Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Rektörlük seçimi istemeyen Erdoğan’a YÖK ‘desteği’ gecikmedi: Akademi de istiyor

Rektörlük seçimi istemeyen Erdoğan’a YÖK ‘desteği’ gecikmedi: Akademi de istiyor
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin usulünün değişmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına destek verdi: “Böyle bir yasal düzenlemeyi akademik camianın da destekleyeceğini düşünüyorum.”

Akademik yıl açılış töreninde konuşan Erdoğan,‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti: “Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”

‘Doğramacı haklı çıktı’

AA’ya yaptığı açıklamada, tıpkı Erdoğan gibi rektörlük seçim sistemi nedeniyle akademisyenlerin arasında ‘gruplaşma’yaşandığını savunan Saraç, konuya ilişkin bir yasal düzenleme olduğu takdirde bu düzenlemeyi YÖK’ün yanısıra akademik camianın çoğunluğunun da destekleyeceğini düşündüğünü söyledi.

YÖK’ün kurucu başkanı İhsan Doğramacı’nın, o yıllarda üniversitelerde yapılacak rektörlük seçiminin üniversitelere zarar vereceği düşüncesinde olduğunu, seçim getirildiği için de istifa ettiğini belirten Saraç, “Kendisinden sonra bu düşüncesinde ne denli haklı olduğu ortaya çıktı” dedi.

‘Cumhurbaşkanımızın sözleri büyük destek buldu’

Bu konunun politik olmadığını ve siyaset düzleminden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Saraç, şöyle devam etti: “Mevcut rektörlük seçim sisteminin, üniversitelerde akademinin kendisine zarar veren bir hale geldiği görülüyor. Bu bir ideolojik ayrışma değil, çoğu zaman ideolojik ayrışmanın da ötesinde şahsi, mesleki saikler bu parçalanmalarda rol oynuyor. Bu gruplaşmalar ve hasmane tutumlar üniversite hocaları arasında emekli oluncaya kadar da sürüyor. Üniversitelerin çoğunda bilim aşkını öldürüyor, iftiralar ve ithamlar yıllarca sürüyor. İntikam ve rövanş alma, eski rektörün ekibi iddiası ile idareden uzaklaştırılan ehil insanlar, hizipleşmeler, atanamayan adayın etrafındaki insanlara karşı hasmane tutumlar… Bunu üniversite hocalarımızın hepsi, rektörlerimizin hepsi yaşıyor. Bundan dolayıdır ki, cumhurbaşkanımızın o sözleri pek çoğu rektör ve senato üyesi olan o salonda büyük bir alkış ve destek buldu.”

AKP, teklifini çekmişti

yok-onerge

Geçen ağustos ayında AKP’nin, üniversitelerde rektörlük seçimlerinin tamamen ortadan kaldırılmasına dair önergesi muhalefet partisi milletvekillerinin tepkisi üzerine geri çekilmişti.

Meclis’te görüşülen torba yasa tasarısının YÖK’e ilişkin 14’üncü maddesiyle ilgili verilen önergede, devlet üniversitelerinde rektörlerin YÖK tarafından önerilmesi, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından cumhurbaşkanının seçim yapması istenmişti.

Önergenin gerekçesi ise şöyle açıklanmıştı:“Rektörlük seçimleri üniversitelerde haksız uygulamalar, kırgınlıklar ve kişisel çekişmelere yol açmakta ve yükseköğretim kurumlarında kaos ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle üniversitelerde seçim sisteminin terk edilerek atama sisteminin getirilmesi ile bu sıkıntıların ortadan kalkmasının sağlanması amaçlanmaktadır.”

CHP ve HDP önerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemiş, MHP ise ‘siyasi ahlaksızlık’ diye tepki vermişti.

diken.com.tr, 20.10.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.