Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye'de işsizlik oranı son 7 yılın zirvesinde

 Türkiye'de işsizlik oranı son 7 yılın zirvesinde

Türkiye'de işsizlik Aralık 2016'da bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.9 puan artışla yüzde 12,7'ye çıktı.

Son veriyle birlikte işsizlik 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15-25 yaş arası işsizliğe işaret eden "genç işsizlik" verisi ise, genel işsizlik oranına göre daha kötü bir performans sergileyerek 4,8 puan artışla yüzde 24 oldu.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış iş gücü verilerine göre ise sanayi ve inşaat sektöründe istihdam gerileme kaydetti.
Veriye göre sanayide istihdam bir önceki yıla göre 51 bin, inşaat sektöründe istihdam ise 28 bin kişi azaldı.

İstihdam oranı düşüyor
İstihdam verilerinin önemli göstergelerinden biri ise, Türkiye'nin genç nüfusundan kaynaklanan artan işgücü rakamları da dikkate alınarak istihdam olanaklarının artırılıp artırılamaması.
İşsizlik artarken, istihdamın da artması, iş gücü piyasasında olumlu bir hava olduğunun göstergesi olarak görülüyor.
Bugün açıklanan verilere göre istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan gerileyerek yüzde 45,1 seviyesinde kaldı.

Kerem Alkin: Bu tablo geçici
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan analistlerin bazıları bu tablonun geçici olduğunu söylerken bazıları daha kalıcı ekonomik reformlar alınmadığı sürece bu resmin kalıcı olarak değişmesinin zor olduğunu söylüyor.
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyelerinden ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim üyesi Kerem Alkin, hükümetin istihdam piyasasındaki yavaşlamaya karşı aldığı önlemlerin bugün açıklanan Aralık 2016 verisine yansımadığını söyleyerek önümüzdeki aylarda daha olumlu bir tablonun ortaya çıkacağını düşünüyor.
Alkin, "Bilhassa Ocak ayı verisi açıklandığında, istihdam piyasasındaki olumlu hareketlenme de yansıyacak ve işsizlik rakamlarında aşağı yönde olumlu bir düzeltme görme ihtimalimiz kuvvetli" diyor.

Küresel ekonomideki duruma dikkat çeken Alkin, Çin ve Hindistan dışında gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme oranlarının Türkiye'nin gerisinde olduğunu vurguluyor.
Türkiye'nin küresel ortamdaki olumsuzluklara ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen iyi bir performans sergilediğini düşünen Alkin, "Bu küresel belirsizlikler ortadan kalktıktan sonra, ki raporlar da 2018 itibariyle bu anlamda bir iyileşme bekliyor, Türkiye ekonomisinde ve istihdam verilerinde iyileşme olduğunu göreceğiz" diyor.
Kerem Alkin aynı zamanda referandum sonucuna göre belirsizliğin sona ermesiyle yatırım piyasasının ve dolayısıyla istihdamın da artmasını bekliyor.
Uğur Gürses: Bizim için avantajlı dönem sona erdi
Durumun bu kadar iyimser olmadığını düşünenlerden biri de ekonomi alanında uzman gazeteci Uğur Gürses.
Gürses, "Genelde 'seçimler olsun, referandum olsun sonra açılır' denir ama bunu ben iyimserlik olarak görüyorum. Çünkü bir ivme olarak bakıldığında 2011 sonrasında Türkiye'de işsizliğin en dip noktasından yukarı çıktığını görüyoruz" diyor.
İşsizlikteki yükselişin geçen yılın başından beri bir trend halinde ilerlediğine dikkat çeken Gürses, yurtdışında olumlu havanın ve bol para döneminin sona erdiği bir zamanda, Türkiye'nin henüz yapısal reformlarını yapmamış olmasını kırılganlığı arttıran bir unsur olarak görüyor.
Siyasi atmosfere de dikkat çeken Gürses, "Türkiye'nin kendi reformlarını yapmak yerine politik krizlere savrulmuş olması; güçler ayrılığının fiilen kalkması, hukukun üstünlüğünün kalkması ekonominin yavaşlaması ve işsizliğin artmasını beraberinde getiriyor. Türkiye demokratik, hukuka bağlı bir ülke olmadığı sürece dışarıdaki gelişmelerden daha sert etkilenecek gibi görünüyor. Bizim için dışarıda avantajlı dönem sona erdi" diyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Ocak ayında sabit tuttuğu faizleri bugün TSİ 2100'de yapacağı toplantısında artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fed'in faizleri arttırması doların TL karşısında güçlenmesi anlamına geliyor.
Fed'in faiz politikası bütün dünya ekonomisini yakından ilgilendiren temel unsurlardan bir tanesi.

BBCTurkish.com.tr, 15.03.2017


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.