıklarını ifade eden Pinheiro, Aralık ayında sundukları ilk raporlarında daha çok Suriye'deki göstericilere yapılan insan hakları ihlallerinin yer aldığını, ancak Suriye'deki durumun değişmesi ve ordunun kentlere girmesiyle birlikte insan hakları ihlallerinin de yapı değiştirdiğini, artık bireysel insan hakları ihlalleri yerine daha çok insanların bombardıman sonucu yaralanıp öldüğünü söyledi.

Suriye ordusunun kentlerden çekilmesi gerektiğini belirten Pinheiro, aynı şekilde silaha sarılan muhalif güçlerin de silahlarını bırakmaları gerektiğini ve bu kapsamda BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının uygulanmasını desteklediklerini, BM Güvenlik Konseyi'nin başkanlık açıklamasından da memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Suriye'deki krizin ilk aşamasında Suriyeli sığınmacıların bazen ülkelerine geri döndüğünü, ancak son dönemde artık Suriye'deki tüm bir köydeki insanların komşu ülkelere sığındığını bildiren Pinheiro, Komisyonun daha önce görüştüğü çok sayıda Suriyelinin ise son dönemde ya öldüğünü ya da yaralandığını öğrendiklerini söyledi.

"TÜRKİYE'YE DÖRT TUĞGENERAL SIĞINDI"
Komisyon üyesi Profesör Ertürk de verdiği bilgide, son dönemde Suriye ordusundan ayrılanlar arasında dört tuğgeneralin bulunduğunu bildirdi.

Suriye'deki insan hakları ihlalleri kapsamında, Suriye hükümetinin emriyle Arap Birliği gözlemci heyetinin ziyaret ettiği hastanelerde doktorlara, yaralı Suriyelileri bayıltmaları yönünde talimat verdiğini duyduklarını da söyleyen Ertürk, hastanelerde doktorlara baskı, hastalara da işkence yapıldığı yönünde ellerinde bilgiler olduğunu belirtti.

AA muhabirinin Türkiye'de soruşturma kapsamında kaç Suriyeli ile görüşüldüğünü sorması üzerine bilgi veren Ertürk, toplam 369 Suriyeli ile Türkiye'de görüştüklerini, çok yeni olarak da 70'inin daha bilgisine başvurulduğunu söyledi.

Hatay'daki mülteci kampına pek çok kez gittiğini, bunun dışında Komisyon üyesi Karen Koning Ebuzeyd ile hem Hatay'a hem de Ürdün'deki kampa gittiklerini anlatan Ertürk, muhalefetin yaptığı insan hakları ihlalleriyle ilgili bilgi almanın daha zor olduğunu, bu anlamda misyonlarını Suriye'de devam ettirmenin önemli olduğunu belirtti.

Ertürk bir soru üzerine, kendilerinin mahkeme olmadığını, ama insan hakları ihlallerinde bulundukları bildirilen Suriyelilerin isimlerini kapalı bir zarfta tuttuklarını ifade ederek, “Bu liste ancak BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi (Navi Pillay) tarafından sadece bağımsız bir mahkemeye sunulabilir” dedi.

Hürriyet, 24.03.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.