Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bahçeli'den koalisyona yeşil ışık, başkanlık sistemine ret

Bahçeli'den koalisyona yeşil ışık, başkanlık sistemine ret
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hafta sonunda sarf ettiği "Hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilir" sözlerine bugün açıklık getirdi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Devlet Bahçeli, "AKP'nin olağanüstü kurultayı sonrasında terörle mücadele zaafa uğrar ve tavsarsa, parti olarak TBMM'de her türlü ilave desteği vermekten çekinmeyiz. Bunu da milli görev sayarız" dedi.

Bahçeli bu desteği "hükümete diğer eleştirileri saklı kalmak kaydıyla" ve "terörle mücadelenin eksiksiz ve kesintisiz sürdürülmesi" şartıyla vereceklerini söyledi.

"MHP'nin hukuki boyutta vereceği destek hükümet mantığı çerçevesinde ele alınmalıdır" diye konuşan Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

"MHP, dayatma ve tehditleri reddeden milli devletin onurlu, bağımsız, kararlı duruşunu sağlamak için her uzlaşma teklifine, her ahlâklı çağrı ve davete gönüllüdür."

'Davutoğlu'nun buruşturulup atılmasını hazmetmek zor'

Bahçeli konuşmasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılma kararını sistem tartışmasından bağımsız düşünmenin imkansız olduğunu da söyledi.

"Yeni bir sisteme ve yeni bir rejime gerek yoktur. Sonu macera olan arayışlara ihtiyaç yoktur."

Davutoğlu'nu zamanında çok eleştirdiklerini, kendisine demediklerini bırakmadıklarını hatırlatan Bahçeli, "Yine de millet iradesini alarak başbakan olmuş bir parti genel başkanının buruşturulup atılmasını da hazmetmemiz zordur" dedi.

Bahçeli, Davutoğlu'nun kendisine oy verenlere büyük haksızlık yaptığını, vesayet altında olduğunu belgelediğini söyledi.

'Yeni bir sisteme gerek yok'

MHP Genel Başkanı, başkanlık sistemine destek vermelerinin ise söz konusu olmadığını belirtti.

"Başkanlık tartışması 93 yıl önce kapandı, mevcut sistemle çare aramalıyız" diyen Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Kuruluş ruhu hiçbir şekilde darbelenemez. Bilelim ki Türkiye'nin var olma gayesi her makamın önündedir. Yeni bir sisteme ve yeni bir rejime gerek yoktur. Sonu macera olan arayışlara ihtiyaç yoktur.

"Yeni bir sisteme gerek varsa, devletin yeniden tanımında milletin tamamı 'Tamam' diyorsa ancak o zaman ne konuşulacaksa konuşulur. Bunun dışında her teşebbüs yeni bir cepheleşme kaynağı olacaktır."

'Yargıtay'ın alacağı karara saygılıyız'

Partinin Meclis Grup Toplantısı sonrası kısaca gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bahçeli, partisindeki olağanüstü kongre tartışmaları ile ilgili olarak da, "Yargıtay'ın alacağı karara saygılıyız. Bekliyoruz" dedi.

1 Kasım seçimlerinde oy oranı yüzde 12'nin altına inen, milletvekili sayısı da 80'den 40'a düşen MHP'de, 1232 delegeden 531'i olağanüstü kongre talebini Genel Merkez'e iletmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise ısrarla kongrenin 18 Mart 2018'de yapılacağını söylemişti.

Muhaliflerin avukatları "Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kongreye götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı.

Mahkeme kongrenin toplanması yönünde karar aldı, üç milletvekiline de Çağrı Heyeti sıfatıyla yetki verdi.

Çağrı heyeti üyeleri, kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağını açıkladı, MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.

Daha sonra Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı tedbiren durduruldu, konu Yargıtay'a taşındı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin kararı bekleniyor.

BBCTurkish.com, 10.05.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.