Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Hollanda ile ziyaret krizi: 'Erdoğan'ın Nazi açıklaması sınırı aştı'

 Hollanda ile ziyaret krizi: 'Erdoğan'ın Nazi açıklaması sınırı aştı'

Hollanda hükümeti, anayasa değişikliği referandum kampanyası için Rotterdam'a gelmeye hazırlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini geri çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hollanda'ya sert tepki göstererek ülkeyi 'Nazi kalıntısı' olmakla suçladı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, "Kızgın olmalarını anlıyorum ama bu açıklama sınırı fazlasıyla aşıyor" dedi.
AFP'ye konuşan bir yetkili, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'ndeki maslahatgüzarının Dışişleri'ne çağrıldığını aktardı.

'Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist'
Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda hükümetinin açıklamaları ve Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in, "Gelmeni istemiyoruz" telefonuna rağmen bugün gerçekleşecek Rotterdam referandum kampanyası programını iptal etmeyeceğini duyurmuştu.
Çavuşoğlu, uçağının inişine izin verilmemesi halinde Hollanda'ya ciddi ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulayacaklarını söylemişti.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu'nun Hollanda'daki Türklere toplantı çağrısının "kamu düzeni ve asayişi tehdit ettiğini" gerekçe göstererek bakanın uçuş iznini geri çekti.

Erdoğan, uçuş iptalinden kısa süre sonra İstanbul'da yaptığı bir mitingde şu mesajları verdi:
"Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir onu biliyor. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz"
"Senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan'dan [Anayasa referandumu] sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Bizler sabırlıyız."
Hollanda'nın kararına hükümet yetkilileri ve muhalefet kanadından da tepki geldi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Biz buradan bir kez daha diyoruz ki ey Avrupa, lütfen Türkiye'nin içişlerine, siyasetine burnunuzu sokmayın, taraf olmayın" dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını uçuş iznini iptal edeceksin. Asla doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

Rotterdam ziyaret krizi: Neler yaşandı?
Çavuşoğlu, AKP Hollanda Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen "Evet" kampanyası için Rotterdam'daki Başkonsolosluk konutunda seçmenlerle buluşacaktı.
Hollanda hükümeti ise ziyaretten rahatsızlığını dile getirmeyi son saatlere kadar sürdürdü.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "NATO üyesi bir müttefikimize Schipol Havalimanı'nda kelepçe takmayacağız ama hiçbir yardımda da bulunmayacağız" diye konuştu.
Ülkenin Dışişleri Bakanı Koenders'ın da, Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, "Hollanda'da referandum kampanyası yapmanızı istemiyoruz. Gelmeyin" dediği açıklandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CNN Türk Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Hollanda'nın referandum kampanyası yasağı ile ülkedeki Türkleri rehin aldığını savundu ve "Hollanda, beni uçuş iznimi iptal etmekle tehdit ediyor. Bunlar çok ağır sonuçlar doğurur" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynakları, normalde özel ziyaretler için ülkeye gelen bakanlara verilen otomobil, eskort ve koruma hizmetini Çavuşoğlu'na sağlamayacağını belirtti.
Kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı.


'Hollanda, Türklerin referandum konusunda bilgilendirilmesine karşı değil'
Amsterdam şehrine inmesi beklenen uçağın iniş izni, Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından iptal edildi.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Hollanda bu gelişmeler nedeniyle üzgün ve halâ Türkiye ile görüşme taraftarı. Türkiye ile dostane ilişkilerimiz var. Bu bağlamda bir çözüm arandı. Hollanda, Türk vatandaşlarının referandum konusunda bilgilendirilmesine karşı değil. Ama buradaki toplumda gerilim yaratacak girişimlerden kaçınılmalı. Türk yetkililer bu olayda bu kurallara saygı göstermedi."

Geert Wilders: Omurgasız adam

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, hükümet tarafından Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin geri çekilmesini memnuniyetle karşıladı.
Geert Wilders Twitter paylaşımında, "Güzel! PVV olmasa bu karar asla alınamazdı. Başbakan Rutte'nin cesareti sadece PVV isteyince ya da seçim kapıya dayanınca ortaya çıkıyor" dedi.

Twitter üzerinden daha önce yaptığı açıklamada Wilders, "Türk tehditlerine karşı eğilmemeliyiz. Bana sorarsanız tutuklayıp geri gönderin" demişti.
Wilders, "Türk bakan bugün yine de Rotterdam'a geliyormuş. inanılmaz.... Omurgasız bir adam. Rutte de onunla birlikte eğiliyor. Gevşek Rutte bir Türk'ü durduramadı" ifadelerini kullanmıştı.
Ülke medyasında, Hollanda'nın ilk kez bir müttefik ülkenin bakanına böyle davrandığına işaret edildi.

BBCTurkish.com.tr, 11.03.2017


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.