Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > PROF. ALTAN: AÇILIM HERKESE YAPILDI

PROF. ALTAN: AÇILIM HERKESE YAPILDI

MÜSİAD Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan, demokratik açılımın sadece bir etnisiteye yapılmadığını vatandaşların tamamına yapıldığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi İktisat Politikaları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altan, "Demokratik Açılım" çalışmasının, sadece bir gruba, bir zümreye ya da bir etnik kökene yönelik olmaması gerektiğini ifade ederek, "Demokratik açılımın esas anlamı, vatandaşlık açılımıdır" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan, küresel ekonomik krizin çıkmasının altına yatan asıl nedenin, sürekli gelişen ve yenilenen teknolojiye, finans sektörünün ayak uyduramaması olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Altan, "Finans sektörü, sürekli değişen, gelişen ve yenilenen teknoloji karşısında gerekli refleksleri gösteremedi ve kendisini geliştiremeyerek krizin yaşanmasına neden oldu. Finans sektörü, yeni yapılanmayı anlayamadı, öngöremedi. Krizin nedeni bu" diye konuştu.

ABD'de başlayan ve bütün dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizde, devletin finans sektörünü bir takım uygulamalarla desteklediğini kaydeden Prof. Dr. Altan, şöyle devam etti:

"Ancak her şeyi devletin finanse etmesi, kurtarması da doğru değil. Böyle bir uygulama da yeni başka krizleri getirir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, işadamı portresinin değişeceği yeni bir dönem başlıyor. Bu dönemde, eskiden olduğu gibi, işyeri sahibi, sabah dükkanını açıp, akşam topladığı paraları sayıp, dükkanını kapattıktan sonra evine giderek, kendisini dış dünyadan soyutlayamayacak. Bu dönem bitti. Günümüz ekonomisi, bilgiyi, araştırmayı, öğrenmeyi ve sektörünü takip etmeyi gerektiriyor."

Prof. Dr. Altan, refah düzeyi yüksek toplumların, teknolojiyi ve yeni ürünleri alabilecek potansiyele sahip olduğunun görüldüğünü ve bunun için de teknoloji çevrelerinin yeni ürün satabilmek için refah düzeyleri artmış, bireyleri kalkınmış toplumlar aradıklarını da vurgulayarak, "Böylece teknoloji firmaları bilgisayar ya da daha değişik teknolojik ürünler satabilsinler. Bu nedenle 1 milyar 600 milyonluk İslam dünyası iyi bir pazar. İslam dünyasında da batıya dönük yüzüyle, İslam dünyası içinde ekonomik, sosyal ve teknolojik anlamdaki konumuyla Türkiye örnek bir model. Dışarıdan bakıldığında Türkiye böyle bir konumda ancak, içeride çok fazla çekişme ve tartışma var" dedi.

DEMOKRATİK AÇILIMIN EKONOMİK YANSIMALARI

"Demokratik açılımın asıl anlamı, vatandaşlık açılımıdır" diyen Prof. Dr. Mehmet Altan, "2009 Türkiye'sinde, garimüslüm birisi, devlet memuru oldu diye gazeteler manşetten haber yaptılar. Bu nasıl bir anlayış? Hem o gayrimüslüm kişi devletin vatandaşı olacak, hem de devlet memuru olduğu, gazetelerde haber olarak değerlendirilecek. Ancak yasalar böyleydi. Hem vatandaş, hem de devlete memur olamayacak. Bunların çok çabuk değişmesi lazım" diye konuştu.

Prof. Dr. Altan, toplumda her şeyi devletin tanzim etmemesi gerektiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Benim nerede ibadet edeceğim, kiminle nasıl ilişki kuracağım devletin işi değil. (Dışarıda çok büyüyoruz) deniliyor. Ancak içeride çok karmaşık bir yapı var. O yüzden demokratik açılım sadece Kürt, Alevi ve Roman vatandaşlar için değil, herkes için çok önemli. Hukuku çok iyi okuyup anlamalıyız ve yasaların sadece bir grup için değil, toplumu oluşturan bütün fertler için yapıldığını unutmamalıyız. Önce insan unsuru ele alınmalı, ondan sonra etnik kimlik, dini tercih, bölgesel ayrım gelmeli. Kanunlar önünde, hukuken herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu en temel kural olmalı."

Demokratik açılımın, herkesin demokratikleşmesi anlamına geldiğine işaret eden Prof. Dr. Mehmet Altan, "Kimse kimseye karışmasın, sosyal ilişkilerde, kanunların suç saymadığı alanlarda devlet de kişilere karışmasın. Toplumun sağlıklaşması, bu demokratik açılımla bağlantılı" diye konuştu.

Türkiye'de bir çok Türkiye olduğunu, Türkiye'yi tek bir Türkiye yapmak gerektiğini de vurgulayan Altan, "Herkesi aynı potada gören, her bireyin aynı hak ve özgürlüklere sahip olduğunu teminat altına alan bir hukuk sistemine ihtiyaç var. Herkesin bir olduğunu kabul eden bir sosyal anlayışa ihtiyaç var" dedi.

38haber.com, 08.02.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.